EKSPERIMENTARIUM Hvordan blev Frank Miller den toneangivende tegneserieskaber han var i 80erne? Hvad gjorde ham i stand til at signere hovedværker som The Dark Knight Returns, Elektra Assassin og Batman Year One? Svaret er RONIN!
Ronin var et personligt prestigeprojekt, udgivet i seks numre af DC Comics i 1983-84. Forlaget havde lokket den populære skaber af Marvels Daredevil væk med lovning på medejerskab, kvalitetstryk og -papir, massiv PR og stjernegage. Miller så det som en enestående chance for at frigøre sig for det snævre genreudtryk han havde udviklet som skaber, et eksperimentarium af den anden verden, hvor han i selvskab med sin
kommende hustru, farvelægger Lynn Varley, formulerede en række nye måder at tegne og fortælle på.
Ronin handler (tilsyneladende) om en middelalderlig herreløs samurai, en ronin, og hans dæmoniske modstander reinkarneres i en nær fremtid, hvor den sociale orden er brudt sammen og en kunstig intelligens truer med at omdanne verden i sit nanoteknologiske billede. Japansk jidei-geki (periodedrama) møder cyperpunk.
Det er Millers mest oversete hovedværk, en lidt vanskelig og vel egentlig også undervurderet tegneserie. I selskab med lektor i Film- og medievidenskab på KU Andreas Gregersen diskuterer vi hvor Ronin fejler, hvor den lykkes, hvorfor den ser ud som en mutation over så forskellige skabere som dem Goseki Kojima, Steve Ditko, Hugo Pratt, Gahan Wilson og Moebius. Vi argumenter for hvorfor den, alt dette til trods, er det måske mest rendyrket personlige værk, Miller har signeret.
Frank Miller er hjemmebane for Rackhams redaktion. Senest diskuterede vi hans tilbagevenden til serien, der skabte hans navn, med Daredevil: Born Again med gæst Jokum Rohde. Den episode anbefaler vi:
Derudover har Thorhauge i hele to omgange gæstet vore venner ovre i Supersnak til adventskalender om hhv. Miller, Klaus Janson og Lynn Varleys mesterværk The Dark Knight Returns (1986) og hans, David Mazzucchelli og Richmond Lewis’ ditto Batman: Year One. Hermed første afsnit af den ene og den anden:
Wivel supplerede sidstnævnte som gæst i en episode om Mazzucchelli, hvor også Born Again blev diskuteret:
Thorhauge og Wivel diskuterede endvidere på nærværende site engang om The Dark Knight Returns eller Alan Moore og Dave Gibbons’ samtidige Watchmen (1986) var bedst. Vi har også tidligere diskuteret Millers senere deroute: Wivel i 1999, Henry Sørensen i 2011.
I forbindelse med Ronin anbefaler vi i øvrigt Kim Thompsons klassiske anmeldelse af første nummer, dengang det var dugfrisk fra trykken, samt det fantastiske podcast Comic Books Are Burning in Hells afsnit om serien, fra hvilket Wivel har trukket inspiration.
Radio Rackhams arkiv kan findes på SoundCloud, iTunes, Spotify, Google podcasts og Podimo. Følg Radio Rackham på Instagram; tilgå Rackhams historiske arkiv her, musik ved DJ Cars10. Radio Rackham er støttet af Statens Kunstfond.