Sydafrikas præsident Jacob Zuma meddelte igår, at han nu dropper den injurieresag han i 2010 lagde an mod mediegruppen Avusa Media og Mondli Makhanya, redaktør for avisen Sunday Times for i 2008 at have publiceret en tegning af bladtegneren Jonathan Shapiro, alias Zapiro. Pressemeddelelsen oplyser, at det gøres for at værne om ytringsfriheden, fordi sagen ville kunne få utilsigtede konsekvenser ved at sætte en “retslig præcedens, der kan få den effekt, at den almene udøvelse af ytringsfriheden begrænses.”
Den efterhånden verdenskendte tegning viser en karikatur af Zuma, der skal til at voldtage Frihedsgudinden med hjælp fra sine støtter i ANCs ungdomsorganisation, de Sydafrikanske fagforeningers kongres (COSATU) og det sydafrikanske Kommunistparti. Zapiro tegnede den som kommentar til de afbildedes forsøg på at få afvist en korruptionsanklage mod Zuma. Denne blev afvist af det Nationale Retsvæsen i 2009 på grund af påstande om beviser for inblanden i sagen.
Sagsanlægget fra 2010 krævede 4 mio. rand fra Avusa Media og 1 mio. fra Makhanya for hhv. injurier og undergavelse af præsidentens værdighed. Samme år vurderede Sydafrikas Human Rights Commission (SAHRC), som svar på anlager om hetz fra landets Young Communist League, at Zapiro med tegningen havde handlet indenfor ytringsfrihedens rammer, hvilket ikke kan have hjulpet Zumas sag.
I sidste uge annoncerede Zumas sagførere så, at de ville reducere deres erstatningskrav, først til 4 mio. rand og kort efter til 100,000 rand, samt en offentlig undskyldning. Nu har de så droppet anklagerne helt og præsidenten har forpligtet sig til at betale 50% af de anklagedes omkostninger. Pressemeddelelsen udtrykker imidlertid fortsat stærk kritik overfor tegningen:
Helt grundlæggende for The Sunday Times’ offentliggørelse af tegningen er en række dybt forankrede fordomme, ikke blot overfor vor præsident, men overfor afrikanske mænd og deres seksuelle normer mere bredt forstået. Om mens domstolene er til for at beskytte borgerne overfor racemæssige og kulturelle fordomme, kan disse folkesvøber ikke fordrives alene med sagsanlæg. For komme af med racistiske holdninger, kræver at vi skaffer os af med den racebestemte måde, det sydafrikanske samfund er organiseret på og strukturet efter, såvel som forstat politisk handling og åben dialog mellem sydafrikanere på tværs af racemæssige og kulturelle skel. Præsidenten ønsker at medvirke til, at samfundet bevæger sig i sådan retning for at løse disse problemer.
Zapiro er lettet over dommen, som han beskriver som “en stor sejr for ytringsfriheden og for satire og opinionsdannelse,” er ikke imponeret af præsidentens pressemeddelelse: “Det er lidt af et billigt trick… først overgiver de sig totalt og dropper fuldstændig anklagerne, og så kalder de mig alligevel racist.” Det samme mener han om det påståede grundlag: “at påkalde sig ytrinfsfrheden er et billigt trick efter at have forfulgt en som mig i fire år og i øvrigt have været den historisk mest tilbøjelige for at retsforfølge folk for deres ytringer”
Sagen var den fjortende Zuma havde lagt an mod medierne på fire år, inklusive to andre verserende sager mod ham og hans tegninger. Zapiro vurderer, at beslutningen om at droppe anklagerne mest af alt har med det nært forestående valg at gøre og at sagen i den forbindelse kunne blive et problem. Han lovede endvidere, at han ikke var færdig med at tegne frihedsgudinden og kvitterede for meddelelsen med tegningen ovenfor.