Forlaget Cobolt påbegynder nu optrykket af Niels Søndergaards tekstnære Tintin-oversættelser, der hidtil er blevet trykt i de såkaldte retroudgaver, med hardcover og halvlæderryg. Den gamle standardudgave i softcover – med Jørgen Sonnergaards ældre oversættelse – er simpelthen ved at være udsolgt, hvorfor Cobolt ser sit snit til at genoptrykke disse i Søndergaards oversættelse. Eneste forskel er, at de nye ikke får nummerering på ryggen, visse titler er ændret. Samtidig vælger man at droppe det forkætrede album ‘Tintin og Hajsøen’, der som bekendt er konstrueret af stills fra tegnefilmen af samme navn, og dermed ikke den ægte være. ‘Tintin i Sovjetunionen’ og Tintin og Alfa-kunsten’, hhv. det første og ufuldendte sidste kapitel om Tintin udkommer heller ikke i standardudgaven.
Til gengæld søsætter Cobolt en serie af “fundamentalistiske retroudgaver”, som i alt vil omfatte ni bind, som er de tidlige Tintin-udgaver, inden de blev farvelagt og ombrudt. Dermed får Tintin-møllen endnu en omgang, og vi har spurgt Cobolts Carsten Søndergaard, hvorfor disse udgivelser absolut bør udsendes:
– Det skal de, fordi disse ni værker er selve den europæiske tegneseries vugge. De er verdens første “tegneseriealbum” (i moderne forståelse) – “Tintin i Sovjetunionen” er verdens allerførste, og i øvrigt verdens ældste stadig genoptrykte tegneserie. “Tintin i Congo” er i den belgiske originaludgave verdens mest sjældne tegneseriealbum – man kender kun eksistensen af 12 eksemplarer ud af det oprindelige førsteoplag på 10.000 fra 1931. Det var disse værker, der lagde grunden til den fantastiske udvikling af den belgisk-franske tegneserie. Det var dem, Charles Dupuis læste som barn, før han som 20-årig lancerede Spirou-bladet i 1938 og var med til at bygge tårne på Hergés fundament. Det var disse værker, der bremsede den amerikanske invasion i 1930’erne ved at vise, at lokale, europæiske serier havde meget mere at sige læserne, forklarer forlæggeren.
Hvis man er samler, og har radaren rettet mod denne kommende “fundamentaliske” 9-binds serie, gør forlaget opmærksom på, at det helt givet er første og eneste oplag, der nogen sinde udkommer på dansk i denne udførelse.
Endelig udkommer 3. og sidste del af ‘Hergés liv og værk’, som omhandler perioden 1950-1983, den trods alt mest spændende periode i Hergés karriere.
Steven Spielbergs og Peter Jacksons animerede Tintin-film får dansk premiere 27. oktober.