Jakob Martin Strids børnebog Mustafas kiosk er i Sverige blevet trukket tilbage af forlaget pga. racismeanklager.
Den i Danmark folkekære børnebog fra 1999 udkom i Sverige tilbage i 2002 uden ballade, men blev for nyligt på sociale medier beskrevet som racistisk af oprørte læsere. Den bliver kritiseret for at fremvise en negativ muslimsk stereotype i form af titlens Mustafa, der afbildes med turban og krumsabel og beskrives i blodige vendinger.
Efter de pludseligt modtog en del oprørte henvendelser pr. telefon og email, besluttede bogens svenske forlag Kabusa at bringe en offentlig undskyldning på deres Facebookside og annoncerede, at Mustafas kiosk ikke længere vil blive genoptrykt. Derudover har de trukket den tilbage fra internethandlen.
“Der findes vældig mange som har læst bogen og godt kan lide den og ikke finder den racistisk”, siger forlægger Kerstin Aronsson til SVT, “Men hvis man gør, så respekterer jeg det. Det synes jeg er trist.” Hun tilføjer, at ingen, da den udkom, “opfattede den på den måde. Det kan være at samfundsdebatten og -forståelsen har ændret sig siden.” Selv vil hun pt. ikke udtale sig om hun er enig i kritikken eller ej.
Bogens skaber, Jakob Martin Strid, finder kritikken “totalt idiotisk”, og tilføjer “Bogen er en kærlig og inkluderende humoristisk skildring af en invandrer, set gennem et barns øjne.” Han understreger, at det er tydeligt at historien om, hvordan Mustafa halhuggede en mand er en skrøne, han selv har fundet på. “Verset slutter jo med ”Mustafas kiosk er bare formidabel.”
Han afslutter “Man er ikke automatisk fritaget for humor bare fordi man er indvandrer eller muslim. Følger man den logik ender det jo med, at vi kun kan lave grin med hvide, heteroseksuelle mænd — hvor sjovt er det?”