Maskiner, opfindelsestegninger og en satire over fremskridtet er, hvad Storm P. Museet kan byde på i udstillingen “Den Store Opfindelsesudstilling”. Rube Goldberg, Heath Robinson og Storm P. selv er på plakaten.
Mange har sikkert allerede stiftet bekendtskab med Storm P. opfindelser, der jo nærmest er blevet et begreb og et fast udtryk i det danske sprog, når man skal beskrive en løsning, der er endt med at være noget mere overvældende end problemet. Nu sætter Storm P. Museet fokus på disse opfindelser og sætter dem i kontekst og direkte sammenligning med to andre tegnere. Ifølge arrangørerne kan du lære at gøre tingene på den mest besværlige, hvilket kan være ganske sjovt, når nu den lige vej som oftest også er den kedelige vej.
Fra pressemeddelelsen lyder det:
Kom og se hvordan du bruger elefanter til at presse citroner eller vækker folk med kanoner, eller få den hemmelige opskrift på, hvordan tre personer ved hjælp af blot en hund, en tromme og en blæsebælg kan få en mand til at spise sin levertran!
(…)
Opfindelsestegningerne er en ustyrlig satire over fremskridtet og de nye maskiner, der kom frem i første halvdel af det 20. århundrede. De er en hyldest til bilen, flyet, samlebåndet, barbermaskinen og al den nye mekanik og teknologi, men de udgør også en tidlig kritik af menneskets tiltro til maskinerne.
Om de tre tegnere lyder det:
I USA tegnede Rube Goldberg (1883-1970) store og uhåndterlige maskiner, der angiveligt kunne løse alverdens problemer. Til at starte med sparede de store maskiner folk for meget tid, når de f.eks. skulle have knappet den øverste skjorteknap, senere udviklede hans maskiner sig sågar til også at kunne løse både ægteskabelige og samfundsmæssige problemer.
Nogenlunde samtidig begyndte britiske Heath Robinson (1872-1944) at skabe drømmeuniverser, hvor vi f.eks. kan betragte familien, der midt i julehyggen betjener den store anordning, der stopper gåsen med julefyld. Af de tre tegnere er Robinsons maskiner måske de mindst praktisk anvendelige – noget Robinson bl.a. udnyttede under de to verdenskrige, hvor han midt i avisernes ellers så barske krigsrapporter henrykkede læserne med sine lattervækkende fortolkninger af det tyske krigsmateriel.
Hjemme i Danmark var Storm P. (1882-1949) også fascineret af den nye teknologi, og i samme periode begyndte han ligeledes at tegne opfindelser. Han kom gennem årene vidt omkring i sit opfindelsesunivers, og ofte ‘forbedrede’ han allerede eksisterende opfindelser, opfandt f.eks. cykler, der var særligt egnede for arkæologer eller beregnet til folk, der går i søvne.
Udstillingen kan opleves på Storm P. Museet på Frederiksberg fra 1. oktober til 17. april. Læs mere på museets hjemmeside.