Svendborg Graphic blander sig i festivallandskabet med en ambitiøs ugelang festival for de tre visuelle genrer tegneserier, computerspil og tegnefilm. Målet er at inddrage publikum så meget som muligt undervejs gennem workshops, udstillinger, events og et messeområde, hvor man vil kunne møde illustratorer, forfattere, spiludviklere, animatorer og andre, der arbejder med at skabe eller formidle visuelle fortællinger.
Ikke mindre end fire kulturinstitutioner står bag og lægger lokaler til festivalen, der løber af stablen første gang næste år i uge 5. Det drejer sig om: Svendborg Bibliotek, Naturama (zoologisk museum), Danmarks Forsorgsmuseum og SAK kunstbygning.
Nummer9 tog kontakt til festivalleder Asbjørn Bourgeat fra Svendborg Bibliotek for at høre nærmere.
Kan du fortælle lidt om, hvordan ideen til Svendborg Graphic opstod?
Svendborg Graphic er en hyldest til den visuelle fortælling. Ideen udspringer af et ønske om at stille skarpt på en fortælleform, der bliver mere og mere almindelig i vores daglige liv. Festivalens tre ben, Comics, Animation og Gaming, boomer i Danmark, og vi vil gerne give vores publikum et kvalificeret indblik i de mange nye grafiske universer. Vi vil gerne inddrage, udfordre og inspirere til at gå på opdagelse i fortællingen, og der skal være noget for både de garvede og de nye deltagere. Det bliver en fest!
I er fire institutioner bag Svendborg Graphic. Svendborg Bibliotek og SAK giver jo god mening, men hvorfor er Naturama og Danmarks Forsorgsmuseum kommet med ind i billedet?
Partnerskabet mellem de fire institutioner er et drømmescenarie og en nødvendighed. Det er et drømmescenarie, fordi det styrker festivalen og gør det lettere at forankre den i byen. Der er desuden en god dynamik i, at alle har forskellige tilgange til lave arrangementer og kan byde ind med forskellige erfaringer. Men det er også en nødvendighed for at realisere en festival af denne størrelse. Alle bidrager på forskellig vis, og den samlede mængde af ressourcer gør det muligt at have det ambitionsniveau, vi har valgt at gå efter.
Der findes i forvejen to større festivaler for tegneserier/graphic novels i Danmark. Københavnske Copenhagen Comics og Art Bubble, der primært holder til i Horsens. Henter I inspiration fra disse, eller finder I jeres egen niche?
Selvfølgelig ser vi på de to festivaler, der begge gør det rigtig godt, og lader os inspirere. Det betyder, at vi f.eks. også præsenterer en tegnevæg og også har valgt at samarbejde med Horsens Kunstmuseum om at lave tegnebattle, som jeg synes er et fedt koncept. Det oplevede jeg på Copenhagen Comics og var helt solgt. Når det er sagt, så vil Svendborg Graphic også være sin helt egen. I forhold til tegneserier/graphic novels satser vi på at lave flere workshops, samtidig med at vi lancerer vores ’interaktive foredrag’. Festivalen vil gerne inddrage sine deltagere mest muligt, og med det interaktive vil vi gerne bevæge os væk fra passiv formidling og hen imod en mere engagerende form for dialog mellem ’fortælleren’ og hans/hendes ’publikum’. Håbet er at være med til at skabe et rum for læring og inspiration. Når det er sagt, så vil vi selvfølgelig gerne underholde, og jeg tror, at vores messeområde på Naturama vil være med til at give en helt særlig oplevelse.
Hvordan bliver fordelingen mellem de tre hovedgenrer: tegneserier/graphic novels, computerspil og tegnefilm/animation?
Vi tilstræber at vægte de tre medier, så festivalen fremstår helstøbt. Vores mission er “At inspirere til involvering og kreativitet gennem visuelle fortællinger”, og det er derfor ikke vores mål at præsentere lige meget af hvert, men at vise hvor meget de tre medier har til fælles, og hvor de kan supplere hinanden. Vi vil ikke skære det ud i pap, men vi håber, at festivalens deltagere vil få en oplevelse, hvor de går hjem med et stort smil på læben og et hoved fyldt med fantastiske billeder og fortællinger. Jeg var for nylig til et foredrag med Jakob Stegelmann fra Troldspejlet, som vi i øvrigt har inviteret, og han var meget optaget af, at disse tre medier eller genrer var tre alen af det samme stykke. Jeg kunne ikke være mere enig.
I har med Peter Madsen og Halfdan Pisket præsenteret to kendte danske gæster inden for tegneserie/graphic novel genren, hvor mange kan man forvente? Og vil der også komme repræsentanter fra fx udlandet, forlag eller andre dele af miljøet?
Jeg er meget begejstret for både Madsen og Pisket, og jeg synes, at de på hver deres måde viser bredden i dansk tegneseriekunst både visuelt og over tid. Vi vil rigtig gerne have flere navne på, også internationale, og vi har også udvalgt nogle stykker, som vi endnu ikke har fået kontaktet. Spil- og animationsmiljøet vil også være repræsenteret, og den endelig gæsteliste afhænger til syvende og sidst af vores økonomi. Der er stadig et par ting, der skal falde på plads i den henseende. Vi er dog meget optimistiske. Inden længe begynder vi at invitere forlag og andre spændende aktører på markedet til vores messe, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Vi sælger stande placeret i et ret usædvanligt setup blandt dyrene på vores naturhistoriske museum, og det kommer til at blive meget stemningsfuldt.
Jeres ambition er en årligt tilbagevendende festival, der løber over en hel uge og kan tiltrække gæster fra hele landet – hvad blev der af janteloven?
Der er ambitiøst, men vi er ikke bange for at tænke stort. Vi rækker ud efter stjernerne, og så kan det godt være at vi kun rør månen eller toppen af Himmelbjerget, men vi skal også lige løbes i gang. Grundlaget er der, aktørerne på markedet findes, og de tre medier vækster alle helt vildt lige nu. What’s not to like? Centralt for vores arbejde er, at vi ikke kan gøre det alene. Derfor vægter vi vores samarbejder meget højt, fordi vi tror på, at vi har meget at vinde ved at stå sammen i et lille land som Danmark. Bare fordi vi er små, betyder det jo ikke, at vores drømme er det.
Der er endnu lang tid til festivalen, men har I en deadline i forhold til gæster og programlægning?
Lige nu går tiden alt for hurtigt! Vi knokler på og vil præsentere det endelige program i uge 44-45. Vi satser på at alle brikker er på plads til den tid, men jeg vil ikke udelukke, at der kan komme mere til efterfølgende. Får vi pludselig en pose penge, så vil vi da ikke gå og gemme på den. Samtidig med lanceringen af programmet åbner vi op for salg af passepartoutbilletter til festivalen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er en milepæl, vi ser frem til med spænding.
Svendborg Graphics hjemmeside.
Følg Svendborg Graphics på Facebook.