Det danske website med de internationale tegneseriejams er genopstået som comicjams.net.
Fra 2003 til 2008 var GlobalComicJam.com vært for en lang række såkaldte “tegneseriejams”, hvor serieskabere samarbejdede om anarkistiske, uforudsigelige serier. Nu er sitet tilbage under navnet ComicJams.net, og manden bag er dengang som nu serieskaber og Serieland.dk-tovholder Kim Lyng Larsen. Nummer 9 lokkede ham til at fortælle mere om projektet, helt fra toppen:
Kim, forklar lige, hvad en “comicjam” er!
– Helt lavpraktisk er en comicjam en tegneserie, hvor serieskaberne skiftes til at lave en side – uden nogen forudbestemt historie eller manuskript. Når én person har lavet den første side, er det den næste persons tur, og vedkommende skal så fortsætte historien på den bedste mulige måde, med respekt for det, der er foregået før.
Hvad er så Comicjams.net for en størrelse?
– Kimen til Comicjams.net går helt tilbage til efteråret 1998. Under en diskussion på Seriejournalens forum om tegneserier, var vi nogle stykker, der besluttede os for at lave “et eller andet” sammen. Én foreslog at lave en “tegneseriejam” – hvilket var noget, jeg på det tidspunkt aldrig havde hørt om. Men det lød sjovt, så vi besluttede at afprøve det. Det blev så til “Danmarks første online tegneseriejam”, der kom til at hedde “Kalinka 2020” og blev på 48 sider, med en masse forskellige danske bidragydere, deriblandt Frank Madsen, Niels Roland, Pedro Lopez, Simon Petersen, John Mirland, Tobias Enevoldsen og mig selv.
– Efter et par år fik jeg lyst til at lave en comicjam igen. Jeg besluttede at starte min egen, men denne gang på engelsk, så jeg kunne få serieskabere fra andre lande med. Det blev til comicjam’en “Almost Real”, der startede i 2001, og som jeg kørte på min egen private hjemmeside. Gennem den kom jeg i kontakt med en masse forskellige internationale tegnere, og det gik op for mig, at der både var plads og behov for et helt website dedikeret til comicjams. 1. december 2003 slog jeg dørene op for GlobalComicJam.com – hvor jeg havde inviteret fem forskellige tegnere til at starte hver deres comicjam. Fordi det var min intention, at projektet skulle være globalt, sørgede jeg for, at tegnerne kom fra hver deres land og kontinent; én var fra USA, én fra Sydafrika, én fra Australien, én fra Jordan og én fra Danmark.
– Det blev en pæn succes, og der var hurtigt rigtig mange tegner fra hele verden, der tilmeldte sig. I de godt fem år, sitet kørte, fik vi opstartet cirka 30 comicjams med omkring 900 sider fordelt imellem dem – og der var et godt stykke over 150 tegnere, der havde deltaget.
– Men desværre var sitet også forfulgt af tekniske uheld. Vi havde flere fora, der brændte fuldstændigt sammen, som vi skulle opbygge på ny. Og da vi endelig skulle flytte over på en ny server engang i 2008, gik det helt galt. Vi mistede simpelthen alle databaserne, så sitet blev erklæret død.
Hvorfor – og hvordan – er sitet så blevet åbnet igen?
– På mange måder var GCJ min lille baby – et projekt, jeg var meget stolt af at have startet. Så jeg savnede det. Jeg har holdt kontakten ved lige til mange af de gamle jammere fra GCJ, og vi snakkede ofte om, at vi savnede først og fremmest at læse vores jams, men også at jamme igen.
– I de efterfølgende år har jeg forsøgt flere gange at få liv i sitet igen, men uden held. Indtil jeg for nyligt faldt over en passende skabelon, jeg kunne vride, så det passede til mine behov. I mellemtiden havde jeg dog mistet den gamle url, globalcomicjam.com – til en australsk url-spekulant, som ville have en mindre formue for den – så det var nødvendigt at finde på en ny. Deraf Comicjams.net.
– Det blev et overraskende stort arbejde at forberede CJ med alle de gamle comicjam-sider. Som sagt havde jeg mistet de gamle databaser, så jeg havde ikke andet end siderne, og ikke navnene på skaberne eller de datoer, de blev skabt på. Heldigvis findes der “The Wayback Machine”, som igennem mange år har taget snapshots af websites, deriblandt GCJ, så jeg har siddet og trævlet de sider igennem, så jeg kunne genoprette comicjam’ene så trofast som muligt. Det tog godt tre ugers arbejde, dag og nat.
Hvad er planerne for sitet fremover?
– Til at starte med tager vi det stille og roligt. Helt grundlæggende er jeg bare glad for at have et site at gå hen på og læse comicjams igen. Men jeg har et lille håb om at erobre en ny generation af comicjammere … Det er så voldsomt sjovt at samarbejde på denne måde om at lave tegneserier, og jeg tror, at behovet for sådan en legeplads for serieskabere er lige så stort nu, som det var for ti år siden.