Forfatter og tegneserieskaber Lars Kramhøft giver Nummer 9 en status på livet som stribetegner efter at han i over et år har lavet serien Byens Lys til dagbladet Information.
I godt et år har Informations læsere kunnet følge forfatterspiren Jacobs udfordringer med at flytte til København, finde et sted at bo og hans møde med byens indbyggere i forskellige samfundslag i striben Byens lys. Kramhøft har skrevet og tegnet tegneserier i mange år efterhånden, men skiftet til at være fast stribetegner med et stort publikum hver eneste dag, har betydet lidt for både selvopfattelsen og hvordan omverdenen ser på hans arbejde:
– Nu forstår selv folk uden en specifik interesse for tegneserier hvad det egentlig er jeg laver. En stribe i en avis er noget de fleste kan forholde sig til. Derudover er det jo bare helt vildt at have sin egen daglige stribe i en avis i dagens Danmark og så oven i købet en der har stået for modstand og kritisk journalistik i snart 80 år, siger Lars Kramhøft.
Hvilke reaktioner har du fået fra Informations læsere?
Hvis der er noget der får folk til at fare i blækhuset er det stavefejl, grammatik og brug af engelske ord! Det gav mere diskussion i kommentarfeltet hvorvidt det var OK at bruge ordet ”roommate” i dansk sammenhæng, end da jeg lod Inger Støjbjerg blive ædt af svin på coke! Men det skal da siges, at jeg også hører fra mange, som synes striben er god, så det er jo herligt!
Hvordan har figurerne udviklet sig gennem det seneste år ?
Jeg plejer at sige, at det er som om, striben er klogere end mig, fordi jeg bare startede med at kyle nogle figurer og ting ind uden at tænke videre over det, men jo mere tid der går jo mere er det som om det hele hænger sammen, også på måder jeg ikke havde forudset. Men det er selvfølgelig bare et udtryk for, at når man kaster nogle random ting ind i en sammenhæng, begynder hjernen at finde på måder, det kan forbindes på. Men egentlig synes jeg ikke, det er figurerne der har udviklet sig, så meget som det er min måde at skrive striben på. Jeg synes, jeg har fundet min egen stemme mere. Jeg er blevet mere modig omkring at bruge min egen humor, for eksempel i form af slapstick, hvor jeg nok i starten følte at det skulle være meget intellektuelt og båret af dialogen for at være fint nok.
Har du nogle gennemgående temaer i striben?
Først og fremmest skal det selvfølgelig være sjovt, men derudover prøver jeg at være grundlæggende solidarisk med underklassen og dem der er på røven af den ene eller anden grund. Jeg har jo selv været der og haft svært ved for eksempel at få et sted at bo i København, fordi jeg ikke havde fast arbejde eller rige forældre. Mange af ideerne kommer på den måde fra virkeligheden, men får så et ekstra twist, for eksempel med hensyn til hvad arbejdsløse bliver udsat for på et jobcenter og hvordan velfærdsstaten er ved at blive udhulet. Uretfærdighed gør mig vred, og det vil jeg gerne synliggøre med humor.
Hvilken figur kan du bedst lide at tegne?
Jeg kan godt lide Jacob, fordi han (ligesom jeg selv) er så stridbar og tåbelig, men (modsat mig selv) er aldeles ukuelig og aldrig giver op. Noget af det, der gør Jacob sjov er han har meget begrænset selvindsigt. Og selv når han oplever øjeblikke hvor han tvivler på sig selv, kompenserer han lynhurtigt ved at flygte ind i sit storhedsvanvid. Den slags karakterer – som Lucy i Peanuts, Werewolf Jones eller David Brent fra The Office er sjove, fordi de altid kommer i konflikt med deres omgivelser eller får udstillet sig selv. Samtidig er de befriende fri fra den indre tvivl, der nager de fleste af os og holder os tilbage – eller i nogen tilfælde gør os til at holde ud at være sammen med. Sam er dejlig, fordi han repræsenterer den unge generation, og både er meget idealistisk men også, i kraft af sin alder, naiv, hvilket kan afføde meget komik
Hvad gør du for at få nye idéer til striben?
Jeg prøver at følge med i, hvad der sker ude i verden og suge til mig ved at læse bøger og aviser, høre radio og se TV. Nogle gange kan det blive til en enkelt stribe, som f.eks. den om de faldende boligpriser, andre gange kan det afføde et længere forløb, hvor flere ting bliver blandet sammen, som den historie vi har kørt hen over sommeren hvor kunstig intelligens overtager jobcentrene. Det er mit mål at stikke lidt til alle, altså både til humanisterne og kunstnerne på venstrefløjen og racisterne og de borgerlige på højrefløjen. Jeg tænker at god satire helst skal drille alle der tager sig selv lidt for alvorligt.
Hvad byder fremtiden for ”Byens Lys”?
Jeg har lige lavet skitserne til novembers striber, hvor Jacob og Aiza tager på Bogforum og bliver involveret i et mysterium, de skal opklare. Der kommer gæsteoptrædener af en hel del danske forfattere og kendte, så det bliver forhåbentlig sjovt! Og så bliver det udfordrende for mig fordi karikaturer ikke er min stærke side og noget jeg har skullet øve mig på!
Til de, der ikke har fulgt med i Information, men alligevel skulle være interesserede i at læse med, afslører Lars Kramhøft, at der er planer om en opsamling med ”Byens Lys” i 2024.