Foreningen af Danske tegneserieskabere har kommissioneret en tegneserie-app til iPad og iPhone, som vil fungere som en samlet portal til digitale danske tegneserier. Dan R. Knudsen står for udviklingen, som finansieres af god vilje og nogle af de Copydan-midler, foreningen råder over. Formand Jan Kjær har store forventninger til app’en
– Jeg er meget spændt på at følge udviklingen af app’en. Danske Tegneserieskaberes formål er blandt andet at udbrede tegneseriemediet, så hvad kunne være mere oplagt end at sørge for, at serieskabere får adgang til det spirende e-marked. Den kommer til at fungere som en tegneseriebutik ligesom de ‘store’ amerikanske tegneserie-apps. Så selvom den måske ikke bliver så forkromet, så mener jeg, at dens blotte eksistens er en revolution for danske tegneserieskabere.
Det lyder spændende, men er der ikke lang vej til revolutionen?
– Jo. Den store udfordring er ikke at få udviklet app’en, men derimod at få den markedsført bagefter, så den ikke drukner i app-havet. Der håber vil selvfølgelig, at de, der sælger deres serier genmme app’en også, vil hjælpe med at gøre påmærksom på den. Jeg håber især at denne app kan være med til at få børn og unge til at genopdage tegneserier og forhåbentligt være med til skabe en ny generation af læsere.
Dan R. Knudsen er ikke bare udvikler af app’en, men sammen med Jan Kjær også idemand på projektet:
– Vi talte om hvordan Foreningen af Danske tegneserieskabere bedst kunne gøre noget for medlemmerne. Og der er ingen tvivl om at digital publicering er et af de hotteste emner pt. i branchen. Men det er både dyrt og besværligt at udvikle sine egne apps. At udgive tegneserier på nettet er notorisk svært at få til at hænge sammen økonomisk. Så hvis vi for alvor skulle gøre noget for danske tegneserietegnere skulle vi gøre deres vej til digital udgivelse nem og rentable.
– Derfor faldt valget på i første gang at lave en app til iPhones og iPads. En af de helt store fordele ved Apples platform er at de rent faktisk har lavet en forretningsmodel der giver penge til dem der laver indholdet. Og der er styr på udviklermiljøet. Der er mulighed for på sigt at videreudvikle løsningen til også at virke på Andriod. Men vi prøver at ramme en rigtige balance mellem ambitioner og ressourcer. Det er vigtigere at vi får en app på gaden der måske ikke kan måle sig med Marvels men som til gengæld bliver både færdig og til at betale.
Funktionalitet
Den model, der arbejdes med nu, indbefatter en såkaldt backend på Danske Tegneserieskaberes hjemmeside, hvor den enkelte tegneserieskaber kan oprette sig og så uploade efter behov. Denne service vil koste et mindre beløb pga. udgifter til administration – og redaktion; uploadet materiale bliver nemlig kigget igennem før det bliver udgivet, for at sikre en ‘vis indholdsmæssig og teknisk standard’.
– Slutbrugerne skal ikke sidde og skovle sig gennem dynger af hærg og pjat. Det er vigtigt for os at indholdet signalere et niveau hvor brugerne kan finde ting de er villige til at betale for. I denne backend kan man også bestemme hvor meget gratis preview man vil vise og hvad prisen skal være – hvis det ikke skal være gratis. Men når der er mulighed for at lave gratis smagsprøver skulle det gerne sikre at der var en masse at komme efter for slutbrugerne – også selvom de ikke lige har tænkt sig at bruge penge. Men det kommer de forhåbentligt til på sigt, uddyber Dan R. Knudsen
Slutbrugeren får mulighed for at lave sin egen samling på hans eller hendes mobil og der bliver en butik hvor man online kan se detaljer om de forskellige publikationer, hvor man kan downloade gratis previews og hvor man kan købe de serier, der kommer til at koste penge.
– Det gælder det om at ramme en balance mellem at man ikke skal sidde og sortere og klikke og gøre ved hvis der alt i alt kun ligger 20 serier. Det kan snildt overskues på en enkelt liste – men kommer der efterhånden hundredevis af serier skal man have mulighed for nemt at kunne overskue mulighederne. Men der er lavet flowcharts og funktionalitetsoversigter og diskuteret med udviklerne i den store stil. På den måde prøver vi at sikre at når vi går i gang med selve programmeringen er vi HELT sikre på at det er den rigtige løsning vi ender med. En løsning der – hvis det går som vi håber – kommer til at revolutionere det danske tegneseriemarked.
Marvel og DC tager jo udgangspunkt i såkaldt Guided View-interface (hvor læseren kan vælge automatisk tilpasset styring af billedflow, med zoom og tracking), hvordan bliver interfacet op jeres model?
– Ingen Guided View. Det ville bl.a. kræve en masse af tegneserieskaberen i forhold til planlægning af guidning, og så yderlige et tjek af, at det er lavet ordentligt. Jeg forventer at der vil blive lavet en masse tegneserier direkte til platformen – og ikke som hos nogen af de store tegneseriehuse hvor det er meget vigtigt at holde fat i hæfteformatet. Derfor er det heller ikke noget der er blevet prioriteret. Personligt syntes jeg også det er noget hø der skal kompensere for de der overdynamiske superhelte-layouts. Jeg syntes jo at det er en vigtig del af det at læse en tegneserie at man starter hver side med et overblik og så fordyber sig. Så det bliver noget med at zoom og flytte manuelt.