Ja, det er den virkelige verdens barske realiteter, der banker på i denne måneds Under-Danmark; kunstnerisk mindeværd, selvhad, feministisk kamp og en stor dansk forfatter der døde alt for ung. Heldigvis er de tunge emner pakket ind i lækre, tegnede undergrunds-udgivelser!
UNDER-DANMARK er Nummer 9s månedlige blog om small press, zines & undergrundsblade med tegneserier, skrevet af forlægger Paw Mathiasen og tegneserieskaber Lars Kramhøft.
USIKKER SELVUDLÆRT IKKE-KUNSTNER vol. 1
Af Sandra Sundquist
32 sider, farver
https://www.sandrasundquist.com/
Sandra Sundquist er en af den danske tegneserieundergrunds ildsjæle. Vi kender hende som tovholder på de sidste par års Copenhagen Zinefest (hvad hun fortjener en kæmpe ros for), men hun er også grafisk designer og har bl.a. lavet grafik til sangeren Mø.
Usikker selvudlært ikke-kunstner er Sandras egen debut som tegneserieskaber. Det er en (gætter vi på) delvist selvbiografisk, stærkt symbolladet tegneserie om at kæmpe med usikkerhed og dårligt selvværd som en kunstner, der mest af alt føler sig som en talentløs alien. Det er naturligvis ikke noget vi på Under-Danmark kan relatere til, og nej, vi græder ikke, vi har bare fået noget i øjet, tak!
De tunge temaer glider let ned i den lækre indpakning der blander naivistisk tegnestil af den svenske skoles feministiske tradition med computerspils-æstetik og metalag, som når tegneserien brutalt afbrydes af en indsat side med tekst i Times New Roman, hvor forfatteren deler sin tvivl om hele foretagenet. Den slags har vi ikke set før!
Som den selvkritiske stemme i tegneserien også er inde på, er der en tendens til at det hele bliver skåret meget hårdt ud i pap (alene titlen!). Tilgengæld er Usikker… visuelt og produktionsmæssigt en utrolig lækker og formfuldendt lille debut med mange spændende elementer i spil.
LAZARON
af Tristan One (efter historie af Jakob Ejersbo)
16 sider, S/H,
”Denne historie ville være den perfekte som mit første tegneserieforsøg”, skriver Tristan One indledningsvis, og hermed er første del af adaptioner af Jakob Ejersbo noveller af samme navn en realitet. Ejersbo, som især kendes for sin kollektivroman Nordkraft samt den såkaldte Liberty-trilogi – og som desværre døde kun 40 år gammel i 2008, er ikke en hr. Hvem-som-helst at lægge ud med, så det er vovet.
Historien tager sig ud som en halvsyret stream-of-consciousness-fortælling om en mand, der træder ind på et cafeteria og observerer alt ned i mindste detalje. Grafisk virker One endnu ikke helt flyvefærdig, men hvad Tristan One mangler på den front kompenseres ved et livligt skift i billedvinkler, som faktisk giver god mening, historiens fortællestil in mente. Det bliver absolut blive spændende at følge de to næste dele.
KÆMPER
Af div., udgivet af Yngel
116 sider, blåt/hvidt,
Instagram: @yngel_netvaerk
Tegnerkollektivet Yngel arbejder ”for at skabe et fællesskab med feministiske grundværdier, hvor vi kan være med til at løfte tegneserieskabere, som har andet og mere på hjerte, end det der får plads i populærkulturen.” Meget prisværdigt, hvorfor det så umiddelbart kan undre, at de med antologien ”Kæmper” har superhelten – noget så supertegneseriekommercielt! – som tema. Men deres favntag med emnet får så en til ikke at undre sig alligevel, for ordet og pennen er sat fri, og samlet bevæger de sytten bidragydere sig ud i alle krogene af det, der vil sige at være en helt. Og her taler vi ikke om en med superkræfter, der kun kan stækkes med grøn kryptonit, men især hverdagens helte.
Antologien, som blev crowdfundet via kickstarter sidste år, indeholder både skidt og kanel i en pærevælling, men det er altid interessant at få et state of the art og konstatere, at der over hele linjen er en ukuelighed i både fortælling og grafisk udformning.
Vi hæfter os især ved de fine sarte observationer (f.eks. i Alice Nielsens ”Everybody Else” og ”Stor kærlighed” af Ida Felicia Noack), hverdagshelte (som i ”Helt” af Sarah Idun) og komik i den absurde ende (”Big clit energy” af Kristine Tiedt).
Yngel er et af de seneste års mest interessante tiltag, og vi glæder os både til at se, hvad der ellers kommer med Yngel som afsender, og hvad hver enkelt tegner disker op med i fremtiden.
Hvis du kunne tænke dig at få dit blad anmeldt på Under-Danmark, så send en mail til Lars1284@gmail.com. Bemærk: Under-Danmark er for små, uafhængige udgivelser der normalt ikke bliver anmeldt andre steder. Med andre ord: Etablerede forlag skal holde sig væk!