Dagens julenisse er Felix Kühn Paulsen, der anbefaler en alderstegen klassiker i webserie-målestok: Jeph Jacgues’ over ti år gamle Questionable Content.
Allerede efter et år kunne skaberen Jeph Jacques forsørge sig selv og sin familie gennem sin tegneserie. Det gør Questionable Content til en af de mest succerige webserier nogensinde. Nu er der gået lidt over 10 år og mere end 2500 striber senere er det stadig muligt at følge med i Marten Reed og hans venners dagligdag – med opdateringer tre gange om ugen.
Questionable Content udsprang oprindeligt af et kedeligt kontorarbejde samt en enorm kærlighed til indie rock. Men allerede fra første stribe tilbage i 2003 mærker man, hvordan det er dialogen og humoren – specifikt den bidende kolde sarkastiske tone, der ofte hersker mellem personerne – der bærer det hele.
At læse Jacques’ serie er lidt som at se en rigtig god sitcom. Én af dem med en anelse drama i handlingen, en skør bøjning af virkeligheden – vi befinder os i en nær fremtid, hvor robotter med avanceret kunstig intelligens har vundet frem og opnået en slags ligestilling med menneskene – og ikke mindst et virvar af parforholdsproblemer.
Questionable Content tager sin begyndelse, da hovedpersonen Marten render ind i Faye, som meget pludseligt og tilfældigt flytter ind hos ham. Han bager på hende i lang tid, men det fører ingen vegne rent romantisk. Meget af serien foregår på den café, hvor Faye er ansat, og langsomt, men sikkert placeres alle karakterene som enten ansatte eller kunder på ”Coffee of Doom”. Marten begynder at komme sammen med ejeren Dora, men de har for nylig slået op, og Dora er nu blevet kærester med Martens nye chef – han har fået arbejde på biblioteket – en pige ved navn Tai.
(Generelt udspringer meget af humoren af Martens omgang med stort set lutter kønne unge kvinder, der alle finder megen morskab i at tryne den vattede indiefyr …)
Der er som sagt over 2500 striber, så det er bare med at komme i gang. Serien skal læses fra starten af, hvis det skal give mening, men så er man også sikker på mange timers underholdning.
“Webgodter” er årets julekalender på Nummer 9. De anbefalede webserier udgør et skønsomt udvalg plukket blandt alle de digitale tegneserier, der er tilgængelige internationalt netop nu, af skribenterne selv. Rækkefølgen, anbefalingerne optræder i, udgør ikke nogen kvalitativ rangordning.