Dagens juleanbefaling vil være velkendt for mange, men Kate Beatons uhøjtidelige striber er stadig noget af det bedste på nettet, mener Louise Bang Olesen.
Du kender måske allerede til Kate Beaton og hendes hyperpopulære webserie Hark! A Vagrant, opsamlingen af serien i bogform har f.eks. tidligere været anmeldt på disse sider, men når man taler om nettets bedste godter, bliver man altså nødt til også at nævne verdens førende tegner inden for genren litterær og historisk fan-fiction.
Hark! A Vagrant byder på et efterhånden ganske omfattende udvalg af enkeltstående striber, hvor historiske begivenheder og litterære personligheder – af både den fiktive og knap så fiktive slags – bliver kørt gennem Beatons ofte ret surrealistiske humormaskine. Her er Brontësøstrene, altså lige på nær Anne, på drengejagt, Franz Liszt og Chopin er verdens bedste frenemies og Edvard af Woodstock, også kendt som den sorte prins, taler som den teenager, han var, da han blev hyldet som krigshelt i 1300-tallet.
Kate Beatons store talent består i hendes sømløse sammenblanding af det højpandede og det fjollede. Der kan ikke være nogen tvivl om, at hun er virkelig godt inde i sit stof – læsere med hang til historienørderi vil sikkert ofte føle sig ramt af et pludseligt behov for liiiige at skulle tjekke dette eller hint på Wikipedia efter endt læsning – og det er helt sikkert en af grundene til, at det ikke bare fremstår som en tosset gimmick, når hun propper moderne sprogbrug og karaktertræk ind i talebobler fra det 17. århundrede.
Men man skal bestemt ikke lade sig skræmme væk, selvom man knap nok kan huske årstallet for første verdenskrig og aldrig rigtig fik kæmpet sig gennem Shakespeares tragedier. For det første kan man sagtens følge med alligevel – det ER bare sjovt at se folk med pufærmer og gigantparykker opføre sig fjollet – og for det andet handler serierne indimellem også om fænomener som superhelte, stråfeminister og en Napoleon, der bare gerne vil have en småkage. Har du f.eks. nogensinde tænkt over, hvordan Spiderman ville opføre sig, hvis han bare var lidt mere edderkoppe-agtig? Det har Kate Beaton, og hun er den helt rette til at fortælle om det.
“Webgodter” er årets julekalender på Nummer 9. De anbefalede webserier udgør et skønsomt udvalg plukket blandt alle de digitale tegneserier, der er tilgængelige internationalt netop nu, af skribenterne selv. Rækkefølgen, anbefalingerne optræder i, udgør ikke nogen kvalitativ rangordning.