De seneste par dage har Nummer 9’ere peget på noget af det bedste lige nu og lige om lidt. Her er den samlede liste.
I del 1 og 2 af Nummer 9s store sommerstatus har vores tegneseriekyndige skribenter og redaktionsmedlemmer delt gode læseoplevelser fra forårshalvåret 2012 og peget på de udgivelser, de ser mest frem til efter sommerferien. Undervejs er en masse titler blevet fremhævet, nogle få endda for det dårlige. Her er en oversigt i skønsomt prioriteret listeform til alle, der gerne vil springe prosaen over og gå direkte til inspirationsfixet.
Højdepunkter fra første halvår 2012
NonNonBa af Shigeru Mizuki: Endeløst charmerende barndomserindring fra førkrigstidens Japan, hvor lille Mizuki var med i militaristiske drengebander og opdagede åndeverdenen (!). Flere Nummer 9’ere ville have skrevet om den som deres foretrukne forårsoplevelse, men det var Mårdøn Smet, der kom først.
Flex Mentallo af Grant Morrison og Frank Quitely: Den gale fortælling om muskelmanden Mentallo fra skotterne Morrison og Quitely var Carsten Fogh Nielsen bedste læseoplevelse i foråret 2012 – og også en af Thomas Thorhauges.
Walking Dead 100 af Robert Kirkman og Charlie Adlard: Zombie-succesen fejrede sit store jubilæum med et grusomt vendepunkt. Michael Lindal Andersen kan stadig ikke få det storsælgende hæfte (knap 400.000 eks.!) ud af hovedet.
Gloriana af Kevin Huizenga: Tredje udgivelse af den amerikanske serieskabers filosofiske seriesamling fra 2001. Den nød Steffen Rayburn-Maarup i fulde drag.
Tale of Sand af Jim Henson, Jerry Juhls og Ramon K. Perez: Tegneserieudgave af et aldrig realiseret manuskript fra dukkemester Henson, ham med Muppets, Fragglerne og Sesame Street. Mads Bluhm var meget glad for resultatet.
Lost in the Andes af Carl Barks: Amerikanske Fantagraphics’ andesamlinger er tematisk organiserede, kongenialt farvelagte og præsenteres i uhøjtideligt udstyr. Det sætter Thomas Stærmose pris på.
Lou af Julien Neel: Den franske børne/unge-serie om den handlekraftige Lou og hendes sværmeriske mor udkom endelig på dansk her til foråret, endda i to bind. For Mads Bluhm var den forårets danskudgivne højdepunkt.
Det sidste ord af Thomas Thorhauge: Den smukt monterede samling af Thorhauges True Story-striber og 676’ere – “Jørgen Leth” og “Clint Eastwood” – samt en ny Marilyn Monroe-tegneserie faldt i god jord hos Thomas Stærmose.
Nu-men 1 af Fabrice Neaud: Ny science fiction-serie fra serieskaberen, der hidtil har specialiseret sig i tegneseriedagbøger om sit liv som bøsse i tegneseriebyen Angouleme, er fuld af fremtidsgru og pumpede muskelmænd. Matthias Wivel er fascineret.
King City af Brandon Graham: Veloplagt hipster-sci fi fra en unik og talentfuld serieskaber. I foråret kom den samlede udgave, og den faldt Erik Barkman pladask for.
Noget at se frem til i 2012
Building Stories af Chris Ware: Seneste store fortælling fra den store formalist udkommer samlet som et bokssæt af bøger i et væld af forskellige formater – den glæder hele seks Nummer 9’ere sig allermest til i efteråret.
Kitaro af Shigeru Mizuki: Næste udgivelse på engelsk fra mangamesteren bag “NonNonBa” bliver serien om dæmondrengen Kitaro, der tog sin begyndelse for et halvt århundrede siden. Den ser både Mårdøn Smet og Thomas Stærmose rigtig meget frem til at læse.
Asterios Polyp af David Mazzucchelli: Mestertegnerens formalistisk overlegne fortælling om en arkitekt med ondt i kærlighedslivet kommer på dansk til efteråret fra Aben Maler. Den står allerede på Mads Bluhms ønskeseddel.
John dilemma af Johan F. Krarup: Et stort, ambitiøst graphic novel-projekt fra serieskaberen bag “Mixed double” og den Pingpris-nominerede kortfortælling “Nostalgia” – blandt meget andet. Mere om Carsten Fogh Nielsens foretrukne fremtidsudsigt her. Spørgsmålet er, om den kommer til efteråret – måske må vi “nøjes” med andet bind af Krarups serie Foxtrot?
Mouse Guard: The Black Axe af David Petersen: En prequel til de to første hovedbind af amerikanske Petersens fantasy-med-mus-serie, som Mads Bluhm venter med længsel.
Små dyr af Ina Korneliussen: Den dygtige danske serieskaber kommer til efteråret med sin første større samling ordløse fortællinger på Forlaget Fahrenheit. Den får honorable mentions af både Steffen Rayburn-Maarup og Thomas Thorhauge.
Locke & Key 5 af Joe Hill og Gabriel Rodriguez: Bind 4 af den mørke fantasy-serie om overnaturlige nøgler i et hjemsøgt hus var nomineret til en Pingpris tidligere i år. Michael Lindal Andersen står klar til at læse opfølgeren.
Stig & Martha af Mårdøn Smet: De ordløse, grovkornede og svimlende smukt tegnede fortællinger om Stig & Martha har hidtil kun været tilgængelige i gamle hæfter af serieantologien Fahrenheit. Nu kommer den i samlet form med farver og ekstramateriale, og Thomas Thorhauge kan ikke vente.