Hver tredje krone, han tjener, går til samlehobbyen. Henrik Andreasen har Danmarks nok mest unikke tegneseriesamling, og den bliver aldrig færdig med at vokse. Heldigvis, mener han.
Oprindeligt bragt af Kristeligt Dagblad – videregivet med tilladelse
Cirkler. Det er et ord, den 43-årige Henrik Andreasen bringer på bane igen og igen, når han forklarer sin passion: at samle på tegneserier. Cirkler, der skal sluttes.
Tegneserier udkommer som regel i serier, der for Henrik Andreasen udgør enheder, som skal samles:
”Jeg kan lide, at tingene hører sammen. Der er en fornemmelse af harmoni i det, når jeg får sluttet en cirkel og gjort en samling komplet,” siger han, smiler selvbevidst og fortsætter: ”Og så begynder man en ny cirkel.”
Kristeligt Dagblad møder ham ad to omgange. Hjemme og i tegneseriebutikken Faraos Cigarer i København, hvor han i en årrække har holdt orden på lageret. Hjem og arbejde – begge har det tilfælles, at der er tegneserier fra gulv til loft, tegneseriekunst på væggene og et lager så stort, at der skal lange regneark og en systemhjerne som Henrik Andreasens til at skabe overblik.
Tegneserier er et udbredt samlerobjekt, næsten lige så almindeligt som at samle på frimærker. Men en del sjovere, siger Henrik Andreasen.
”Jeg kunne ikke forestille mig at samle på andet, fordi tegneserier er noget helt specielt. Det er noget, du kan samle på og samtidig få en underholdningsværdi ud af.”
De fleste tegneserielæsere læser og er ligeglade med produktets stand. De fleste samlere, derimod, samler for at samle, forklarer Henrik Andreasen. Han møder dem ofte i butikken, hvor de køber et hæfte og straks kommer det i et plastikchartek med en beskyttende papplade uden nogensinde at læse indholdet. Det gør han dog ikke.
”Jeg læser altid, hvad jeg køber,” siger han. Bestemt. Og indrømmer ti minutter senere, at nok kun to procent af samlingen også bliver genlæst for tiden.
Samlermanien begyndte med mønter, da han var barn. Men som 13-årig opdagede Henrik Andreasen på en sommerferie hæfterne ”Edderkoppen” og ”Hulk”, og lige siden har han været tegneseriesamler. Næste nummer af ”Hulk” var ikke nok, han skulle have dem alle. I bedst tænkelige stand, hvorfor alene ”Hulk”-samlingen indtil videre har kostet ham omkring 75.000 kroner. Ét nummer betalte han 13.500 kroner for. Men det er også i meget fin stand, garanterer han.
Mere unik end Henrik Andreasens tegneseriesamling på cirka 4000 tegneseriehæfter og 1500 album er hans signatur- og sketch-samling. Den samlermani driver ham til at rejse til tegneseriemesser i udlandet fire-fem gange om året, i 2012 hele syv gange. Her sidder han, i London, New York, San Diego og andre steder, i kø i time- og dagevis for at få en tegner eller forfatter til at signere eller – helst – tegne i de tegneserier, som Henrik Andreasen har medbragt.
Det handler også om cirkler. Om mål, der skal nås. Han har regneark over, hvilke af hans tegneserier der er signeret og/eller tegnet i af hvilken kunstner. Ud for hver titel sætter han løbende kryds: Signeret af forfatteren? Tjek. Af tegneren? Tjek. Har tegneren også lavet en originaltegning til ham? Tjek. Rentegneren? Tjek. Farvelæggeren? Tjek. Håndteksteren?
Hvis ikke tjeklisten er komplet, slæber han det ufuldendte samlerobjekt med på messe og stiller sig i kø hos den, der mangler at signere. Omkring 30 kilo kan han tage med på disse ture, hvis han er sparsom med tøj og andet, der vejer.
”En forfatter har skrevet en historie i hånden på papir, sendt den til tegneren, der har tegnet på papir, og så er det blevet trykt og masseproduceret. Jeg køber det endelige produkt og giver dem det i hånden igen – det fysiske slutprodukt vender tilbage til deres hænder. Igen, en cirkel er sluttet,” siger samleren om denne del af passionen.
Messeturene har også udviklet sig til noget socialt. Han er på fornavn med andre samlere og mange kendte tegneserieskabere, fordi han har udvist interesse for dem, fra før de slog igennem. Efter en hel dag i kø tager han ofte ud at spise med dem, hvis kunst, han samler på.
En tegneserieforfatter har endda skrevet Henrik Andreasen ind i tre numre af superhelteserien ”Legion of Superheroes,” hvori superskurken ”Shaman Henrik” på en prik ligner den i branchen kendte samler fra Køge.
Henrik Andreasen bruger omkring en tredjedel af sin løn på hobbyen. Det er ikke noget, han tænker over.
”Næh,” siger han og ryster på hovedet.
”Det er jo en del af min økonomi, som jeg har lagt den.”
”Det er en stor del af, hvem jeg er. Jeg har svært ved at se, hvad jeg skulle bruge min tid på i stedet for.”
Vil det sige, at samlingen gør ham lykkelig?
”Lykke? Nej. Det er at være sammen med andre. Det er den anden del af det her, at jeg mødes med andre gennem min hobby. En hobby med en ekstra dimension.”
En hobby, som aldrig slutter:
”Det at samle består for mig af en masse små cirkler efter hinanden, ikke en stor. Så ville man bare blive frustreret og deprimeret. Og cirklen af cirkler, den sluttes først, når jeg ligger seks fod under jorden.”
Læs også: Henrik Andreasen anbefaler 5 gode tegneserier