I kølvandet på dødsfald i Fantastic Four er dansk superhelteekspert helt på linje med Marvels vicesalgschef: døde superhelte er en god idé.
Marvels Senior Vice President of Sales, David Gabriel, talte for noget tid siden til en gruppe amerikanske tegneseriebutikindehavere, og nævnte i forbifarten at forlaget som led i en salgsoptimering planlagde “at slå en karakter ihjel hver tredje måned”.
Marvel slog for en måned siden en af sine ældste figurer ihjel, nemlig Fantastic Fours Johnny Storm, alias Human Torch (“Flammen” for ældre læsere, red.). Det skete i Fantastic Four #587, og lige om hjørnet venter Ultimate Spider-Man #153, som indleder “Death of Spider-Man”, forfattet af Brian Michael Bendis, støttet af Mark Millar.
Døde superhelte sælger
David Gabriel indrømmede efterfølgende citatet var korrekt, men tilføjede at det blev fremsat med tungen i kinden: “Det er delvist sandt, men sagt som et humoristisk svar på spørgsmålet: hvad kan du gøre for at få flere ikke-tegneserielæsere ind i tegneseriebutikkerne?”
Det er ikke længe siden, at DC og Marvel slog henholdsvis Batman og Captain America ihjel, med stor mediedækning og øgede salgstal til følge. Men er det i længden en farbar forlagspolitik? Nummer9 har spurgt Cav Bøgelund, som blandt mange andre ting er en ihærdig observatør af amerikansk mainstream-tegneserier:
“God” spekulation
– Jamen, umiddelbart er der ingen grund til løftede pegefingre – der er jo faktisk kommet gode historier ud af det. Tag nu Batmans og Captain Americas død, det var glimrende historier. Det, der sker, er at der kommer øget fokus på bifigurerne, og det er jo stadig en historie om hovedfiguren, en måde at undersøge hovedfiguren på.
– For eksempel da Batman døde (i kæmpe-crossover’en Final Crisis, red.), hvordan håndterer familien at “far ikke er der mere”? Det er en grundlæggende spændende konflikt, som sandsynligvis kan optrappes endnu mere i Fantastic Four, fordi den superheltegruppe jo vitterligt er en familie (Human Torch er bror til Invisible Woman, som er gift med Mr. Fantastic).
– I Captain America var sigtet politisk: Captain America, den patriotiske superhelt fra Anden Verdenskrig, har vendt sig mod en anti-superheltelov, fordi han abonnerer på det amerikanske mantra om individets frihed. På vej i vidnesskranken bliver han snigmyrdet – han får en statsmandsbegravelse, men arrene er der: han vendte sig mod sit eget lands love.
I superheltenes univers ved ingen, at Batman selvfølgelig vender tilbage!
Cav Bøgelund medgiver samtidig, at begivenhederne naturligvis også er udtryk for spekulation:
– Der er naturligvis et “stunt” også. Marvel og DC kommer i New York Times og CNN, så selvfølgelig er det spekulation, men spekulation, der kommer spændende materiale ud af.
Men er det i virkeligheden ikke enormt uspændende, når alle udmærket ved, at Time-Warner (DC Comics’ ejer), selvfølgelig ikke vil tillade en reel afvikling et superbrand som Batman?
– Enhver garvet superheltelæser ved jo godt at kendte figurer ikke forbliver døde -men det gør figurerne i tegneserierne jo ikke, og derfor er perspektiverne i forhold til historierne jo smadderspændende, afslutter Bøgelund med et bredt smil.
Illustrationer, oppefra og ned: Human Torch tilintetgøres af The Annihilus Wave, Batman rammes af Darkseids omega sanction og “dør”, Captain America snigmyrdes på vej i retten.