“Hvorfor er der aldrig nogen der tør tage en chance” spørger et af numrene på Gasolin’s anden plade, “Gasolin’ 2”, retorisk.
Men det er der nu nogen der gør, for eksempel Thierry Capezzone (tegninger) og Simon Petersen (tekst), der nu vover at give deres tegnede bud på dansk rocks arvesølv: Kim Larsen og Gasolin’. Det sker i “På sporet af Kim”, der udgives af Donovan Comics den 13. november.
Den herboende franskmand Thierry Capezzone har gjort det til noget af et speciale at lave tegneserier om ikoniske danske skikkelser. Først børneserien om H.C. Andersen Junior, så Dronning Margrethe-biografien “Daisy”, og nu altså en tegneserie om nationalskjalden Kim Larsen, med fokus på gavflabens barndom og dannelsen af Gasolin’.
Simon Petersen har mange års tro tjeneste i den danske tegneserieundergrund bag sig, og har blandt andet lavet tegneserier med Cav Bøgelund (“Necropolis”) og Ina Korneliussen (“Marianne”), ligesom han ivrigt har tegnet festival-reportager for blandt andet Nummer9.
Men nu er han altså gået overgrund og drømmer om masser af succes. Vi har stillet ham en håndfuld spørgsmål om “På sporet af Kim”.
Hvordan opstod ideen til “På sporet af Kim”?
Det var Thierry Cappezones ide fra starten, at lave en tegneserie om Kim Larsen. Jeg sad sammen med ham og Henrik Rehr i toget på vej hjem fra den sidste Art Bubble Festival i 2014 og snakkede om tegneserier. Det var en meget oplagt ide efter at Thierry havde lavet en tegneserie om Dronning Margrethe, at følge op med et andet dansk ikon. Jeg er selv forsanger i et rockband, Microbes, og har meget erfaring med at samarbejde med andre om tegneserier.
Hvad har været din motivation for at gå ind i projektet?
Jeg vidste at det ville blive sjovt at arbejde med Thierry. Vi havde mulighed for at snakke sammen til en con i Erlangen (Tyskland), og der var god kemi. Jeg vidste at Thierry har omfattende erfaring indenfor den etablerede forlagsverden som jeg gerne ville lære mere om. Derudover ville jeg gerne prøve, benhårdt at lave et 100 procent kommercielt produkt. Kim Larsen fylder jo 70 lige om lidt, så vi lægger os helt åbenlyst i kølvandet af den fødselsdag.
Hvilke dele af Kim Larsens efterhånden lange liv og karriere beskæftiger I jer med – og hvorfor?
”På sporet af Kim” fortælles igennem en ung piges research på Kim Larsen. Hun skal til eksamen i et emne om musikere, og hvordan deres miljø har formet deres musik. På den baggrund har jeg valgt forskellige begivenheder. Særligt omkring miljøet på Christianshavn.
Bogen laver nedslag i hans liv fra den tidlige barndom og frem til det første gennembrud med den første Gasolin’ plade. Det er skelsættende begivenheder som rydningen af Sofiegården, mødet med den danske folkeskole i hans job som lærer og ikke mindst det problematiske forhold til faren, Alfred.
Jeg ville ønske der havde været plads til en sekvens med hans højskole ophold, som jo også prægede ham, men man må vælge nogen ting fra.
Kim Larsen og Gasolin´ er jo ikoner som alle har en holdning til, så man kan let brænde nallerne på at give sin fortolkning af deres historie. Er det noget du har tænkt over?
Bogen forholder sig til de fakta der findes om mandens liv, og de talrige interviews der er lavet med ham og hans nærmeste. Det er bestemt ikke et forsøg på at grave frisk snavs op om manden. ”På sporet af Kim” er en tegneserie lavet til fans. Jeg ser manden, som de fleste nok gør: en sjælden blanding af dybt folkelig poet, og voldsom ambitiøs rockstjerne.
Har det været skræmmende at give sig i kast med?
Nej, jeg ved ikke hvad der skulle have været skræmmende. Larsen drikker jo en bajer på samme måde som jeg gør. Kim Larsens gamle producer Poul Bruun har fortalt, at han har fyret en del lydteknikere igennem tiden fordi deres ærefrygt for Kim Larsen var stor, og de bare indspillede alt hvad manden kom med, uden at give ham kreativt modspil.
Min historie gør netop en pointe ud af, at Kim Larsen blot er et menneske. Min historie gør sig ikke til dommer over manden, men er heller ikke en ren hyldest. Den viser hans voldsomme ego og temperament, problemerne med faren samt forholdet til familielivet kontra karrieren. Lige netop her er der en meget mørk side af Larsens karakter, men det er ikke noget som dominerer fortællingen.
Det er nedslag undervejs i en god historie om en ikonisk dansk musiker og hans meget danske opvækst og vej til gennembruddet.
Hvad har du lavet af research i forhold til at skrive historien?
Jeg har selvfølgelig læst alt hvad jeg kunne finde om manden og ikke mindst om Gasolin’. Desuden har dokumentarfilmen ”Gasolin’ hjulpet mig til at skildre det eksplosive forhold imellem den Hendrix- inspirerede Franz Beckerlee og den folkelige hverdagspoet Kim Larsen.
Endelig har det været fedt at bruge min egen erfaring som forsanger i bandet ”Microbes” til at skildre samarbejde og spændinger i et band.