Hvis du følger en håndfuld tegnere på Instagram, er der en god sandsynlighed for at du er stødt på hashtagget #inktober. Men hvad går det ud på og hvordan er det opstået?
Nummer 9’s Palle Schmidt har talt med Jake Parker, illustrator, tegneserieskaber, underviser, podcaster – og ophavsmanden til den verdensomspændende tegneudfordring, Inktober.
Hvordan startede Inktober egentlig?
– Jeg startede Inktober tilbage i 2009, inspireret af nogle arbejdskolleger, der lavede 30-90-dages tegneudfordringer for sig selv, siger Jake Parker. Jeg kunne se, hvordan de kom i form og det ville jeg også! Så jeg startede den her 30-dages tegne-challenge for mig selv.
Hvad gik den challenge ud på?
– Altså, det var mest rentegning jeg var optaget af på det tidspunkt, helt specifikt en brush pen. Oktober var forestående, så jeg fandt på navnet Inktober og annoncerede udfordringen på mit website 1. oktober. Jeg var så vidt jeg ved den eneste, der var med det første år.
Hvordan har Inktober haft indflydelse på dig som kunstner og på kulturen som helhed?
– Jeg blev virkelig meget bedre på kort tid det første år. Men det var også udmattende! Jeg var glad for resultatet, men ikke sikker på jeg havde lyst til at gøre det igen. I 2010 overbeviste jeg alligevel mig selv om at gøre det og postede min første tegning 1. oktober. Men dagen efter var jeg i en ulykke og fik smadret mit ansigt, knækkede tænder og knogler i mit hovede. Jeg havde det helt forfærdeligt i flere måneder og var nødt til at opgive udfordringen det år.
Det lyder ikke rart! Hvad gjorde at Inktober ikke bare døde der?
– I 2011 fik jeg den idé, at lave et dagligt billede fra en historie og det pressede mine evner til det yderste. Jeg besluttede at fortsætte, fordi selvom jeg altid var træt, når oktober sluttede, var jeg også stolt af hvad jeg havde fået lavet.
Hvornår blev Inktober til et verdensomspændende fænomen, som tusinder af kunstnere deltager i?
– Inktober gik viralt i 2015, jeg kunne dårligt fatte, hvor mange der deltog. Det nåede et punkt hvor det blev sin helt egen ting, meget større end mig. Jeg begyndte at høre fra folk, der fortalte hvordan Inktober havde fået dem til at føle sig mere kreative, fået dem til at genopdage glæden ved at tegne, eller at det var én ting i deres liv, de følte de havde kontrol over. Andre kunstnere kunne se, at Inktober fik dem på landkortet og de fik nye fans og følgere på grund af det.
Hvad vil du sige Inktobers mission er?
– Det handler om tre ting: Hjælpe kunstnere til at blive dygtigere, hjælpe kunstnere med at finde andre seje kunstnere og hjælpe kunstnere med at opbygge et publikum. Tegnere, der deltager og gør deres bedste for at gennemføre de 31 dage vil helt sikkert se en forbedring i deres arbejde. De vil få større selvtillid og forhåbentlig vil det også have indflydelse på andre dele af deres liv. En verden hvor flere kunstnere skaber noget på daglig basis, er en verden jeg gerne vil leve i!
Hvordan har projektet udviklet sig fra sin spæde begyndelse til nu?
– Den største udvikling har været springet fra noget folk gjorde for sig selv, til at være et fælles projekt. På utallige opfordringer lavede jeg i 2016 en officiel liste med daglige ord som oplæg. Med en dagligt ord som udfordring, kunne man se hvordan forskellige kunstnere fortolkede samme oplæg, hvilket jeg tror giver mere kreative resultater. Men der er også masser der laver deres egne ord og deler opgaver med deres følgere og venner, det synes jeg er pragtfuldt.
Man får helt lyst til at tegne med! Hvordan kommer man i gang med Inktober?
– Det er bare at gribe en pen og tegne. Du kan dele dine tegninger online, eller bare hænge dem op på køleskabet. Den officielle ordliste finder du på inktober.com, men det er som sagt mange, der bare bruger rammen på deres egen måde.
Inktober kører hele oktober måned og alle kan være med. Hvis du bruger hashtagget #inktober kan andre, der også deltager, følge med i hvad du laver.
Vil du vide mere om Jake Parker, så er hans hjemmeside mrjakeparker.com. Han har også en YouTube kanal med tips til kreative og sammen med illustratorerne Lee White og Will Terry laver han den ugentlige podcast 3 Point Perspective, hvor de diskuterer de forskellige aspekter ved at arbejde professionelt som tegner.