Genudgivne og hidtil uudgivne klassikere står skulder ved skulder med helt nye titler i Cobolts omfattende udgivelsesprogram for første halvår af 2014.
Foråret byder på lidt af hvert for den garvede og flittige forlægger Carsten Søndergaard – lige fra ny Elverfolket og flere kvindetegneserier til glemt (fortrængt?) Hergé og en graphic novel fra afdøde Joe Kubert.
I kronologisk uorden ser programmet sådan ud:
- Joe Kubert: “Fax fra Sarajevo”
- Wendy og Richard Pini: Elverfolket – “Den sidste jagt 1”
- Darren Aronofsky, Ari Handel og Nico Henrichon: Noa 2 – “Den der udgyder blodet”
- Océanerosemarie og Sandrine Revel: “Den usynlige lesbiske”
- Jean-Claude Mézières og Pierre Christin: Linda og Valentin – “Ad rummets veje”
- Francois Walthéry m.fl.: Natachas samlede eventyr 2 – “Kurs mod eventyret”
- Hergé: Tintins Oplevelser – “Tintin i Congo”
- Hergé: Tintins Oplevelser – “Tintin og picaroerne”
- Hergé: “Sylvester og Ottilia i kaninoernes land”
- Serge Le Tendre, Régis Loisel og Vincent Mallié: Jagten på Tidsfuglen 8 – “Ridder Bragon”
- Grzegorz Rosinski og Yves Sente: Thorgal 34 – “Kah-Aniel”
- Giulio de Vita og Yves Sente: Thorgals verden – Kriss af Valnor, fjerde del: “Alliancer”
- Jim Davis: Garfield 59 – “Spise med grise”
- Jim Davis: Garfield farvealbum 28 – “Min kaffe skal være sort! Sort, sort, sort!”
- “Peyo”: Smølferne – “Bitsernes land”
- “Peyo”: Smølferne – “Det gyldne træ”
- Olivier Schwartz og Yann: Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co. – “Leopardkvinden”
- Jean Dufaux, Antoine Aubin og Etienne Schréder: Blake og Mortimer – “Septimusstrålen”
En ordentlig mundfuld, så lad os tage listen kvikt fra oven: Joe Kuberts Fax fra Sarajevo er den nu afdøde amerikanske serieskaberveterans fortælling om borgerkrigen i eks-Jugoslavien som formidlet til ham – via fax! – af en ven fanget i krydsilden. Den over 200 sider lange graphic novel udkom første gang i 1996 på Dark Horse og markerede begyndelsen på en sen, Will Eisner’sk fase af Kuberts karriere, hvor veldrejet pulp blev afløst af lange, alvorsfulde fortællinger.
Apropos gamle bekendte, så bliver den allerede alenlange fantasy-soap Elverfolket lige straks endnu længere. “Den store finale” kalder Cobolt serien “Den sidste jagt”, som i foråret tager hul på det første af syv planlagte bind, men lad os nu se. De her elvere har vist sig at være mere udødelige end de fleste.
Foråret byder også på anden halvdel af filminstruktør Darren Aronofskys (“Black Swan”, “The Wrestler”) tegneserieforarbejde til blockbusteren “Noah”, Noa. Og så følger Cobolt op på deres intentioner om at udgive flere tegneserier specifikt rettet mod kvinder med Den usynlige lesbiske, som er skrevet af sangerinde og komiker Océane Michel (også kendt som Oshen, her krediteret som “Océanerosemarie”) og tegnet af den meget roste Sandrine Revel. Meget mere vides ikke om dén.
Linda og Valentin-albummet Ad rummets veje samler løse historier lavet til Pilote-pocketbøger i ’69 og ’70. Den har været udgivet før, men præsenteres her i et udstyr, der matcher samlebindene med den franske sci fi-serie. Natachas samlede eventyr fortsætter med bind 2, hvor stewardesseserien stadig er frisk og fin, og Tintins oplevelser ruller ufortrødent videre i Niels Søndergaards ny oversættelse.
Nu vi er ved Hergé, så er mesteren også repræsenteret i forårsprogrammet med den hidtil uudgivne (på dansk, forstås) Sylvester og Ottilia i kaninoernes land (“Popol et Virginie chez les Lapinos”), en funny animal-western (!), som forlaget kalder “Hergés ukendte serie”. Cobolt lover også “en forståelig metaforisk beskrivelse af indviklede økonomiske forhold, som også gælder i vore dage”. Der er med stor sandsynlighed en grund til, at ingen kender den Sylvester og Ottilia, men alligevel: Lidt nysgerrig er man vel.
Længere nede på listen finder vi en række velkendte serier, der ufortrødent buldrer derudaf. Fantasy-favoritten Jagten på tidsfuglen er nået til bind 8, “Ridder Bragon”, som reelt er fjerde og sidste bind af den prequel-serie, som i Frankrig bærer undertitlen “Avant la quete” (“Før jagten”).
Også Thorgal svinger ufortrødent sværdet i bandes dessinées-land, Cobolt står klar med både 34. Grzegorz Rosinski-tegnede bind af moderserien og fjerde del af spinoff-fortællingen Kriss af Valnor, begge skrevet af Yves Sente, om hvem Nummer 9s Christoffer Zieler engang mindeværdigt erklærede, at hans “sprog løber hen over siderne med samme ynde som en kat, der er limet fast til en kommode fuld af gamle selvangivelser.”
Garfield får vi både hverdags- og søndagsstriber med – han sælger stadig, godt for Cobolt og Jim Davis – og Smølferne fortsætter i ophavsmand Peyos søns ukrediterede hænder (forfatteren skal angives som Peyo, selvom manden har været død siden 1992).
Flere serier, hvis oprindelige skabere er faret hinsides: Foråret byder på endnu et “Ekstraordinært eventyr” med Splint & Co., denne gang signeret den ultra-garvede forfatter Yann og labert tegnende Olivier Schwartz, som også var parret bag sidste års tegneseriehistoriske “Gringos Locos“. Endelig, som prikken over i’et, bygger Blake & Mortimer-fortællingen “Septimusstrålen” videre på klassikeren “Det gule mærke”, hvilket nok skal pirre nysgerrigheden blandt hardcore-fans (!) af Jacobs’ klassiske ligne claire-serie.
Forårsforskræp fortsætter i morgen med Damgaard. Bemærk, at artikelserien reflekterer de oplysninger, forlaget har udleveret, og at udeladelser kan forekomme, når forlag ikke besvarer Nummer 9s henvendelser.