Interview med Carlsens manga-redaktør, Johnnie McCoy, om lukningen af serierne Full Metal Alchemist og Fruits Basket.
Som danske mangalæsere for længst har opdaget, stopper Carlsen for udgivelsen af Fruits Basket og Full Metal Alchemist, skønt serierne så efterlades uafsluttede. I går beklagede den prisbelønnede mangaoversætter Mette Holm beslutningen, og begræd blandt andet, at Carlsen ikke havde forsøgt at markedsføre serien. Carlsens manga-redaktør hedder Johnnie McCoy, og også han er ked af at lukke titlerne. Men si hans optik er tingene ikke så enkle, og mangamarkedet er ikke, hvad det har været.
Johnnie McCoy, er det som forlægger ikke en tung beslutning at lukke serier som Fruits Basket og Full Metal Alchemist, som mange læsere trofast køber med forventning om at de bliver fulgt til dørs?
– Jo, det er bestemt meget smerteligt, vi er meget kede af at stoppe FMA og Fruits. Og det er kun fordi omstændighederne nu tvinger os til det, at vi gør det. Det har altid været dybt i mod vores holdning og strategi at stoppe serier, før de var færdige. Faktisk har vi udgivet en hel del serier færdig i tidens løb, som ret beset ikke var rentable. Det gjorde vi, fordi vi mente, at det var altafgørende at kunne regne med læsernes loyalitet, hvis vi fortsat skulle have et marked i Danmark. Vi mente også, at det var vigtigt, at der var en vis bredde i udbuddet – igen hvis man overhovedet skulle kunne tale om et decideret dansk mangamarked.
Det er selvfølgelig svært at se ”udefra”, men vi har faktisk i mange år strakt os meget langt ad den vej, hvilket i virkeligheden er en meget udansk ting at gøre – netop fordi Danmark er så lille et marked. Man kan dog tænke strategisk og langsigtet på denne måde, hvis man har nogle serier, som kan fungere som lokomotiver for udviklingen, ikke mindst økonomisk. Og det havde vi i starten, selvfølgelig med Dragon Ball som det oplagte eksempel, men også serier som Yu-Gi-Oh! og One Piece.
Hvorfor lukker I de serier? Ifølge Politikens bestseller liste er Fruits Basket en af de ti bedst sælgende børne/ungdomsbøger?
– Det er selvfølgelig økonomi, men nedenunder er der flere årsager, distribution for eksempel. Fra og med april sidste år blev det uforholdsmæssigt meget dyrere at distribuere billige bøger – bøger under 100 kroner – via DBK (dominerende distributionsselskab, red.). Men det er ikke kun det, der er problemet. Hvis en ”almindelig” bog sælger 1400 eksemplarer kan det være en udmærket forretning, men ikke hvis en manga gør. Det er skyldes både produktions- og distributionsomkostningene og den forholdsvis lave udsalgspris.
Og selve salget?
– Naruto og One Piece kører i et forholdsvis fornuftigt leje nu. Men det har ingen andre serier gjort de sidste fem år. Og Naruto og One Piece er slet ikke hits i en størrelsesorden, så de kan gå ind og være med til at bære andre serier eller bidrage til investeringen i udvikling af programmet og markedet. Og så kan det ikke hænge sammen. Det er matematik.
– Når vi lukker serier, så lukker vi også for læserloyaliteten og destabiliserer grundlaget for videre udvikling af markedet. Det er derfor, der er gået så mange år, før det faktisk begyndte at ske. Hvis det kun var dem med regnemaskinerne, der bestemte det hele, var det sket meget tidligere. Men vi håbede og troede længe på, at det ville udvikle sig mere, end det så har gjort ind til videre, fordi manga er så fedt, og fordi der er så mange fede serier, som vi bare gik og ventede på at få en chance for at sætte i gang.
Mette Holm, der oversatte Fruits Basket, beklager i et interview her på Nummer 9, at der ikke er lavet markedsføring for Fruits?
– Det er rigtig, at der ikke er megen markedsføring. Det var der dog dengang bølgerne gik noget højere i første halvdel af 00-erne. Her er der også en klar sammenhæng mellem indsats og hvad vi forventer at kunne høste af indsatsen.
Men altså, jeg har selv børn, der køber stort set alle Carlsens mangabøger, er det ikke et problem at prisen er steget fra Dragon Balls kr. 39,50 til det nuværende kr. 79,50? Det er da noget af en heavyhitter på lommepengeforbruget?
– Jeg mener også, at bøgerne er for dyre. Vi hævede heller ikke prisen med vores gode vilje. Vi har set på oplagstallene gennem længere tid og sagt til os selv: Hvis så og så mange mennesker køber bøgerne, så koster det så og så meget pr. køber at lave bogen. Og så skal den koste så og så meget. Igen – det er matematik.
Hvad så fremover, er der slut med manga på dansk om to år?
– Lige nu er status at vi har to fantastisk gode, klassiske serier – Naruto og One Piece – som bare bliver bedre og bedre indholdsmæssigt, hvilket er ret imponerende, hvis vi selv skal sige det. Og som vi ingen planer har om at stoppe.
Vi holder selvfølgelig øje med tendenserne på det internationale marked, og hvis der dukker noget helt nyt og fantastisk op, så er vi altid klar til at kigge på det. Men pt. har vi ikke planer om at søsætte nye serier.