Marvel slår et slag for den superheltehungrende, men uerfarne læser, der ikke orker at følge med i den ugentlige soap opera, der hedder Marvel Universet. Det sker med en såkaldt ”Marvel Original Graphic Novel” af Warren Ellis og Mike McKone. Resultatet er både irriterende og kedeligt.
Der er mange grunde til, at det er en god ide for Marvel at kaste sig ud i enkeltstående historier, der ikke er hængt op på 50 års kontinuitet. For det første er Marvel-universet (og DC-universet skal heller ikke gå fri) en hård nyser at kaste sig over for nye læsere. Diverse reboots til trods kan det være svært at hoppe på supertoget, der kører med 400 kilometer i timen og har gjort det i mange år. Det er en del af charmen, jovist, men hvis man er blevet nysgerrig af at have set Joss Whedons fede film om ”The Avengers”, er det ikke nemt at finde en historie, der er lige så let at gå til som filmen. Jonathan Hickman gør spændende og egentlig ret originale ting med The Avengers ovre i Marvel-land, men let tilgængeligt vil jeg ikke kalde det.
En anden god grund: Det har virket før! I 80erne kom der en række fede graphic novels (der nok i virkeligheden mindede mere om europæiske albums end tegneserier i bogform, men lad os ikke fortabe os i diskussionen om HVAD en graphic novel er for en størrelse… det gemmer vi til en anden god gang). Jim Starlins ”The Death of Captain Marvel” er nok den mest betydningsfulde, men også” X-Men: Gud Elsker, Mennesket Dræber” må regnes som en klassiker inden for genren. Berni Wrightsons ”Spider-Man: Monster” var dejligt sær, og Frank Miller og Bill Sienkiewicz’” Dæmonen: I Krig og Kærlighed” er en af de mere ikoniske fortællinger om den blinde superhelt.
Så. En god ide. På papiret. For i realiteten har Marvel givet jobbet til Warren Ellis, der er en tidligere så fremragende forfatter, der i de senere år nærmest ser ud til at have givet op. Mesterstykkerne ”Transmetropolitan” og ”Planetary” er både mange år og mange mere eller mindre ligegyldige tegneserier siden.
Men lad os forholde os til denne udgivelse: ”The Avengers: Endless Wartime” hedder den. Plottet er ikke svært at gøre rede for: To mellemøstlige lejesoldater skyder en amerikansk drone ned et sted i et fiktivt mellemøstligt land (vi skal helst ikke støde nogen her), men det viser sig, at det er noget ganske andet end blot et robotfly, de næsten får i hovedet. Klip til The Avengers, der snakker problemet igennem. Og snakker. Og snakker. Og snakker. Og hvad sker der så? Jo, de snakker lidt mere. Og ind imellem sviner de hinanden til, så man ikke skulle tro, at de har kendt hinanden i mange år. Der er spændinger figurerne imellem, der ikke burde eksistere for et team, der har kæmpet side om side i årevis. Det ville sådan set være fint, hvis historien havde foregået i teamets opstart, men der er mange ting, der antyder, at det ikke er tilfældet. Alle figurerne dukker op, forklarer hvem de er, kigger ikke på hinanden og opfører sig som rene karikaturer. Hvilket OGSÅ ville være fint, hvis man havde på fornemmelsen, at Ellis var ude i et satirisk ærinde ala Mark Millar i The Ultimates 1 og 2 (som er fremragende superheltetegneserier, der på en og samme gang gør grin med genren og hylder den), men for mig føles det ikke som om, at Ellis er andet end doven. Captain America er en mand ude af sin tid, Iron Man er en selvfed rigmand, Thor er en gud med et faderkompleks, Hawkeye er uduelig, Black Widow er sej og Carol Danvers aka Captain Marvel er en streng militærtype. Og det er alt, hvad de personer fremstilles som. Flere nuancer får vi ikke. Og igennem disse såkaldte modsætninger forsøger Ellis at skabe en problematisk teamdynamik, der i sidste ende ikke hænger rigtigt sammen. Nåja, og Wolverine er også med. Når det lige passer ham, for han er TOTALT rogue og gør, hvad han vil. Og det er alt, hvad han gør.
Men tilbage til plottet: Dimmeren, der er skvattet ned i hovedet på Mellemøsten er en blanding af noget fra Captain America og Thors respektive fortid (at Nazi-teknologi blandet med monstre fra den nordiske mytologi ikke fungerer som narrativt kneb, er lidt at mesterstykke i middelmådighed). Og den fredsbevarende organisation SHIELD (også kendt fra Marvels filmunivers) er vildt sammensværgelsesagtige og måske onde. Ikke at Ellis følger op på denne plottråd, men hey… regeringsorganisationer ER jo onde. Det ved alle og enhver, så hvorfor bruge mere tid på det?
Puha, den er grim, ”Endless Wartime”. Når Ellis endelig tvinger sine personer til at holde op med at tale i Ellis-light-dialog (Ellis HAR kunne skrive skarp dialog, men her minder han om en forfatter, der prøver på at skrive som Ellis), er der også tid til at heltene kan slås lidt med historiens ret anonyme monstre. Desværre er Mike McKone OGSÅ på autopilot, og actionscenerne er rodede, mangler dynamik og ofte er der ingen forbindelse imellem de enkelte rammer, der er smidt lidt tilfældigt ned over siderne. McKone er en af den slags tegnere, man ringer til, når de RIGTIGT gode tegnere ikke har tid, men han har da før leveret tegninger, der som sådan fungerede okay. Her er hans streg stiv, uinspireret og livløs. I samtalescener (og dem er der MANGE af) kigger personerne ofte den forkerte vej, og man farer som læser lidt vild i, hvem der taler til hvem. Men måske er McKones tegninger lige præcis den type artwork, som Ellis fortjener her?
Hør her, jeg elsker The Avengers. Jeg læser stadigvæk bunker af superheltetegneserier, og der foregår mange fede ting hos Marvel lige nu. Warren Ellis hader tydeligvis The Avengers. Og han er pisseligeglad med Marvel. Og han er pisseligeglad med os som læsere. Jeg har faktisk ikke rigtigt noget positivt at sige om ”Endless Wartime” (og jeg er ellers generelt en ret glad fætter), så det er dælme surt, at den skal være startskuddet på Marvels nye tiltag ud i enkeltstående udgivelser.
Lad os håbe, at Mark Waids kommende Spider-man Marvel Original Graphic Novel er bedre. Ellers må projektet regnes som dødfødt.
Karakter: 1/5
Titel: The Avengers: Endless Wartime
Forfatter/tegner: Warren Ellis og Mike McKone
Forlag: Marvel Comics
Farve og form: Farve, hardcover
Sidetal: 120 sider
Pris: Cirka 199 kroner for meget.
ISBN: 978-0785184676
Aktuelt udgivelsesår: 2013
Udgivelsesland: USA