Uledsaget
Tegneserieantologien Uledsaget udkom i forbindelse med festivalen Svendborg Graphic i uge 5, med bidrag fra Karoline Stjernfelt, Tom Kristensen, Halfdan Pisket, Lars Horneman og Adam O. Vi testede formidlingsprojektet ved at sætte en 1.g-klasse til at anmelde resultatet.
Uledsaget er baseret på virkelige hændelser, hvor man følger fem forskellige asyldrenges flugt fra deres hjemland til asylcentre i Danmark. Tegneserierne er lavet i samarbejde med flygtningedrengene selv, men de har alle valgt at være anonyme. Gennem en uges mødtes de med tegnerne i Svendborg, hvor de fortalte deres historier, som tegnerne har bearbejdet kunstnerisk efterfølgende.
1.u på Svendborg Gymnasium fik i samarbejde med Svendborg Graphic lov at læse antologien inden udgivelsen og optræder som gæsteanmeldere på Nummer9.
Fra gedevogter til telekommunikation
Titlen på den første tegneserie i Uledsaget er Problemet af Karoline Stjernfelt, som er en fremragende tegner og forfatter. Problemet handler om en 16-årig dreng fra Somalia. Han var gedevogter, og glad for sit daværende liv. Han siger selv, at han gerne vil fortælle om sine eventyr i Somalia, han kan bare ikke huske dem. Og dem han kan, har han ikke lyst til at snakke om, da han ellers bare bliver ked af det.
Han blev tvunget til at flygte af sin egen sårede mor, da hans far blev skudt af etiopiske soldater. Sejlturen over middelhavet endte i Hamburg, hvor han mødte nogle mænd, der sagde, at han skulle tage til Sverige. På sin rejse til Sverige bliver han stoppet af de danske myndigheder og sendt på asylcenter, hvor han får nyt håb for fremtiden.
I tegneserien formår Karoline Stjernfelt at formidle sin historie fint. Vi synes, at selve fortællingen er rammende og godt beskrevet. Den giver et virkelig godt indblik i drengens livshistorie og livet som flygtning. Den røde tråd er dog ikke fuldt gennemført. Billedformaterne er primært realistiske og ekspressive, men skifter alt for ofte. Det er ingen klare rammer for hvilken rækkefølge man skal læse teksten og billederne i. Dette gør det forvirrende som læser at forholde sig til handlingen. Dog er sætningsstrukturen konkret og simpel, så det gør tegneserien mere forståelig.
Handlingsforløbet i Stjernfelts tegneserie er til dels sørgelig, men den sætter også mange samfundskritiske spørgsmål, som får en til at reflektere over budskabet. Karoline Stjernfelt får drengen til at fremstå som denne her lille uskyldige dreng, hvor Danmark ligner et uhyre. Alt i alt er det en velformuleret historie, da det positive og negative kompenserer for hinanden.
4 stjerner fra Amalie, Anni, Caroline, Jonas, Laura og Mikkel.
På flugt fra fortiden
Tom Kristensens bidrag til antologien, Bror, lægger ud i Afghanistan, 2015. Vi hører om en ung dreng, hvis familie gennem flere generationer har været i fejde med en anden familie. Nu er hans storebror blevet dræbt, da han gjorde en ung pige gravid. Både hans far og farbror er tidligere blevet dræbt af samme familie. Han har nu nået en alder, hvor han er i fare for at blive indblandet i fejden, og han må flygte. Han kommer derfor på flugt gennem Europa sammen med sin halvbror. Det er en rejse, som koster blod, sved og tårer.
Der bliver skabt en realistisk og troværdig tegneserie, så man på intet tidspunkt tvivler på historien. Man når som læser at komme med ind i historien både følelsesmæssigt og som beskuer til en gruopvækkende historie. Bror skiller sig dog ud fra de andre historier i Uledsaget, da man kommer helt tæt på virkeligheden og pludselig forstår det barske liv, som er deres hverdag. Drengen, som her er anonym, når i den korte historie at miste alt fra sine forældre til sin bror, som han rejser sammen med.
Vi synes, at historien er meget tankevækkende og fængende for læseren. Tegneserien er tegnet ikonografisk og ekspressivt, og det er tydeligt, at der er brugt meget tid på billedsiden. Dog er den på samme tid forvirrende, da der springes i både tid og sted på en måde, som ikke passer sammen med historien. Det er en rodet og kaotisk verden, som vi aldrig kunne forestille os selv at være i. Den er også letlæselig, hvilket gør at alle aldersgrupper kan være med. Det betyder dog ikke, at alle vil kunne forstå meningen bag. Derfor anbefaler vi tegneserien til de lidt ældre aldersgrupper, da der er et vigtigt budskab bag, og den virkelig er et kig værd.
4 stjerner fra Freja, Gustav, Isabell, Oliver, Trine og Trine.
Ingen kan glemme, hvad kroppen husker
”Vi må ikke miste hinanden. Vi forsøger at skjule os. Men bliver opdaget. Det går op for os at mor og far er væk.” sådan fortæller Halfdan Pisket historien om en somalisk dreng på flugt. Fortællingen Linien er Halfdan Piskets bidrag til Uledsaget, der fortæller, at man som flygtning ikke nødvendigvis har Danmark som mål, men blot ikke har fuld kontrol over sin egen skæbne.
Tegneserien Linien handler om en dreng og hans familie, som flygter sammen fra Somalia. De flygter fra borgerkrig og bombardementer. Flugten har varet så længe, at de ikke kan huske, hvornår det startede. Det eneste, de kan se, er arrene på deres krop, fordi kroppen husker. De beskriver deres flugt fra et land til et andet, og hele tiden med nye sprog og kulturer. Da de bliver fanget i Tyskland, bliver drengen og hans bror skilt fra deres forældre. Hovedpersonen og hans bror holder sammen, og forsøger at flygte mod Norge, men bliver stoppet i Danmark. Det beskriver de sådan, at de har fejlet. Men da de ender i Hundstrup i Danmark, er deres eneste ønske bare en dag at blive samlet med deres familie.
Vi vælger at give Linien 5 ud af 6 stjerner, fordi vi synes billederne illustrerer den tragiske fortælling rigtig godt. Billederne er enkle og gør det let for læserne at forstå de tanker, som drengene har haft gennem deres flugt. Man er dog nødt til at læse teksten samtidig for at historien er sammenhængende. Vi er begejstrede for Linien, da historien er meget beskrivende, og man føler sig revet med, når man læser den. Billederne er meget mørke, og det gør, at man virkelig kan se, hvor barskt det har været. Tegneserien giver også et andet perspektiv på Danmark, da det egentligt slet ikke er Danmark, der er målet for flugten.
Titlen Linien, kommer af det ar, flygtningedrengen har. Han beskriver det som: ”arret er starten på det hele, en linje gennem mit liv” Den giver rigtig god mening, da det er det, der giver os et flashback på de oplevelser han har haft, mens han har flygtet.
5 stjerner fra Cathrine, Catrine, Katrine, Line, Niels og Tómas.
Fanget mellem to verdener
“Det koster 1000$ at blive sejlet over. 1000$ at falde over bord, fordi der er for mange. 1000$ at drukne…, …og blive skyllet i land igen.”
Lars Hornemans tegneserie Splittet er en fortælling, baseret på virkelige hændelser, om en 17-årig dreng fra Irak, der bor på et asylcenter i Danmark. Før han ankom til Danmark, arbejdede han i et bageri. En dag var der to arabere, der forgiftede dejen, så to uskyldige mennesker døde. De to arabere flygtede, og han stod alene tilbage med skylden. Familien til én af de afdøde opsøgte drengens familie, og svor på, at de ville slå deres søn ihjel. Drengen havde ikke råd til en advokat, så han måtte flygte ud af landet.
Tegneserien Splittet er rigtig god, fordi tegneren benytter to primære farver, som repræsenterer drengens to verdener. Den ene verden er hans fortid i Irak, som er malet i en blå-lilla farve, der symboliserer en mørk og dyster tid, hvorimod den gule farve symboliserer hans nuværende liv i Danmark. Farverne er med til at danne et overskueligt og nemt overblik over kronologien i fortællingen. Derudover skriver Horneman i et enkelt og letforståeligt sprog sammenlignet med f.eks. Linien af Halfdan Pisket.
Vi har udvalgt billedet til højre, fordi det er en god illustration af essensen i historien. Da overskriften hedder Splittet, danner det sammen med billedet en ramme for hele fortællingen. Det giver også et godt indtryk af, hvordan drengen er splittet.
5 stjerner fra Anna, Gustav, Ida, Janus, Magnus og Sidsel.
Lille soldat – stor fortid
Adam O. har formået at gengive flygtningedrengen Abdels fortid i sit bidrag Lille soldat. Den henvender sig både til børn med dens iøjnefaldende billeder, men samtidig også til den ældre generation med sin rørende historie. En historie, som desværre bygger på virkelige hændelser.
Lille soldat handler om flygtningedrengen Abdel, som er flygtet fra Taliban. Han flygtede, da han blev tvunget til at agere terrorist i en alder af 15 år, hvor han blev sat til at skyde på en allerede død regeringssoldat. Den dag valgte Abdel at flygte til Finland, men blev stoppet uventet ved færgen til Danmark. Han fik at vide, at han ville blive sendt tilbage, hvis han ikke søgte asyl i landet.
Vi har valgt at give Lille Soldat 5 ud af 6 stjerner på baggrund af den rørende og tankevækkende historie, som vil være interessant for mange at læse, men som ingen selv vil have lyst til at opleve. Ved at føre os rundt i forskellige lande, viser han livet som flygtning. Det er tydeligt at fornemme, at Abdels fortid er forkortet ned til få sider. Næsten lidt for meget efter vores smag, da vi synes, at sideantallet har skåret ned på detaljerne om Abdels fortid. Men til trods for at historien fortælles med kun få ord, så bliver den underbygget af billeder som fortæller meget mere, end hvad ord kan. Fortællingen ender brat og dramatisk helt åbent for egne tanker omkring den videre handling. Alt dette gør, at vi vil anbefale Adams tegneserie til andre læsere, som gerne vil få en oplevelse af et liv som flygtning.
5 stjerner fra Anders, Freja, Jeppe, Johanne, Julie og Nikolai
Konklusion
Tegneserierne i Uledsaget er en række meget bevægende fortællinger, der sætter tanker i gang om verdenssamfundet. Blandingen af de barske fortællinger og tegningerne skaber noget helt unikt. Det giver en anden opfattelse af deres historie og det de går igennem på deres flugt.
Man får et indblik i, hvordan det er at være flygtning fra et land, som er ramt af krig og derfra komme til et velfungerende samfund. Alle fortællingerne er forskellige, da man oplever dem fra de forskellige flygtningedrenges synsvinkel, men der er også nogle fællestræk. Et af fællestrækkene er, at alle 5 drenge er blevet traumatiseret og har fortrængt dele af deres tidligere liv og deres frygtelige rejse gennem Europa. Derfor har de svært ved at huske og genfortælle deres oplevelse.
Uledsaget er en barsk tegneserie om at miste og ikke vide, hvor og hvordan man ender og hvornår det ender. Rejsen er desværre ikke slut for drengene endnu, hvor de opholder sig på asylcentre i Danmark. Hvad ligger forude for disse flygtningedrenge, der ikke kender til deres fremtid? Situationer og scenarier, næsten ingen danskere kender til. Karoline Stjernfelt, Tom Kristensen, Halfdan Pisket, Lars Horneman og Adam O. har dog lavet en tegneserie, der er en øjenåbner til deres hidtidige liv.