Hold tungen lige i munden, hvis du er glad for fantasyserien om Thorgal, for nu kommer der endnu en spinoffserie, denne gang med datteren Ulv i hovedrollen.
Spinoffserier er ikke noget nyt fænomen, men når disse bliver til ’parallelle serier’, som forlaget kalder dem, så er det vist alligevel ikke helt set tidligere i den europæiske albumtradition. I de ti år der er gået, siden seriens ene skaber, forfatter Jean Van Hamme, stoppede efter album 29, er der kommet fem bind i Thorgal-hovedserien og ikke mindre end femten spinoff bind. Det er således en helt lille industri, der er skudt op. Tegner og medskaber af hovedserien Grzegorz Rosinski har sat arbejdstempoet en del ned de senere år, så der er efterhånden arbejde til en del tegnere og forfattere. Det begynder også at være kompliceret at følge med, ikke mindst fordi ambitionen tilsyneladende er at lade spinoffserierne og hovedserien have en delvist parallel handling, der skal løbe sammen, når bind 36 i hovedserien udkommer. Om alle tråde samles og det hele til sin tid går op i en højere enhed står endnu hen i det uvisse, men det kræver i hvert fald både tålmodighed og viljestyrke at nå dertil for både skabere og læsere.
Her og nu drejer det sig dog om Thorgals verden, Ulv, første del, Raissa. Her får Thorgals datter Ulv selvsagt hovedrollen, og brug for de særlige evner, som hun har arvet fra Thorgals slægt – hun kan tale med dyrene. Der er dog langt til hyggeuniverset fra Yakari, der jo besidder samme evne, og i stedet lægger serien sig fint i forlængelse af både hovedserien og den anden spinoffserie oversat til dansk om Kriss af Valnor.
At gengive handlingen kan gøres både meget enkelt og meget kompliceret. Det komplicerede opstår, da Raissa både trækker tråde tilbage til Thorgals og Ulvs allertidligste barndom, som gengivet i hovedserien, samt til den nuværende handling i hovedserien, som er midt i et forløb over angiveligt syv bind, hvoraf den er nået til det femte. Her vil jeg tillade mig at mene, at såfremt man er interesseret i dette, så er det fordi man alligevel er sikker køber og føjer Raissa ind i den efterhånden anseelige række på reolen.
For de mindre indviede er handlingen i Raissa den, at Ulv bliver venner med en udstødt ulv, som hun vil hjælpe med at få kontrol over flokken igen. Det kræver dog et opgør med den nye leder, Zølv, der har gjort en sport ud af at lokke vildfarne mennesker ind i en hule, hvorfra ingen endnu er kommet ud igen. Man aner måske, hvor det hele nok ender, men Raissa slutter med lidt af en cliffhanger, der i den grad trækker mod hovedserien, så det skal bestemt ikke købes for dette ene albums skyld. Selve albummet er udmærket underholdning, tro mod universet, men helt uden en afslutning og derfor noget uforløst i sig selv.
Forfatter på Raissa er Yann (Yannick le Pennetier), der har slået sine folder i alt fra Splint & Co., Kid Lucky (spinoffserie til Lucky Luke) over flyveralbummet Mezek, som Cobolt også har udgivet. Tegner er den noget mindre kendte Roman Surzhenko, der tegner et acceptabelt letvægts-Rosinski-plagiat. Bedst i de mørke nattescener, der dominerer Raissa, og lidt for fersk i dagslys. Men samlet set et album der både på forfatter- og tegnersiden glider ubesværet ind i universet, men ikke i sig selv tilfredsstiller med en afsluttet fortælling. I stedet lægger Raissa op til fortsættelse i både denne spinoffserie samt i hovedserien.
Der er vel to muligheder. Første er at hænge på og håbe at alt forløses i det skønneste festfyrværkeri, når handlingen i flere spinoffserier og hovedserien mødes og afsluttes om måske tre-fire år. Anden mulighed er at satse alt på Cobolts samleudgave i Thorgalkrønikens ni bind, og glemme alt om, at serien fortsatte efter Jean Van Hamme.
Titel: Thorgals verden, Ulv, første del, Raissa
Karakter: 3/6
Forfatter/tegner: Yann og Surzhenko
Forlag: Cobolt
Form: 48 sider i farver, hardcover
Vejl. pris: 188,-
ISBN: 9788770856287
Udgivelsesår: 20146
Udgivelsesland: Danmark