Ønskekuglen
Mette Vedsø har omsat sine to Vera-bøger til en dejlig, opmuntrende tegneserieroman om svære emner som skilsmisse, opbrud og papforældre, der kan læses af alle. Stine Illums hyggelige streg er bedårende og beriger læseoplevelsen i Ønskekuglen.
Jeg har aldrig selv været et skilsmissebarn og kan af gode grunde aldrig sætte mig ind hundrede procent i sådan en situation. Men jeg har sympati for børn, der kommer ud for det, osse for et fiktivt barn som Vera i tegneserieromanen Ønskekuglen. Hun kommer fra bøgerne Vera og Videre med Vera skrevet af forfatteren Mette Vedsø, der har skrevet mange historier til børn og unge. Nu har Vedsø i samarbejde med illustratoren Stine Illum omsat sit Vera-univers til tegneserie-mediet og det er kommet en dejlig udgivelse ud af.
Vera er den ubetingede stjerne
Ønskekuglen bygger på de nævnte Vera-bøger. Det hele kredser om Vera og det faktum at hendes forældre skal skilles. Der sker tilmed i juletid, hvilken gør det yderligere sværere for den lille pige, som får et akavet forhold til julen. Historiens titel henviser til en ønskeseddel, som Vera skriver som led i et skoleprojekt. Hun skriver de oplagte ønsker, som at hendes forældre finder sammen igen, men også ting som en hund og nye venner. Men hun ender med at gemme sin ønskeseddel og folder den sammen dog uden at smide den ud. Så den ligger i hendes lomme som en kugle og derefter er der nogle af hendes ønsker der går i opfyldelse.
Jeg var ikke bekendt med Vera-bøgerne til at begynde med, men siden det nu er bøgernes forfatter, der står for teksten her, så jeg går stærkt ud fra, at Vedsø er tro til sine værker. Hun er også tro til den oprindelige målgruppe som er de helt små og det er også Vera, der er historiens fortæller i Ønskekuglen. Vi får alt fra hendes synspunkt og hun er næsten i alle paneler. Så hun er den ubetingede stjerne i en fortælling, der med tunge emner som skilsmisse, opbrud og de udfordringer, navigerer i kølvandet på følelser som som vrede og ensomhed. Men der er også mere muntre stunder om venskab og om at finde muligheder i et nyt liv efter skilsmisse.
Meget følelse i simple streger
Vedsøs tekst mestrer den svære balancegang at fortælle den slags historie og tage højde for den mindre målgruppe, den henviser til. Selvom den henviser meget til de små, så kan deres forældre også får meget ud af det, især hvis de selv har været skilsmissebørn. Uden at afsløre for meget af handlingen, så er det glædeligt at læse en historie om skilsmisse, hvor der har håb for hovedpersonen og at man kan komme igennem det.
Stine Illums vidunderlige streg beriger Ønskekuglen på mange måder. Det er charmende at se på og vækker varme om hjertet. Illum har illustreret børnebøger i en årrække og her får hun lov til at slippe sine evner løs i tegneserieform. Normalt er tegneserielæsere vant til at se en kort afstand mellem ansigter og talebobler, men her i Ønskekuglen kan man se taleboblerne meget tæt i munden. Ofte må Illum finde på finurlige måder at placere dem, uden at det går ud over figurerne, hvilket lykkedes meget godt. For det meste er Illums tegninger i sort/hvid, men hun bruger farver for at skabe ekstra opmærksomhed på vigtige ting i forgrund og baggrund, når det gælder. Vi ser meget til Vera og der er gode variationer i hendes ansigt, så det aldrig bliver for ensformigt at se på. For Illum udtrykker utroligt meget følelse i de simple streger.
Ønskekuglen er god og oplagt læsning til især dem, der kan relatere til Veras situation og til de følelser der hører med. Det gode er også, at omstændighederne i historien aldrig bliver for pædagogisk behandlet og er omhyggelig med alvoren i de svære følelser. Det er bestemt en tegneserieroman for alle aldre, som er værd at have i bogreolen.