For 75 år siden så Splint & Co. dagens lys i det belgiske tegneserieblad Spirou. Men selvom Splint himself er evigung, lader Yoann og Vehlmanns tredje album i serien meget tilbage at ønske. Nummer 9’s Felix Rothstein er havnet I hugormens kløer.
I 1938 lancerede det legendariske belgiske tegneserieforlag Dupuis et nyt blad. Bladet fik navnet Spirou og det blev hjemsted for Splint & Co., der hurtigt blev en af de mest elskede og populære tegneserier. I det 53. album arbejder Splint og hans makker Kvik på selvsamme Spirou-blad for selvsamme Dupuis.
Men bladet kommer i store vanskeligheder da en gruppe vrede forældre, anført af en bidsk advokat i skarp buksedragt, lægger sag an mod Spirou, hvis tegneserier de anser for skadelige og umoralske. På randen af konkurs står Kvik og Splint for at dreje nøglen om, da Splints barndomsidol, den berømte detektiv Gil Hjertensgod, dukker op med et tilbud de ikke kan afslå: Den enorme, amerikanske investeringsfond Viper Corporation vil at opkøbe Spirou for at sikre bladets overlevelse.
Hvad de to venner imidlertid ikke opdager er, at de skriver under på en kontrakt, der ikke bare sælger bladet men også Splint selv til en ondskabfuld milliardær, der kun vil bruge ham som sit eget private legetøj. Mens Splint holdes fanget i et luksusfængsel på Vipers private ø kommer hans journalistveninde Myg og den ivrige Splint-fan Nina på sporet af svindelnummeret – og snart går den vilde jagt!
I hugormens kløer oser af finanskrise og Occupy-stemning. Skurkene er ikke gale videnskabsmænd med laserstråler men derimod hedgefonde og multinationale koncerner, hvis våben er investering, opkøb, shorting og hvad det nu ellers hedder. Skurkene er kort sagt samme The 1 %, som de seneste år er blevet peget ud som roden til alt ondt. Mere eller mindre, i hvert fald.
Splint er og bliver idealist (da han bliver rig på salget af Spirou donerer hans straks en masse penge til forskning, specialundervisning og en bunke Ngo’er) og derfor passer skepsis og sociale indignation godt til hans kamp mod noget, der på én gang er uforklarligt, uigennemskueligt og entydigt ondt. Og meget sigende ender Vipers aktie også med at styrtdykke inden koncernen bliver opkøbt af en konkurrent.
Med denne form for kapitalismekritik og -skepsis kigger forfatteren Fabien Vehlmann tilbage mod seriens storhedstid i 60’erne og 70’erne. Her var bl.a. kold krig, atomenergi og narkotika-finansieret diktatur à la Papa Docs Haiti centrale emner i Splint & Co. I I hugormens kløer er lidt af Franquin og Fourniers venstreorienterede samfundsoptagethed er tilbage.
Men selvom det er ret forfriskende at se en albumserie, der tør at tage stilling til hele verdenssituationen er selve historiefortællingen ikke i top. Historien stikker i for mange retninger og formår aldrig at blive spændende eller medrivende – og der er trods alt tale om en menneskejagt. Sjov er I hugormens kløer heller ikke. Den fallerede Batman, en af Vipers tidligere erhvervelser, er et sløjt forsøg på at lave en komisk figur og den gamle dame, der tweeter – med LOL og det hele – tangerer det pinlige.
Og det er synd fordi seriens tegner i den grad fortjener en bedre historie. Endnu en gang er det Yoanns fremragende streg, der redder Splint og gør at I hugormens kløer faktisk værd at bladre igennem. Han formår at føre Splint videre fra de gamle mestre uden at efterabe og samtidig gør han stilen tidssvarende – og det er da meget godt klaret når hovedpersonen har rundet de 75, ikke? Albummet igennem kan man finde paneler, der er utroligt flotte og snedigt komponeret og så er det altså dobbelt-ærgerligt at historien ikke følger trop.
Til gengæld er det en helt pæn udgivelse. Forlaget Cobolt gør noget ud af albummet, der som bog-objekt udstråler en del mere kvalitet end de lasede og laminerede Splint & Co. jeg kan huske fra skolebiblioteket.
I hugormens kløer er marginalt bedre end forgængeren Månebase Z, som jeg anmeldte her på siden for godt halvandet år siden. Men kun marginalt. Og derfor når Splint & Co. 53 ikke op på mere end to ud af fem.
Karakter: 2/5
Titel: I hugormens kløer – Splint & Co. 53
Forlag: Cobolt
Tegner: Yoann
Forfatter: Fabien Vehlmann (oversat af Ole Steen Hansen)
Form: Indbundet, 48 sider i farver
Pris: 148 kr. (Vejledende pris)
Udgivelsesår: 2013
ISBN: 978-87-7085-500-6
Udgivelsesland: Danmark