Peter Madsen og Thierry Capezzone har begået en fremragende introduktion til at tegne, forfatte og fortælle tegneserier, mener Lars Horneman.
De to garvede tegneserieskabere, Peter Madsen og Thierry Capezzone, har begået ‘Tegn og fortæl’, en bog om skabelsen af en tegneserie – belyst gennem deres egen produktion. Bogen er opdelt i 9 kapitler, som fører os fra de tidligste stadier, ”kunsten at udvikle en idé”, over ”at sætte billeder sammen” til det afsluttende ”tegnematerialer”. Mange af disse elementer er tidligere beskrevet på dansk, men ikke så helstøbt og grundigt som her. Så godt som hver enkel småsten i byggeriet af en tegneserie er vendt og berørt. Hvert kapitel er holdt i sin farvenuance, så det er nemt at slå op i bogen.
Hvor elementære tegnetekniske facetter som perspektiv, line of action, hoved og ansigt m.m. findes beskrevet i mange bøger, er denne den første som rigtigt tager livtag med det, at skrive et tegneseriemanuskript. Hvad er den gode historie, hvilken genre skal man vælge og hvordan skal indfaldsvinklen være? Det er her grundstenene lægges, og de er vigtige – for som der står i starten af bogen: ”Hvis du ikke har noget på hjerte, som formår at berøre læseren, er der ikke nogen grund til at lave tegneserien”.
Godt stof til nybegyndere
Herfra går arbejdet med en synopsis, ”kort er godt” får vi at vide, vi inddrager figurerne, berører arketyper og sammensatte figurer, miljø, research og stil, inden vi koncentrerer vores historie og forbereder den næste gennemskrivning, som er ”billedmanuskriptet” i kapitlet efter.
Især en nybegynder kan få meget ud af disse to første kapitler, fordi man netop dér ofte er styret af en umiddelbar lyst til at komme i gang, man tænder på en løs ide – ofte får man lynhurtigt lavet de første sider, men snart viser det sig at man ikke rigtigt havde tilrettelagt hvad der derefter skulle ske – og man opgiver, og kaster sig over den næste lige så ugennemtænkte ide. På dette stadie vil man kunne springe langt frem i sin udvikling ved hjælp af disse to kapitler, som fylder omkring 30 sider og er rigt illustreret fra de to forfatters produktion.
Peter Madsens inspirerende værkstøjskasse
Netop de talrige illustrationer fra især Peter Madsens meget store produktion er et scoop for bogen. Få arbejder, fra den tidligste ide til den sluttelige trykstart, så grundigt som Peter Madsen, og bogen giver et fantastisk indblik i Peters værktøjskasse. Og den er stor. Redegørelsen af hvordan Madsens usynlige linjer og nøje anbragte elementer guider læserens blik, er spændende læsning. Ligeledes interessant er det at se hvordan en planche fra ‘Historien om en mor’ bliver ændret gentagne gange indtil Peter har lige præcis det udtryk han ønsker.
Når man favner så bredt som de to forfattere har valgt at gøre her, er det indlysende, at man ikke kan komme i dybden med det hele. Derfor er afsnittet om digital farvelægning fx ikke tilstrækkeligt, til at man bare kan gå i gang. Man kan også anføre, at ved udelukkende at bruge eksempler fra Peter Madsens og Thierrs Capezzones store produktion, har man ikke fået en bog som rummer samlige stilarter og gernrer, men som de to selv skriver i forordet, ”uanset hvilken slags serie, man har lyst til at lave, drejer det sig til syvenden og sidst om det samme: at fortælle en historie i billeder.”
Alt i alt er ‘Tegn og fortæl’ en fremragende bog om at skabe tegneserier, den henvender sig især til nybegynderen (men er bestemt også spændende læsning for de mere rutinerede tegner) og kan varmt anbefales i undervisningsbrug.
Bogens sidste kapitel er ”kan man leve af det?”, og om der her optræder en overraskelse, vil jeg lade være op til den enkeltes fantasi.
Karakter: 4/5
Titel: Tegn og fortæl
Forfatter/tegner: Peter Madsen og Thierry Capezzone
Forlag: Carlsen
Farve og form: Farve/Hardcover
Sidetal: 176
Pris: 269,95 kr
ISBN: 9788711390047
Udgivelsesår: 2012