Især for hip hop-fans er ”Hip Hop Family Tree” én af årets helt store tegneserieudgivelser. Ed Piskors humoristiske genfortælling af hip hoppens tidlige historie og en enormt flot og gennemført visuel side gør dog, at der også er noget at komme efter for folk uden specifik interesse for kulturen.
Ed Piskors ”Hip Hop Family Tree” er egentlig en stadigt løbende serie, der frigives ugentligt på hjemmesiden boingboing.net. Nu har Fantagraphics imidlertid udgivet seriens første del, som altså er det bind, anmeldelsen her koncentrerer sig om. Som titlen antyder, er ”Hip Hop Family Tree” simpelthen en gennemgang af hip hoppens historie, med nedslag omkring de vigtigste personer og begivenheder. Bogen, der er tale om hér, dækker perioden fra kulturens start i midten af 70’erne og frem til de første kommercielle succeser i 1981. Alene emnevalget skal nok sikre Ed Piskor mange fans. Historien er god, befolkes af mange underholdende personer, og indeholder nøglen til at forstå mange af de karakteristika, der kendetegner hip hop-kulturen den dag i dag.
De fleste med en smule interesse for fænomenet vil nok kende historien om, hvordan den tidligere bandeleder Afrika Bambaataa lagde grunden for det konkurrenceelement, der stadig er en uomgængelig del af hip hop, ved at omdanne sin bande Black Spades til det musik, dans og kunst-orienterede Universal Zulu Nation. Piskor går imidlertid dybere end det, og viser en lang række situationer, der har formet hip hoppen – som f.eks. hvordan den rige hvide punker Rick Rubin hører et bånd med hip hop gruppen The Cold Crush Brothers, der for den unge Rubin står som ”black punk rock”.
Rubin bliver senere i 80’erne, som medstifter af pladeselskabet Def Jam, en særdeles vigtig figur i kraft af samarbejder med blandt andet grupper som Beastie Boys, Run-DMC og Public Enemy, så det er tydeligt, at Piskor har stort overblik, og altså allerede her starter tråde, der for alvor vil blive taget op længere henne i serien. Efter endt læsning sidder man således tilbage og glæder sig til det næste bind, hvilket selvfølgelig er en overordentligt positiv ting.
Rent visuelt er ”Hip Hop Family Tree” virkelig i særklasse. Udover at hip hoppens historie giver godt materiale på det fortællemæssige plan, er kulturens ikonografi ligeledes kraftfuldt stof til den visuelle side. Kombination af denne klassiske ikonografi med en æstetik, der mere end leder tankerne hen på ”treasury editions” fra netop den periode, dette bind beskæftiger sig med – stort format, brunt papir og gammeldags prikket farvelægning – resulterer virkelig i et udtryk, der er en sand fornøjelse at beskue.
Det er afgørende, at billederne befolkes af hip hoppere og ikke mere gængse tegneseriefigurer såsom f.eks. superhelte, for at Piskor kan benytte så tilbageskuende greb, som han gør, uden at ende i pastiche. I enkelte paneler er farverne endda lagt lidt forskudt af stregerne, og end ikke her kammer udtrykket over og bliver for meget. Det skader naturligvis heller ikke, at Piskors tegninger er fremragende. Baggrundene er varierede og ekspressive og det store og spændende persongalleri leveres tilpas cartoony og karikeret til at fungere som sjove figurer i en tegneserie. Piskor har måske ikke den mest unikke streg i verden, men den er utvivlsomt kompetent og passer perfekt til det samlede udtryk.
Når man læser ”Hip Hop Family Tree”, er det tydeligt, at hovedpersonen er hip hop som fænomen. Den kronologiske form gør, at karakterer kommer og går, alt efter hvornår de er relevante, og langt de fleste episoder fylder kun få sider – der dvæles ikke ved bestemte situationer eller personer, og fortællingen kan således måske blive lidt forvirrende, hvis ikke man kender en smule til historien i forvejen. Tegneserien er dog altid basalt underholdende, da alle sider er spækket med små sjove ordvekslinger, og da mange af denne periodes centrale hip hop skikkelser simpelthen er underholdende personligheder. Hvis man er fan af både tegneserier og hip hop er ”Hip Hop Family Tree” et decideret must. Hvis man blot er interesseret i en flot, underholdende og endda lærerig tegneserie er den absolut også anbefalelsesværdig.
Karakter: 4/5
Titel: Hip Hop Family Tree 1
Forfatter/tegner: Ed Piskor
Farvelæggere: Ed Piskor
Oversætter: n/a
Forlag: Fantagraphics
Farve og form: 112 farvesider i flexibound softcover, 23 * 33 cm
Vejl. pris: 24,99 $
ISBN-13: 978-1-60699-690-4
Udgivelsesår: 2013
Udgivelsesland: USA