Future
Hvis det hele alligevel går ad helvede til, hvorfor så ikke have det lidt morsomt på vejen? Det synes at være grundtanken bag finske Tommi Musturis Future.
De første to hæfter i den planlagte serie på ti er både underholdende, forvirrende og starten på en ambitiøs serie. Hæfterne er bygget således op, at der i hvert er en række forskellige historier, serier eller små gag-striber, som Musturi har tegnet i forskellige stilarter og som dels skal give en illusion af et hæfte med bidrag af mange forskellige kunstnere og dels kan skabe sammenhæng fra hæfte til hæfte, hvor de går igen. Allerede her viser Musturi, at hans hjerne er mere krøllet og innovativ end de fleste.
Væk er som oftest den knivskarpe streg fra tegneserierne Håbets bog og de historier om Samuel, der på dansk er udgivet på Forlaget Forlæns. Til gengæld er der kommet ord, masser af ord. Omslagets inderside er lavet i retrostil som de amerikanske horrorblade fra EC, her med en zombielignende fortæller, der præsenterer indholdet i bladet for læseren. På samme måde er bagsidens inderside en parodi på en gammeldags brevkasse, som giver illusionen om et rigtigt gammeldags tegneserieblad, hvor læserne kunne interagere med redaktørerne.
Sloganet på forsiden af første hæfte rammer ikke helt ved siden af med sit: ”Too much of everything and even more…”, for Future er lidt af en mundfuld af forholde sig til, da den stritter i mange retninger og sjældent tager læseren i hånden. I et af bidragene følger man et rumfartøj i form af en plasticpose på sin vej gennem rummet, og der sker egentlig ikke ret meget. Den fylder tre sider i hvert hæfte og afsluttes med ”To be continued…”, men det er foreløbig svært at se, hvor den skal føre hen. Anderledes konkret er fx reality-parodien ”The Reality Show”, der trækker en genkendelig ting fra vores egen hverdag frem, og kører den så langt ud, som den kan trække. Temaet i første hæfte er ”Sniffing Widows”, hvor tre deltagere via en række urner skal forsøge at dufte sig frem til deres afdøde partner. Det lyder naturligvis makabert, men serveres så grotesk overdrevet og satirisk, at netop denne serie bliver et af højdepunkterne i hæfterne.
Indgangsteksten til Dantes Helvede, ”her lades alt håb ude”, kunne snildt genbruges for Musturis vedkommende, for det er tydeligt, at menneskets øjeblikkelige levevis for den finske kunstner peger i en katastrofal retning. Det ses tydeligt alene på forsiderne. På den ene kæmper to gigantiske superheltetyper med drinks og mad i hænderne mens pengene vælter ud af den enes lommer. På det andet hæfte spiller en amerikansk-udseende herre golf med jordkloden, mens horisonten står i flammer. Musturi undlader dog heldigvis konsekvent at løfte sin moralske pegefinger, det overlader han trygt til læseren selv at gøre.
Future er et interessant udtænkt projekt, der rokker ved vores vante læsemønstre. Så har man mod på en sådan udfordring, er Future et både sympatisk, aktuelt og helt anderledes end alt andet på markedet.