… eller på dansk: Flere døde nonner. Marcel Ruijters går endnu omgang med nonner, helgener og aber. De hellige er en morsom og grotesk satire over middelalderens kristendom. Felix Rothstein anmelder.
For to års tid siden havde jeg fornøjelsen af at dobbeltanmelde den hollandske serieskaber Marcel Ruijters’ bøger Sine Qua Non og 1348. En tour de force i selvpineri, bodsøvelser og den europæiske middelalderkristendoms bizarre og dybt mærkværdige verdenssyn. Nu er hans nye bog De hellige udkommet på dansk, og her står den på mere kristendom og flere døde nonner.
Bogen er bygget op i 13 korte kapitler, der hver tager sin titel fra en imaginær helgen: Skt. Sceptica, Skt. Plagiaria og abehelgenen Skt. Simia. Der er tale om fiktive biografier og alle historier beretter om, hvordan en nonne gennem ekstraordinær tro og gerning bliver helgenkåret og modtager en glorie fra Gud. Skt. Teresa spiller skak med djævlen, Skt. Lydwine dræber en ulv og Skt. Efrasinnia udbreder nådens budskab ved at skrive på levende dyr. Sidstnævnte er så from, at Satan ender med at brække sig af ærgrelse.
De hellige ligner Marcel Ruijters’ tidligere middelalderbøger. Ret meget endda. Stilen er den samme karikerede og kantede middelalderpastiche som i Sine Qua Non og taleboblerne er stadig pergamentruller med replikker på latin, mens selve historierne fortælles på dansk. Og tegningerne er i farver.
Marcel Ruijters’ på en gang livlige og stillestående tegnestil efterligner 1300-tallets religiøse billedkunst på en overbevisende og moderne måde. Tegningerne er stiliserede og har en stærk ikonografi, der skurrer klædeligt mod tekstens pudsige ironi. Det er en fryd, når en omrejsende handelsmand afsløres som djævlen med et udbrud som “Excremento!” (altså: lort, hvis nogen skulle være i tvivl).
Religionskritikken er et centralt element i Marcel Ruijters’ fortællinger, og i de bedste af dem holder satiren hele vejen. Det er en morsom og evigt aktuel kritik af forstokkede og forblindede religiøse forklaringsmodeller. Godt arbejde!
Desværre er det ikke alle historier der er lige medrivende eller morsomme. Et par af dem virker som lidt småplatte parenteser mens andre igen bare ikke er helt skarpe. Man kan indvende at Marcel Ruijters bare kører videre i samme rille fra Sine Qua Non. Og det gør han også. De hellige fremstår knapt så frisk, og det er lidt synd.
Til gengæld er tegningerne i særklasse. Nogle af siderne er fantastisk flotte og byder på farverige helsidesillustrationer og snedige indrammede kompositioner. Marcel Ruijters formår at fortælle enormt meget i et enkelt billede. Inspireret af middelalderens billedsprog lader han flere lag af tid og sted udspille sig i samme billede. Det er uden tvivl Marcel Ruijters’ tegninger, der er bogens største attraktion.
På trods af en snigende følelse af genudsendelse er Marcel Ruijters’ De hellige en fabelagtigt flot tegneserie, der forener byldepest med stærk satire og seriøs religionskritik. Hollænderens nonner tåler også anden omgang, men måske det så skulle være det.
De hellige udkommer i dag, Allehelgensdag. Og det passer jo egentlig meget godt…
Karakter: 3/5
Titel: De hellige
Tegner og forfatter: Marcel Ruijters
Oversætter: Torben Hansen
Forlag: Forlaget Forlæns
Form: Indbundet, 112 sider i farver
Pris: 190 kr. (Vejledende pris)
Udgivelsesår: 2013
ISBN: 978-87-91611-40-7
Udgivelsesland: Danmark