Kalis øjne
Efter 48 år er vi endelig nået til bind 16 i schweiziske Coseys serie om den omvandrende Jonathan. Her bliver vi introduceret til den syngende fugl Garuda, der leder Jonathan i armene på sin anden store kærlighed.
I Jonathan bind 16, Kalis Øjne, vender Jonathan tilbage til Indien. Her gik han som barn i skole, da hans forældre arbejdede i Delhi i et års tid. I skolen mødte han April, der foregav at være en indisk prinsesse med en talende og syngende beostær.
På sin rejse gennem Indien mod Delhi holder toget pludselig stille i en ukendt by. Mens Jonathan går gennem denne stationsby, hører han en genkendelig sang. Nysgerrig følger han tonerne fra sangen og finder til sin store forbavselse barndomsveninden Aprils talende fugl, beostæren Garuda. Den sidder i et bur hos en købmand, og Jonathan køber den straks fri. Derefter leder de efter April, og finder hende.
Det viser sig, at hun gemmer på en skrækkelig hemmelighed fra sin barndom, men den altid forstående Jonathan hjælper hende selvfølgelig, og sammen begynder de at lede efter ”Kalis øjne”. Gennem historien erindrer Jonathan i glimt sin første store kærlighed Saïcha fra Tibet, mens han samtidig hjælper sin anden i solens vertikale stråler.
Som altid i schweiziske Coseys historier er plottet ret simpelt – hér en slags skattejagt – men det, som interesserer Cosey og derved hovedpersonen Jonathan, er dagligdagens gøremål, skildringen af de omkringliggende steder – landskabet, byerne – som Cosey er en mester i at tegne. Hans tegninger af mennesker er firkantede og ret grove, mens hans tegninger af genstande, huse, baggrunde og landskaber er med få streger med til at gengive en enestående fredfyldt atmosfære, der skaber en poetisk stemning for historien.
Cosey er ikke en ekstraordinært god realistisk tegner, men han formår at skabe en ”realistisk verden”, som virker for os læsere, og han har en sjælden evne til at fange personernes naturlige ansigtsudtryk og kropssprog således, at vi læsere med det samme føler og forstår, hvordan de har det – om de er jaloux, eftertænksomme, bange, kede af det, viser glæde eller had og ikke mindst forelskelse. Det er netop dét, de menneskelige følelser og deres karakterer, som Cosey er så enestående god til at skildre, og det gør hans historier utroligt sanselige og unikke. Cosey er tegneseriens svar på Marcel Proust.
Ret unikt så anbefaler Cosey også hvilke musikere og melodier, der med fordel kan lyttes til, mens hans album læses. Så udover at Cosey er en reflekterende tegneserieskaber med sans for stemning, så bruger han desuden musikken som endnu et aktivt element i selve historierne og som et fortælleteknisk greb i hans mange værker. I Kalis Øjne er musikken gengivet som noder hængende rundt omkring teksten, og det er Garudas sang, der leder Jonathan væk fra sin rejse mod Europa til at blive i Indien og lede efter April. I foregående album Atsuko følger Jonathan ligeledes musikken og finder Atsuko, så i begge historier bruges musikken bogstaveligt som ”en guide” eller nærmere som en ariadnetråd til at lede hen til henholdsvis Atsuko, Garuda og dermed April.
Dette album er endnu et klassisk Jonathan-album med en poetisk stemning og atmosfære fyldt med nostalgiske flash backs og med en sansende Jonathan, der leder tilbage til en tid uden internet og til en tid, hvor Asien var et totalt ukendt område for de fleste. Kalis øjne kan varmt anbefales.