Hasse får et liv
Hasse får et liv er en sjov læseoplevelse med absurde situationer, som man nemt kan genkende sig selv i. Tegneserien skildrer både det ydre og indre liv hos den neurotiske hovedperson Hasse. Men man griner ikke ad ham – men ad absurditeterne omkring ham.
Hasse er som de fleste andre mennesker i sin alder. Han er midt i sit liv og han er kort sagt gået i rutiner. Han overvejer alternative levemåder med henblik på at komme væk fra den travle storby. Så han forsøger at skabe sig et nyt liv ude i naturen, hvor han kan plante cannabis.
Men vejen til den særlige drøm føles lang, da Hasse bliver udfordret af en serie af absurditeter, der kommer i form af hans ven Klaus, der altid klager over tilværelsens problemer, en udenlandsk turist, der snakker hele tiden og en akavet misforståelse med nogle andre ude i skoven.
Alt det besvær blot for et nyt, alternativt liv!
Menneskelig humor med en Tintin-lookalike
Hasse får et liv er forfatter og digter Palle Sigsgaards debut som tegneserieforfatter, og det er en fin start på forhåbentlig flere tegneserier fra hans fantasi. De mærkværdigheder, Sigsgaard udsætter Hasse for, kommer i hobetal og dukker op, når man mindst venter det. Humoren er menneskelig og nem at relatere til, hvis man selv føler sig som Hasse og trænger til nye omgivelser.
Hasse får et liv har en livlig streg fra Jens Andreas D. Elkjærs hånd, der ikke er bleg for at lege med rammerne og miljøerne rundt om den svært udfordrede titelperson. Selv ligner Hasse en fjern slægtning til Tintin med samme hovedform og øjne. Og Hasse minder endnu mere om Tintin, når han farver sit hvide hår rødt.
Surrealistisk fantasi med grafisk tryk
De andre bifigurer har stærkt varierende udseender med små og store hoveder med enten lang eller kort næse. For eksempel ligner vennen Klaus en trist, omvandrende kartoffel med små runde øjne. Der er også plads til surrealisme i tegneserien, fx da Hasse har et mareridt om at ende som frokost i Klaus’ store mund og dermed være en del af ham for altid!
Hasse bevæger sig i historien i to meget forskellige miljøer: storbyen og skoven. Fælles for begge er den spændende grafiske måde, de er præsenteret på. Der er den mere traditionelle farvelægning med flade, kontrastfyldte farver, men der er også baggrunde, hvor der er brugt grafisk tryk, der fremhæver karaktererne i forgrunden. Det sker fx i en sekvens, hvor Hasse og hans veninde Cecilie er på bytur om aftenen, og i korte scener, som en, hvor Hasse drømmer om naturen.
Hasse får et liv er en sjov læseoplevelse, der føles tiltrængt i en usikker tid, som den vi alle gennemlever i øjeblikket. Tegneserien gør en solid indsats i at skildre Hasses liv – både det ydre og indre – med god, humoristisk fantasi. Man morer sig over de mange skæve udfordringer, Sigsgaard og Elkjær kaster i hovedet på Hasse, men man har altid sympati for ham. For i sidste ende beundrer man hans beslutninger og griner i stedet af kaosset omkring ham. Så: trænger man til et godt grin og til at fundere over livets udfordringer, er Hasse får et liv absolut et køb værd.