“A surrealist handbook for the rebuilding of society in the 21st century.” Det står der bag på ”Hand-drying in America: and other stories”, den nye samling af de tegneserier amerikanske Ben Katchor har lavet til arkitektur- og designmagasinet Metropolis i de sidste 15 år. Felix Kühn Paulsen har kigget nærmere på bogen.
Den verden, vi møder hos Ben Katchor i Hand-drying in America, er næsten magen til vores egen, men alligevel er alt forandret. Det er surrealisme, ja, men det er surrealisme gennem overdrivelse af enkelte detaljer. Vi befinder os i en verden hvor lidt skæve ideer bliver taget helt til grænsen. Som i den kulturhistoriske gennemgang af det at “sidde på skødet” og dettes metaforiske forhold til måden vi i dag forholder os til arkitekturel luksus (!). Eller i beretningen om den italienske skomager, der har indkorporeret en kilometer-lang gang fra baglokalet og op ad en bakke i det bagvedliggende landskab – så man virkelig kan få afprøvet de sko, man overvejer at købe.
Katchor har et virkelig godt øje for detaljerne i modernitetens storbylandskab, og han er skarp til at tage disse detaljer og forstørre dem umærkeligt op, indtil de pludselig skærer imod vores forståelse af virkeligheden. På denne måde får han mindet os om, hvordan vores samfund netop er en følge af de små beslutninger, der tages rundt omkring – hvordan det hele i virkeligheden ikke har en større meningsfuld sammenhæng.
Det lyder prætentiøst, og det er det egentlig også. Jeg sympatiserer meget med Katchors projekt og hans særlige vid og humor, men det er altså for meget af det gode. Det bliver med det samme tydeligt, hvordan striberne er skabt til et fagligt magasin og beregnet til at blive læst én om måneden over 15 år. Efter de første 20 striber havde jeg allerede fået for meget, og så er der altså lang vej igen. På mystisk vis er det lykkedes Katchor overhovedet ikke at udvikle (eller afvikle) konceptet på de 15 år. Måske er der en smule variation i kvaliteten af striberne, men der intet spor af kronologi eller sammenhæng. Ingenting. Ikke en engang i forhold til stil og tone. Så uanset hvor ganske glimrende de enkelte striber måske har været i et tidskrift, ja så falder de helt til jorden som samlet bogudgivelse.
Bagsidens beskrivelse er på en måde utrolig præcis: Bogen har til tider samme tone som en håndbog i moderne byplanlægning og arkitektur. Faktisk føles det ofte lidt som at læse en fagbog, og det er ikke nødvendigvis en fordel. Nogle gange lærer man en smule om emnet, hvilket jo er helt fint, men for det meste bliver det faktisk bare tydeligt, at det er tiltænkt en ret smal faglig målgruppe. Arkitekter og arkitekturinteresserede.
Det er altid fedt at få udgivet ting i store flotte samlinger i bogform, men i det her tilfælde emmer det desværre også af meningsløshed. Jeg interesserer mig meget for arkitektur, og jeg ville ønske at jeg havde holdt Metropolis siden halvfemserne, men jeg kommer aldrig til at bladre i den her bog igen. Og skulle man ikke engang finde arkitektur og design interessant, så ved jeg ikke, hvad man skal gøre med sådan en bog.
Karakter: 2/5
Værkets Titel: Hand-Drying in America : and other stories
Forlag: Pantheon
Forfatter/tegner: Ben Katchor
Farve og form: farve hardback
Sidetal: 160 s.
Pris: $29.95
ISBN: 9780307906908
Aktuelt udgivelsesår: 2013
Aktuelt udgivelsesland: USA