I foråret 2011 udkom første bind af det svenske tegneseriefyrtårn Jan Lööfs samlede serier på gaden. Den blev modtaget med stor begejstring her på siden – og nu er det så tid til bind 2. Nummer 9’s Felix har læst Jan Lööfs Felix.
Jan Lööfs er vel nok mest berømt for sin serie om den bebrillede, nysgerrige dreng Felix, der kommer ud for det ene eventyr efter det andet. Da jeg var mindre gad jeg aldrig rigtig at læse Jan Lööfs Felix-historier. De interesserede mig bare ikke. Underligt nok, egentlig, for vi har et par ting til fælles – altså navn og briller, ikke så meget rumvæsner og varulve.
71-årige Jan Lööf er en af Sveriges – og hele Skandinaviens – allerstørste tegneserietegnere. Gennem mere end 45 år har han lavet serier og børnebøger på stribe og er ofte (måske lidt overmodigt) blevet sammenlignet med Tintin-tegneren Hergé. Andet bind af Jan Lööfs samlede serier byder på sjove og politiske historier i en gennemført indpakning – og altså andet end Felix.
Bogen åbner med et morsomt og venligt forord, der faktisk er Jan Lööfs svar på en gennemgående kritik, han har været udsat for i hjemlandet siden 1970’erne. Jan Lööf er ofte blevet beskyldt for at være mandschauvinist – i Sverige er det noget, der nærmest udløser en national refleks, og der er endda skrevet en afhandling om Jan Lööfs kvindehad (som han oven i købet selv har lavet en ny forsideillustration til, da han ikke lige kunne huske, hvordan den oprindelige så ud). Hovedpersonen genkender naturligvis ikke kritikken og undskylder sig lidt vagt med ”at han ikke kan finde ud af at tegne piger …”
Om det er et forsøg på at gøre det hele godt igen ved jeg ikke, men bogens første to historier handler begge om mænd, der ikke kan klare sig uden deres koner. Den første hedder ”Eksperimentet” (2008) og er resultatet af Jan Lööfs eksperimenter med Photoshop! Over ganske få sider forvandler han sig selv – ved hjælp af Georg Gearløs og en eller anden maskine – til en abe i et forsøg på at få hår på sit skallede hoved. Og så må hans kone flytte til Grækenland og vise Sveriges største tegneserietegner frem som harmonikaspillende menneskeabe. ”Eksperimentet” er et eksperiment og ikke så meget andet – men det er morsomt og fortjener sin plads i de samlede serier.
Den anden er bogens måske sjoveste historie: En lille 10-siders serie med titlen ”Den sidste opgave”, der – uden at nævne navne – klart og tydeligt er en Tintin-homage. Vi følger en tyndhåret, midaldrende Tintin i pengeproblemer ude på ”den sidste opgave.” Men da Kaptajn Haddock bliver dræbt på missionen, bliver han stillet overfor et krav: hvis han vil arve kaptajnens formue må han inden for én måned gifte sig – med en kvinde! Tintin, der ikke interesserer sig for kvinder. Tilfældigt støder han ind i en anden af Hergés figurer, nemlig Mette fra Mads & Mette og de ender minsandten med at gifte sig! ”Den sidste opgave” er spækket med intertekstuelle referencer, som det er en fornøjelse at lede efter.
I 1972 tegnede Jan Lööf de første syv afsnit af serien Bellman til det venstreorienterede ugeblad Folket i bild/Kulturfront. I Crumb-inspireret stil med hippier, store damelår og griske udlejere følger vi Bellman, en social taber på bunden af det svenske Folkhem. Alt sammen krydret med sjove gæsteoptrædender af Jan Lööfs egne tegneserie-idoler som Ferd’nand, Busser og ikke mindst Mandrake.
Men der er ingen tvivl om, at Felix er hovedattraktionen. Også her dukker et af Jan Lööfs største idoler op: Fantomet. Ham støder vi på i historien ”Felix og Fantomet”, hvor han sammen med Felix bekæmper den onde Doktor Mabuse og et helt forbrydersyndikat. Felix er på mange måder en pudsig figur. Han er hovedperson i sin egen serie – og så alligevel ikke. Han er nærmere en strukturerende figur, der binder handling og persongalleri sammen, en slags fortæller måske. Det er ikke ham selv, der udfører seriens vigtige handlinger; han opmuntrer og sætter i gang. Og uanset hvad der sker, håndterer Felix det totalt uimponeret og næsten altid med hænderne i lommen.
Felix-historierne udfolder sig i et univers, der ganske vist ligner 1970’ernes Sverige, men hvor alting kan ske – og hvor alting også sker. Men midt i det magiske og eventyrlige univers er Felix også en tidstypisk tegneserie fra den svenske venstrefløj. Alle fire historier i Jan Lööfs samlede serier 2 er centreret om et undertrykt folks kamp mod en brutal tyran. F.eks. ”Felix og Ben Hassans skat”, hvor helten ved hjælp af en en magisk lampe hjælper folk i Mellemøsten af med en diktator, eller ”Felix og den flyvende tallerken”, hvor han hjælper nogle væsner i kampen mod en besættelsesmagt.
Andet bind af Jan Lööfs serier er en flot og fornøjelig udgivelse, der utvivlsomt vil glæde både nye læsere og gamle Felix-fans. Forlaget Cobolt regner med at sende tredje og sidste bind på gaden i løbet af 2013. Det glæder vi os til!
Karakter: 4/5
Værkets titel: Jan Lööfs serier 2
Forlag: Forlaget Cobolt
Forfatter/tegner: Jan Lööf
Form: Indbundet, 208 sider i sort/hvid og farver
Pris: 398 kr. (Vejledende pris)
Udgivelsesår: 2012
ISBN: 978-87-7085-490-0
Udgivelsesland: Danmark