Get Naked
Den amerikanske tegneserieforfatter Steven T. Seagle udfordrer i essay-samlingen Get Naked 19 studerende på Grafisk Fortælling til at undersøge nøgenhed – hans nøgenhed vel og mærke.
Tegneserieforfatteren Steven T. Seagle har det svært med nøgenhed. På det helt personlige plan, hvor det at være nøgen sammen med andre mennesker ikke bekommer ham særligt godt – men nøgenhed skal så forstås både konkret og i overført betydning.
Nøgenhed er således omdrejningspunktet for Seagles 19 grafiske essays, der samlet i udgivelsen Get Naked også kan stå som et vidnesbyrd for talentmassen på Graphic Storytelling-uddannelsen på The Animation Workshop i Viborg. Bogen er nemlig blevet til i et samarbejde mellem den rutinerede amerikanske tegneserieforfatter og så nuværende – og enkelte tidligere – studerende på den danske tegneserieuddannelse.
Som forfatter har Steven T. Seagle ikke problemer med ord. De render af ham på underholdende vis og håndværksmæssigt meget højt niveau, når han tager fat om sine tanker eller neuroser i forhold til nøgenhed. Gennem anekdoter tager han os med verden rundt i en afsøgning af sit forhold til egen nøgenhed. Vi er tæt på at besøge en blow job bar i Japan, spiller fodbold med tegneseriefans i Spanien og forsøger at motionssvømme i et børnebassin i Bern.
Som anekdoterne og tankerne om nøgenhed lægger sig i lag, fremstår fortællingernes hovedperson, Seagle selv, på sin vis overmåde neurotisk. Han har mest af alt brug for et ordentligt los i røven, fordi han ganske enkelt overtænker og -fortolker andre menneskers mulige reaktioner og tanker i forhold til hans person. Nogen bør tage denne midaldrende mand om skuldrene og ryste hæmningerne lidt løs.
Og det er så også det, Seagle selv ender med at gøre. For nok er nøgenhed det umiddelbart gennemgående tema, men Get Naked handler lige så meget om at få udvidet den personlige komfortzone. Han træder ikke bort fra bogen som nudist i færd med at lave bungie jumps, omend det her mere er hoppet end nøgenheden, der nu bekymrer ham. Men Seagle har som menneske udviklet sig gennem de 19 anekdoter, der etablerer et noget mere afslappet forhold til nøgenhed og selvsyn.
Som grafiske fortællinger stritter de 19 essays og dermed de 19 unge serieskabere i alle mulige retninger. Her er plads til alt fra funny animals til fotokollager, fra den enkle streg og akvarellen til farvekridt og stilsikre farvevalg foretaget i Illustrator. Det er befriende at se, at alle illustratorerne fastholder personlige udtryk på den solide bund af faglige kvalifikationer, som de har med sig fra skolen.
Men de 19 essays giver også indtryk af en kamp mellem det grafiske udtryk og så teksten. For Seagle leverer rigtig meget tekst – alt, alt for meget tekst. Det resulterer i grafiske udtryk, som ofte “blot” bakker op om fortællingen, men som ikke rigtig er med til enten at formidle historien eller skabe nye billeder for læseren. Som forfatter synes Seagle derfor at svigte sine illustratorer, hvor han burde have inddraget dem med henblik på at udnytte de enkeltes forcer bedst muligt.
Det skal så rettelig siges, at der også er flere bidrag i Get Naked, hvor illustratorerne virkelig “pisser territorium af” – nogle af fremtidens danske tegneseriesuperstjerner har slået streger her. På den måde opfylder Get Naked til fulde sin rolle som et kig i den krystalkugle af talent, der i disse år formes i Viborg.