Danmarkshistoriens mest folkekære stribetegner og satiriker har fået sig en velfortjent og vidtfavnende coffee table-opsamling.
Storm P. er 24 karats folkeeje. Efter en uge på mit kaffebord har den nye ”greatest hits”-bog fra Alvilda og Aben maler kastet flere kommentarer af sig end alt andet på tegneseriereolerne til sammen. Selv familiemedlemmer, der ellers ikke rører mediet med en ildtang, kender Peter og Ping og/eller fluerne og/eller opfindelserne.
Min favoritkommentar kom fra en ung mand, der ikke skal hænges ud her. Han udbrød: ”Storm P.? Døde han ikke for nogle år siden?”
Det må man sige. Den myreflittige tegner, forfatter, maler og skuespiller Robert Storm Petersen døde faktisk helt tilbage i 1949, 66 år gammel. Men han efterlod sig en produktion af striber og tegninger så lune, vitttige og folkekære, at hans navn stadig vækker genklang langt ned i folkedybet.
Coffe table-moppedrengen ”Den store Storm P.-bog” er et forsøg på at kaste lys over dén produktion på 240 lækre, kraftige sider bag et smukt designet hardcover-omslag.
Efter et fornemt forord af Matthias Wivel, der sætter den folkekære satiriker i kunstnerisk kontekst, får vi håndplukkede highlights fra karrieren i en lind strøm: Fra avistegninger lavet i karrierens morgengry til de Fluer, der blev Storm P.s sidste mesterstykke.
De tidlige satiretegninger, der udgør åbningskapitlet ”Tegninger i Ekstra Bladet” og en del af kapitlet ”Bladtegninger” viser et stortalent, der prøver at finde både sin streg og sin tone. Den politiske satire bliver ofte lovligt firkantet i slagterlærlingens hænder, som i tegningen fra første verdenskrig, hvor en rundmavet industrimagnat afbildes foran seks rygende skorstene med en gigantisk sæk penge i den ene hånd og en fredsdue i den anden: ”Så længe jeg har noget at sælge – så skal denne her ikke slippes løs!”
Men den underspillede hverdagskomik, der skulle blive Storm P.s varemærke, den har han helt fra starten en udsøgt fornemmelse for. Tag bare parret, der slænger sig omtåget hen over et værtshusbord – ”Jeg hører, at man har set dig sammen med din kone,” siger hun, ”Jeg håber da ikke, du begynder at blive mig utro.”
I dén tegning og mange andre fra disse år forsøger Storm P. sig med et semi-realistisk udtryk, der ligger langt fra Peter og Ping og opfindelserne. Faktisk fremstår stregen gennem alle årene betydeligt mere alsidig, end den uindviede læser kunne have forventet. Også på dén led bidrager ”Den store Storm P.-bog” til en bredere forståelse af den særlige begavelse, der var multitalentet til del.
De tre små mænd og nummermanden, fejlagtigt kanoniseret som den første danske tegneserie, er bogens andet nedslag i produktionen.
Aben maler-redaktør Steffen Rayburn-Maarups stribeudvalg sætter fokus på seriens mest charmerende aspekter: Legen med meta-elementer, de afsindigt omstændelige ”pranks” og opfindsomme trompe l’oeil-gags. Faktisk efterlader samlingen her et betydeligt stærkere indtryk af striben end sidste års jubilæumsbog.
Også Storm P.s ”opfindelser” er velrepræsenterede. Min favorit i udvalget er vel nok ”Den eneste og absolut bedste og mest korrekte måde at komme vand i whisky på” – manøvren involverer både tubaer, blæsebælge og elefanter!
Udvalget af striber og tegninger fra den årlige enmands-antologi Storm er et regulært overflødighedshorn, hvor man igen forundres over bredden – her er alt fra bidsk samtidssatire til falde på halen-komik og fra sproglige finurligheder til herlige ”sight gags”. Udvalget efterlader indtrykket af en antologiserie, der var en komisk tour de force fra en alsidig mester, som serverede friske idéer og fortærskede platheder med samme uimodståelige overskud.
Et mindre udvalg af Storm P.s billedkunst viser en maler, hvis inspirationskilder skinnede meget tydeligt igennem, men som også trak finkulturen med sig ind i striberne – og omvendt. Tilsvarende får vi også en række plakater, som demonstrerer mandens grafiske kunnen, endnu et af talentets mange facetter.
Peter og Ping er repræsenteret med et udvalg, der yder seriens vittige hverdagslune fuld refærdighed. Den er ofte plat, men har til tider også en absurdistisk tilgang til konventionerne i de sociale omgangsformer, tænk Seinfeld anno 1930’erne. Som da en mand fortæller Peter og Ping, at ”den som ler sidst, ler bedst!” hvorefter alle tre ler om kap, til striben slutter.
Samlingen finder heldigvis også plads til en række af Storm P.s skævere og i dag halvvejs glemte seriekoncepter.
En underlig mand består af ordløse, absurde sekvenser, hvor titlens særprægede herre blandt andet forsøger at stille sit ur ved at vise det et andet ur, der går rigtigt. Kan De gøre det? afbilder en række figurer midt i et vanvittigt projekt – som ham, der sidder på en stoleryg og forsøger at knipse en selfie med en klods af et 1930’er-kamera – og inviterer læseren til at prøve det samme. Og så er der den ironisk betitlede Ånd er magt, hvor forskellige figurer stiller hinanden åndede hverdagsspørgsmål som ”Står du der, gamle dreng?” og i telefonen: ”Er det dig? Det er mig!”
Særligt meget plads får De kulørte sider, overdådige søndagssider fra Berlingske Tidende anno 1932-1949. De mest interessante af dem er komplekst komponerede tableauer af mennesker i dialog – stående i højhuse, liggende på kæmpecykler, opstillet på podier som statuer – tilsat kraftige, vitale farver.
Dialogen på siderne består stort set udelukkende af vandede vitser, men på et rent visuelt plan er ”De kulørte sider” noget af det mest fantastiske, billedmageren Storm P. frembragte.
Til sidst kommer fluerne, forordsforfatter Matthias Wivels beskriver dem bedst: ”en art kondensat af Storms talent, nærmest zen-agtige i deres uudgrundeligt ligefremme humor”. De korte ordvekslinger og bon mot’er er måske det mest tidløse i hele bogen og strækker sig lige fra det tankevækkende (”Husk på, ånd er magt” – ”Meget muligt, men det omvendte er sjældent tilfældet.”) til det herligt fjollede: ”Nå, således!” udbryder manden, der i irritation har taget sin ene sko af og nu ser en forskrækket fugl lette fra den.
Samlet tegner ”Den store Storm P.-bog” et nuanceret billede af en gudsbenådet visuel komiker, der ubesværet spændte lige fra folkelig lavkomik til finkulturel finesse. En fornemt tilrettelagt hyldest til en dansk mester – og vel nok årets mest træfsikre tegneserie-julegave til forældre og bedsteforældre!
Karakter: 5/5
Værkets titel: Den store Storm P.-bog
Forfatter/tegner: Robert Storm Petersen
Forlag: Alvilda, Aben maler
Form: 240 siders hardcover i sort/hvid og farver
Vejledende pris: 349,-
ISBN: 9788771054736
Udgivelsesår: 2014