Bedre sent end aldrig. Jeph Loeb og Tim Sales nyklassiske Batman-historie, Den Lange Halloween, er ude på dansk. Det er hårdkogt superheltekrimi for den kræsne læser.
Det er ikke meget, vi har set til Nattens Ridder på dansk i de senere år. Den kappeklædte hævner har sammen med alle de andre superhelte levet et liv i skyggerne (og på engelsk) uden den store eksponering på de danske boghylder. Udgivelsen af Den Lange Halloween er nok ikke et tegn på, at kappekrisen er overstået, men skal nok ses som et slags lækkert plaster på såret for danske superheltefans. For det er absolut ikke en metervarefortælling, vi her har med at gøre.
Det var en mørk og stormfuld, skyggefuld aften. Sådan kunne denne crime noir-tegneserie være begyndt. Det er halloween, og Batman har ikke været på banen i særligt lang tid. Faktisk befinder vi os tidsmæssigt ret kort tid efter Frank Miller og David Mazzucchellis endnu mere nyklassiske Batman: År Et, som udkom på dansk for snart mange år siden. Batman, kommissær Gordon og den offentlige anklager, Harvey Dent, forsøger at fælde gangsterbossen, Romeren, der har forvandlet Gotham City til et korrupt hul af en by. Da en seriemorder begynder at nakke Romerens undersåtter og familiemedlemmer, bliver den sprængfarlige situation pludselig endnu værre, og det umage trekløver forsøger at stoppe både blodsudgydelserne, seriemorderen og Romeren. Det koster mindst en af de tre helte dyrt. For ikke alene er Den Lange Halloween en hybrid imellem pulp-agtig superheltehistorie og hårdkogt krimi á la Raymond Chandler og Dashiell Hammet, men så sandelig også en vaskeægte tragedie.
Handlingen strækker sig over et helt år, da seriemorderen med tilnavnet Holiday kun slår til på højtider. Der er dømt blodig jul, grusom thanksgiving og dødelig uafhængighedsdag. På sin vej igennem plottet støder Batman på en perlerække af sine mest kendte fjender fra det ret spraglede skurkegalleri, der omgiver figuren. Der er også plads til lidt farlig romantik, da Batmans alter ego, Bruce Wayne, hygger sig med den smækre Selina Kyle, som enhver sand Batman-fan kender og elsker som Catwoman. Hun sniger sig smidigt og listigt rundt i plottets yderkant med både tvivlsomme og gådefulde motiver.
Jeg har altid haft en svaghed for Batman som detektiv. Der er mange fortolkninger af figuren, men som knægt elskede jeg, når Batman nærmest var en slags moderne Sherlock Holmes. Det er han ikke her, men i stedet nok nærmere en slags spandexklædt Philip Marlowe. Han kan ting, som politiet ikke kan, og han er hjemme i byens mørke gader. Loeb er ikke bange for at give crime noir-stilen fuld skrue, og der er mange referencer til klassiske gangsterhistorier strøet ud over tegneseriens sider. At historien starter ved et gangsterbryllup er uden tvivl en reference til Coppolas gangsterfilm over dem alle, The Godfather, så der er ikke nogen tvivl om, at Loeb kender genren som sin egen (Bat)bukselomme.
Tim Sale nærmest svælger i noir-stilen. Hans brug af skygger og skæve vinkler er som taget ud af film fra 40erne, og selv statiske samtalescener (og dem er der mange af) er visuelt spændende og lirede. Når Holiday slår til er mordene skildret i sort-hvid, og i det hele taget er Sale altid mand for at lege lidt med virkemidlerne. Når farverne forsvinder, er der en, der dør. Det er måske en smagssag, om man synes om hans Batman, der er stor som et hus og muskuløs som en bryder, men jeg synes nu, at det virker fint i denne crime-noir-ramme. Jeg har et lidt større problem med, at Catwoman ligner en kvindelig bodybuilder, når hun er i sit kostume. Når hun er Selina Kyle er hun slank og elegant, så der er et eller andet, der ikke helt mødes på midten her. Og i hvert fald bliver Catwoman næsten FOR dyrisk at se på, når det i stedet kunne have været på sin plads at gøre hende til den ultimative femmes fatale (hvilket Loebs manuskript i hvert fald lægger op til). Men Sale er en fremragende tegner, der fermt blander krimiens virkemidler med superheltegenrens dynamik. Og det er nærmest umuligt at forestille sig denne historie med en anden tegner.
Batman: Den Lange Halloween er ikke helt på højde med genreknusende klassikere som Watchmen eller Nattens Ridder Vender Tilbage. Dertil er den ikke tilpas nyskabende eller tung nok i sit plot, og Loeb presser måske nok lige en superskurk eller to for meget ind i historien (et problem, der i langt højere grad har plaget nogle af hans senere, langt ringere tegneserier). Men det er en veloplagt, flot fortalt og virkeligt lækkert tegnet superheltetegneserie, der kan læses af selv nybegyndere udi Batman-tegneserier.
Den Lange Halloween har efterhånden mange år på bagen, men det kan ikke mærkes. Dens forsinkede opdukken på det danske marked er aldeles velkommen. Lad os håbe, at Loeb og Sales fortsættelse, Dark Victory også udkommer på dansk.
Karakter: 4/5
Titel: Batman: Den Lange Halloween
Forfatter/tegner: Jeph Loeb og Tim Sale
Forlag: G. Floy
Farve og form: Farve, lækker hardcover
Sidetal: 376 sider
Pris: 298 kroner
ISBN: 978-87-91630-79-8
Aktuelt udgivelsesår: 2013
Udgivelsesland: Danmark