Fredagslinks

Tintin-gate! Kirby-poses! Tegneserieriddere om det runde bord! Nummer 9-redaktionen anbefaler links til weekendlæsningen.

Ugens største nyhed i den skandinaviske tegneserieverden var en ikke-nyhed. Jo, “kunstnerisk leder” Berhrang Miri forlangte alle Tintin-hæfter fjernet fra biblioteket i Stockholms Kulturhus – af lutter forskrækkelse over den “afro-fobiske” skildring af congoleserne i “Tintin i Congo”. Og varslede oven i købet yderligere udrensninger i den politiske korrektheds navn.

Men det var trods alt kun børnebiblioteket, det drejede sig om, og i øvrigt blev beslutningen omstødt i løbet af få timer. Hvorefter Miri blev sendt på en mere eller mindre frivillig “time-out” (!) fra sit arbejde. Så Tintin-gate leverede ikke rigtig varen, da det kom til stykket, men i det mindste fik vi en virkelig morsom Rokokoposten-artikel ud af den.

Og nu vi er ved satiren, kan Michael Kuppermans riffs på Star Wars varmt anbefales, ligesom seneste ombæring af danske Christian Henrys Anyone for Rhubarb er en herligt bizar gang superhelte-spas.

Nå, men tegneserier er en alvorlig sag, så her er et fremragende “roundtable interview” med Dan Clowes, Chris Ware og brødrene Jaime og Gilbert Hernandez i anledning af kvartettens besøg på Small Press Expo for knap to uger siden.

Så er Stussys interview med Real Deal med-skaber Lawrence Hubbard lidt en bagatel til sammenligning, men det scorer tårnhøjt på stil og udstråling.

Apropos rå karisma, så tjek lige Frank Santoro og brødrene Hernandez’ (dem igen!) forrygende Kirby-poses foran huset, mesteren blev født i – eller hvad med Lewis Trondheim og Mathieu Bonhomme som cowboys?

I mellemtiden fortsætter Cerebus-skaber Dave Sims offentlige forhandlinger med Fantagraphics, omend parterne ikke helt kan blive enige om, hvor deres store genudgivelsesprojekt skal starte. Sim mener selv, at hans sene, snakkesalige værker lige må være sagen – “Form and Void” og så videre – mens forlaget naturligt nok hælder til seriens guldalder, altså perioden omkring High Society. Stay tuned!

Flere gnavne gamle serieskabere: Alan Moore er ikke bare på vej med mere League of Extraordinary Gentlemen, men også en opfølger til den ret så ækle Avatar-serie Neonomicon ved navn Providence. Den skulle handle om H. P. Lovecraft og er angiveligt skrevet under indflydelse af skattefar

Endelig har Angoulême-festivalen løftet sløret for en god del af programmet til 2013-udgaven – nummer 40 i alt – og det ser mere end almindeligt eurocentrisk ud. Måske en art modgift til sidste års stærkt amerikaniserede udgave?

Emneord:

Om Erik Barkman

Garvet fritidsskribent med bidrag til en række musik-, film-, spil- og tegneseriemedier på CV'et. Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg.