Drabene på tegnerne og forfatterne på Charlie Hebdo har atter engang bragt diskussionen af ytringsfrihed, satire og karikaturtegninger i centrum af den offentlige debat. Nummer 9 har samlet en række links til tegneserierelevante analyser, medieindslag og andet fra den danske og udenlandske debat.
Dagens nyhed er, at Charlie Hebdo har offentliggjort forsiden til morgendagens udgave af bladet: En tegning af Luz der forestiller en turbanklædt mand (Mohammed?) med en tåre i øjet, der står med et skilt, hvorpå der står “Je suis Charlie”. Og ovenover tegningene ordene: “Tout est pardonné” – alt er tilgivet.
Danske indslag, analyser og historier:
Danske Bladtegnere har samlet en lang række støttetegninger til Charlie Hebdo på deres hjemmeside. Der er et vist overlap med Nummer 9’s galleri, men også nye tegninger. På hjemmesiden kan man også læse Danske Bladtegneres pressemeddelelse vedrørende drabene på Charlie Hebdos tegnere.
Dansk Tegneserieråd har også udsendt en pressemeddelelse.
Kulturen på News den 7. januar: Paneldebat mellem næstformanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, provo-kunstner Firoozeh Bazrafkan, Mille Rode fra Dansk PEN og Thomas Thorhauge (betalingsmur).
P1 Debat den 8. januar: Kan satire vinde over fanatisme med blandt andet Anders Morgenthaler og formanden for Danske Bladtegnere Lars Refn.
Lars Refn har deltaget i en lang række interviews og arrangementer i forbindelse med begivenhederne på Charlie Hebdo. Her er et interview på Jouanalisten.dk den 8. januar. Og her er en reportage fra et debatmøde på Politiken, hvor de øvrige deltagere var Anders Jerichow, formand for Dansk PEN, Bjørn Bredal, lederskribent på Politiken.
Interview med Philippe Val, tidligere chefredaktør på Charlie Hebdo, på DRs hjemmeside den 8. januar.
I artiklen “Derfor vækker tegnerne vrede” i Berlingske Tidende den 8. januar fortæller Thomas Thorhauge og studielektor June Dahy fra Københavns Universitet om karikaturtegninger.
Særudsendelse på Radio 24Syv den 9. januar om gidselstagningen i Frankrig: Kristian Bang Larsen fortæller om Nummer 9‘s galleri af støttetegninger for Charlie Hebdo (spol ca. 10 minutter ind).
Information fik den 10. januar oversat og trykt for- og bagsiden til det sidste nummer af Charlie Hebdo, der blev udgivet inden drabene. Se forsiden her og bagsiden her.
I et indlæg i Information den 10. januar kritiserede Michael Nebelung Charlie Hebdos tegninger for at være racistiske og homofobiske og dermed ekskluderende overfor store befolkningsgrupper. Carsten Fogh Nielsen har på sin blog skrevet et længere modsvar til Nebelungs (og Canfields) kritik.
Højlunds Helte på Radio 24Syv den 11. januar har et længere interview med Dennis Meyer Brink og Thomas Thorhauge om satire og karikatur (spol ca. 27 minutter ind).
21 Søndag på DR den 11. januar: Thierry Capezzone tegner en tegning til støtte for Charlie Hebdo for åben skærm.
Radio 24Syv Morgen den 12. januar: Kristian Bang Larsen fortæller (igen) om Nummer 9‘s galleri af støttetegninger og tegneren Adam O fortæller om tankerne bag sine tegninger.
Eksistens på P1 den 12. januar: Carsten Fogh Nielsen om ytringsfrihed i lyset af Charlie Hebdo. Der er også lidt om Ralf König.
Diskussioner på nettet:
Slate.com har oversat en fransk artikel om det første redaktionsmøde på Charlie Hebdo efter angrebet. Til sammenligning er her en video fra det redaktionsmøde i 2006, hvor Charlie Hebdos redaktion skulle fastlægge indholdet af det nummer, som genoptrykte de danske Muhammed-tegninger.
“On Charlie Hebdo: a letter to my British friends”: Et rigtigt godt indlæg om baggrunden for Charlie Hebdos satiriske virke og den ekstremistisk islamisme i Frankrig. Er ikke specifikt tegneserierelateret, men er godt at læse og få forstand af.
På The Hooded Utilitarian var Jacob Canfield hurtigt ude med en (i manges øjne letkøbt og fejlagtig) kritik af Charlie Hebdos tegninger for at være racistiske og islamofobiske. Franklin Einspruch kom med et stærkt modsvar på Artblog.net. Også relevant for diskussionen er Laura Millers læsværdige indlæg på Salon.com om den kulturelle konteksts betydning for forståelsen af satire.
Joe Saccos “On Satire – a response to the Charlie Hebdo attack” på The Guardians hjemmeside er blevet delt mere end 100.000 gange på Facebook, men har også vakt stor debat. Ruben Bolling forklarer i et indlæg på Tom the Dancing Bug, hvad der i følge ham er galt med Saccos stribe.
Robert Crumb er blevet interviewet af The Observer om angrebet på Charlie Hebdo. Crumb har også leveret hele to støttetegninger til Charlie Hebdo. Den ene kan ses her. Den anden, lavet i fællesskab med Crumbs kone Aline, kan ses her.
På Comic Book Ressources overvejer Greg Hatcher, hvorvidt og hvordan Charlie Hebdo fanatiske terrorister adskiller sig fra rabiate tegneseriefans. Hans konklusion er… nedslående.