Foto: Carsten Olsen
Pingprisen uddeles lørdag den 27. maj, men traditionen tro annonceres Æresprisen på forhånd: Den går i år til tegneserieformidler, underviser og forsker Marianne Eskebæk Larsen. Vi har bedt Rikke Platz Cortsen om at detaljere Larsens meritter.
Hvis man har færdes i danske tegneseriekredse de seneste mange år, har man ikke kunnet undgå at bemærke en knaldrød tornado, der hvirvler rundt og sætter engageret ild i festivaler, råd, udvalg, uddannelser, aviser, priser, tidsskrifter, juryer, hjemmesider, konferencer – her og der og alle vegne.
Det er Marianne Eskebæk Larsen, der veloplagt og venligt som altid knokler på for tegneseriens udbredelse og anerkendelse. Med et hav af forskellige kasketter og roller har Marianne igennem årene kvalificeret, løftet, udviklet og formidlet tegneserier, så man taber pusten og kun man se måbende til:
Rollen om knivskarp skribent
Marianne skriver stjerneklart og kampkompetent om billedlitteratur. Kald det tegneserier, billedbøger, grafiske romaner, eller hvad du vil – hendes sylespidse pen har skåret sig igennem oceaner af kulørte og billedbelagte sider og videreformidlet høj faglighed, kritiske pointer og indædt begejstring. Når hun ikke skriver debatindlæg og informerende tekster, der taler for billedlitteraturens brug i undervisningen, har Marianne nuanceret og sagligt anmeldt tegneserier og billedbøger i dagbladet Information og på nummer9. For Marianne er tegneserieconnaisseur og kan formulere sig medrivende om alt fra fransk-belgiske klassikere, manga i mange afskygninger, og eksperimenterende avantgarde serier til superpopulære børneserier.
Hun var drivkraften bag et temanummer om tegneserier i tidsskriftet Unge Pædagoger, hvor hun selvfølgelig selv bidrog med indlæg af høj kvalitet og direkte anvendelighed for lærere, pædagoger og andre, der gerne vil klædes på til arbejdet med tegneserier. Og hvis man skal gøre noget ordentligt, skal man gøre det selv, så selvfølgelig har Marianne for nyligt udgivet BogEN om billedbøger, som har høstet store roser blandt anmelderne og trods sin udgivelsesdato i 2022 allerede er begyndt at gå sin sejrsgang i uddannelsesverdenen.
Rollen som blækspruttearmet organisator og netværker
Mange håbefulde tegneseriefolk er blevet sluset ind i gamet og sat i arbejde med sætningen: ”Du skal snakke med Marianne Eskebæk!”, og det er helt sandt, at man ikke skal stå for længe ved siden af Marianne, før man er blevet sat i arbejde med et eller andet projekt i tegneseriens tjeneste. Hun har en fænomenal evne til at forbinde folk, arrangere events og sørge for, at det hele spiller. Det har Copenhagen Comics’ børneområde nydt godt af i flere omgange, ligesom de akademiske dage i forlængelse af festivalen i en årrække havde glæde af Mariannes mange kontakter og hendes udsyn, der ofte har sikret en større forskellighed blandt de optrædende. Akademiske dage uden tegneserieskabere er et no go i Mariannes verden. Hun har altid tegneseriekunsten som det centrale omdrejningspunkt.
Marianne var naturligvis med til at stifte Dansk Tegneserieråd og sad i en periode som rådets forperson, hvor hendes sædvanlige virketrang koblede rådets aktiviteter til forskellige arenaer, der tilgrænser tegneserien som fx en styrket tegneserietilstædeværelse på Bogforum, øget aktivitet på biblioteker og deltagelse ved festivalen i Angoulême. Marianne var desuden særdeles aktiv i oprettelsen af ressourcesider til undervisning på rådets hjemmeside, og det peger på en anden af Mariannes vigtige roller i tegneseriesammenhæng:
Rollen som ivrig formidler i børnenes tjeneste
I sit daglige arbejde underviser Marianne Eskebæk Larsen på Pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole og er tilknyttet Nationalt Videncenter for Læsning, og det betyder, at der hvert år er masser af pædagoger, der strømmer ud i samfundet med et stærk forståelse af læsningen og billedlitteraturens betydning for børns udvikling og en topkvalificeret viden om, hvordan man kan åbne nye forestillingsverdener og styrke sprogudvikling hos mange grupper af mennesker gennem fx tegneserier.
Marianne har altid været en insisterende og stærk stemme i diskussioner af børnelitteratur, og hun har arrangeret et utal af seminarer, efteruddannelseskurser og konferencer med børns læsning og billedlitteratur i centrum. I de år, hvor mange drejede rundt om sig selv og sagde ”Tegneserier er også for voksne”, var Marianne en af dem, der allerhøjest råbte: ”Men glem ikke, at tegneserier er også for børn!”. Som medlem af bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris har hun sikret at tegneserien har haft en velargumenteret fortaler i vigtige børnelitterære kredse og bragt den nordiske børnelitteratur i spil i en dansk kontekst.
Set fra et børneperspektiv er Mariannes væsentligste styrke, at hun nægter at gå ned på kvalitet, når det gælder børns læsning. Hun har en omfattende viden om meget forskellige typer af børnelitterære billedværker, og hun insisterer på børns ret til at få substantiel, udfordrende, funky, fjollet og fræk børnelitteratur op under neglene, så deres fantasi får nye farverige vinger.
Som tegneserielæser kan det være trættende at skulle forsvare eller forklare sine læsevaner, men Marianne retter altid ryggen, liner skarpe analytiske pointer op og tager en runde i ringen for tegneserien, for billedlitteraturen, for børnene og for alle os andre, der måske endnu ikke har opdaget netop den tegneserie, som vil give os en kæmpe læseoplevelse.
Det ligger i sagens natur, at en ærespris skal beskrive modtagerens – individets – fortræffeligheder og meritter, og denne tekst kunne fortsætte endnu mange sider, hvis vi skulle opliste alle Mariannes tegneserierelaterede bedrifter. Men Marianne er i høj grad en kapacitet, der virker i fællesskabet. Hun får energi af at skabe ting sammen med andre og sender mindst lige så meget energi den anden vej. Virkeligt dygtige sagkyndige får det bedste frem i andre og deler ud af deres overskud, og Marianne er et at de mennesker, der gør tegneserien og alle os andre bedre og mere begejstrede.
ÆresPing-kvalitet smitter, og Marianne Eskebæk Larsen er exceptionelt pingeling!