En skefuld moderne Disney a’la Frost, et drys manga og et skvæt nordisk folkeeventyr. Den norske fantasy-invasion er over os.
I Norge synes de at have fundet en særlig opskrift, når det handler om at lave eventyrlige og populære historier for børn og unge. Blandt ingredienserne er inspiration fra manga og Disney, nordiske myter og folklore, samt en gylden generation af af unge tegneserieskabere. Og den virker: Copenhagen Comics-aktuelle Malin Falch har for eksempel solgt 300.000 eksemplarer af sin hit-serie Nordlys.
Rigtig mange af serierne er heldigvis begyndt at udkommer på dansk, så her anbefaler vi seks favoritter.
Snekatteprinsen af Dina Norlund (Turbine)
Norske Dina Norlund, der desværre døde tidligere i år, har med Snekatteprinsen skabt en utrolig smuk tegneserie. Hendes debut er ellers blevet prisnomineret flere gange og solgt til udgivelse i USA.
Snekatteprinsen handler om den mindste af snekatteprinserne, Syv. Efter farens død, sættes Syvs søskende ham på en umulig opgave: at skaffe en sagnomspunden krone tilbage. Syv påtager sig opgaven med gå-på-mod og ildhu. Han er naiv og godtroende, men også loyal og kærlig. Alle egenskaber han får brug på sin rejse. Han vil så gerne bevise sit værd – og det kommer han bestemt også til.
Det er en meget stemningsfuld og virkelig smuk tegneserie. Stilen er meget manga-inspireret, men som læser suges man ind i universet og man har ikke lyst til at historien skal slutte. Det er en historie der emmer af magi og sagn. Syv føler sig udenfor og vil gøre alt for at passe ind, men samtidig vil han ikke tilsidesætte sine egne værdier.
Fra 9 år.
Hans Jørgen Sandnes’ Krypto-serie (Gads børnebøger)
Krypto er en af de serier, som bibliotekarer fortæller: “Altid er udlånt.”
Første bind af norske Hans Jørgen Sandnes’ serie udkom i 2021. Her møder vi pigen Ophelia. Hun er flyttet ind hos en ny plejefamilie tæt ved havet, i den lille by Saltvik. Kort inden Ophelia flytter ind, forsvinder en dreng i havet. Ophelia bliver gode venner med den gamle fiser Bernhard, der har en stor interesse for kryptozoologi – ligesom Ophelia. De begynder at undersøge hvilke havvæsner der bor i havet omkring Saltvik og om disse væsner kan have noget at gøre med den forsvundne dreng.
Krypto er en særdeles velskrevet og spændende tegneserie. Alle tre bind er gennemsyret af mystik, en smule uhygge og flotte illustrationer. Bøgerne er nemme at læse, da der ikke er specielt meget tekst på hvert billede. Historien er altså meget billedbåren og det kan den sagtens bære. Indtil videre er der tre bind i serien der er oversat til dansk og vi håber selvfølgelig på mere, da der afdækkes flere og flere hemmeligheder om Ophelias familie og hendes forældre, jo længere ind i historien vi kommer.
Hans Jørgen Sandnes kunne opleves op Create Festival i Svendborg i januar 2023, og det bliver nok ikke sidste gang han gæster Danmark.
Kan læses fra 9 år.
Spøgelsesven af Michelle Tolo (Turbine)
Norske Michelle Tolos stil er som taget ud af Nickelodeon med sit umiskendelige tegnefilmsagtige præg men er en tegneserie uden de store visuelle overraskelser.
Det er en fin lille historie om venskab og ensomhed for de yngre læsere. Magnus flytter til en ny by med sin mor, men bøvler med at få nye venner i skolen, samtidig med, at han savner sin far, som rejser meget med sit arbejde. Hans mor giver ham en lille kattestatue som minde om hans elskede kat, men det er ikke bare en statue: Den indeholder sjælen af en afdød, jævnaldrende pige som hurtigt bliver Magnus’ ven. Venskab med et spøgelse er ikke nemt, men konflikterne er løst inden sidste side. Til gengæld lurer truslen om poltergejster i kommende bind.
Tolos stil er tydelig og nem at afkode, ligesom hun komponerer opslagene klart og præcist. Der er få figurer i serien, modsat nogle af de store persongallerier man finder i andre serier, men det gør det nem at følge med for en ung læser. Følelserne i serien vil være genkendelige for mange børn: ny i en by, mangle venner og føle savn og ensomhed, men det bliver ikke mere alvorligt, end at det kan løses med en portion action og en kop te.
Fra 7 år
Nordlys af Malin Falch (Turbine)
Sonja drømmer om eventyr, magi og om at se andre steder, godt hjulpet på vej af hendes onkel Henriks mange fortællinger. Sonja får en smuk halskæde af Henrik i konfirmationsgave – en halskæde der ikke er fra Sonjas egen verden. Om natten kommer drengen Esben efter halskæden. Han har lange ører og er klædt i gammeldags tøj. Halskæden åbner en portal til det Jotundalen, et magisk sted med trolde, talende dyr og krigeriske vikinger. Sonja bliver snart hvirvlet ind i et storslået eventyr for at skabe fred igen i Jotundalen.
Norske Malin Falch har solgt over 300.000 eksemplarer af de indtil videre 3 bind af Nordlys og to billedbøger henvendt til yngre børn. Hendes tegnestil er en lidt stivere udgave af klassisk Disney, tilsat et drys manga og blød, tydelig digital, farvelægning. Historien er også et mix: tydeligt inspireret af Peter Pan, Narnia og andre magiske væsner fra fantasy. Der er ikke noget at slå sig på, hverken på tegninger eller historie, men fremdrift, dialog og den genkendelige historie får hurtigt fanget eventyrlystne børn. Som historien skrider frem, kommer der mere på spil og man kan fornemme at der ligger noget og ulmer under overfladen.
Fra 8 år
Dragens Øje – Forrådt af Cha Sandmæl (Bogoo)
Cha Sandmæls debut tegneserie handler om sortalfen Kha, der får frataget alt og må på flugt på den farlige overflade, hvor intet er hvad det giver sig ud for at være.
Dragens øje har noget så særligt som en hen-person som hovedperson – altså ikke en han eller hun, men altså en der bliver omtalt med et kønsneutralt pronomen. Det er ikke noget der har altafgørende for historien, men mon ikke det kommer tydeligere til udtryk i de næste bind i serien.
Sortalferne lever i et underjordisk samfund, hvor magi sættes højt og da Kha skal til magiprøve, tror hen at lykken er gjort – men der findes fjender i familiens skød og Kha må flygte fra alt hvad hen kender op til overfladen. Samtidig med at Kha må kæmpe for overlevelse er den efterladte familie ikke klar til at opgive hen endnu – det er dog langt fra alle der har gode intentioner.
Det er en yderst flot tegneserie hvor læseren bliver trukket ind i interessant univers, hvor både identitet, køn og loyalitet spiller en stor rolle. Tegnestilen er lidt manga-agtig, men helt sin egen og det er tydeligt at læse følelser i de forskellige karaktereres mimik. Samtidig er der en helt tydelig forskel på farvebrug alt efter om vi befinder os under eller over jorden.
Fra 11 år.
Arkin – lysets vogter af H. L. Phoenix (Turbine)
De norske forfattere og illustratorer kan altså noget lige i øjeblikket. H. L. Phoenix har skabt den utrolig smukke og stemningsfulde serie om Arkin. Indtil videre er der udkommet to bind i serien, men flere er under udarbejdelse.
Illustrationerne kan minde i streg og form om både Nordlys og Snekatteprinsen, men alligevel er den helt sin egen. Det hele går op i en højere enhed med smukke fuldfede farverige illustrationer, en utrolig detaljerigdom og en spændende historie.
Det er historien om drengen Arkin, der har mistet sine forældre, sin tro på fantasien og sin evne til at se frygten i øjnene. Ved at hjælpe, hvor der er brug for det, viser han sig værdig til at blive introduceret for Omniversets hemmeligheder. Han får fingrene i Den titelløse bog og han lærer at der er meget mere mellem himmel og jord end han havde troet muligt.
Det er sådan en historie der suger læseren ind fra første side og som ikke har tænkt sig at give slip frivilligt. Samtidig er det sådan en tegneserie hvor man kan bruge lang tid på at nyde illustrationerne.
Kan læses fra 10 år.