Nummer9.dk bringer her et ekslusivt uddrag af “Fra Moses til Superman – superhelte har religiøse rødder”, som udkommer den 14. april og er lavet af holdet bag “Supersnak”: Forfatter Kim (Helt) Schou, gennemillustreret af Mark Borello og med forord af Marvel-Morten. Bogen kan forudestilles i alle boghandlere, inklusiv forlagets hjemmeside.
HOLD THAT THOUGHT!
Lige straks vender vi tilbage til drengebørnene i sivkurven og raketten, men først: Et ord om heltemodige overmennesker og vores kultur.
Vi elsker superhelte. Næsten hver anden af de mest indtjenende film de sidste 20 år har haft superhelte i hovedrollerne: Iron Man, Avengers, Captain America, Spider-Man, Black Panther, Batman, Superman og så videre. Faktisk har de resterende blockbusters på top 20 stort set alle helte med superegenskaber i hovedrollerne:
Star Wars, Ringenes Herre, Avatar, Harry Potter.
Superhelten er et – forholdsvis – nyt fænomen, men den opstod ikke ud af intet og ikke ud af én inspirationskilde, men mange:
Fra 1930’ernes kulørte romanhæfter med ensomme hævnere og højt tempo. Fra cirkustraditionen med de trikotbærende stærke mænd i underbukser. Fra forfattere som Jules Verne, Arthur Conan Doyle, Walter Scott og Edgar Rice Burroughs og myriader af andre fantasters formidable eventyr.
Og fra en ganske anderledes, ofte overset, men vigtig inspirationskilde, som er emnet for denne lille bog: Religion og myter. Dén faktor er altafgørende og gennemsyrer superheltegenrens formative år.
Det var først, da alle disse inspirationskilder blev forenet i én figur på firefarvet papir i hæfteform, at SUPERHELTEN, som vi i dag genkender den, blev til.
Det er nu lidt mere end 80 år siden, at den første (mange vil sige den største) af alle superhelte blev til: Superman, som fik sin debut i Action Comics nr. 1 i 1938, et år før Anden Verdenskrigs udbrud.
Superman var noget, verden aldrig havde set før, en tegneserie om et overmenneske med utrolige evner, en urokkelig sans for retfærdighed – og handlekraft.
Men hvor nyt var dét egentlig?
Superman kunne fantastiske ting: Hoppe over bygninger i et enkelt spring (først nogle år senere fik han evnen til ligefrem at flyve), bevæge sig hurtigere end en pistolkugle i fart, og han var stærkere end et lokomotiv.
Stadig, det egentlig nye ved ham var nok kappen om halsen og underbukserne uden på tøjet.
For lad os skrue tiden tilbage. Langt tilbage. Gerne helt tilbage til den allerførste nedskrevne litteratur, vi kender.
Den handler om kong Gilgamesh af Uruk og blev skrevet for 3.600 år siden. Også han var en helt med voldsomt utænkelige evner. Og de udsprang af babylonernes religion: Gilgamesh var en tredjedel menneske og to tredjedele gud.
SUPERDUPERKRÆFTER, AMEN.
Religion og superhelte var helt indtil moderne tid uløseligt forbundet. Du kender dem som guder, men kunne du ikke lige så godt kalde dem for superhelte?
Den nordiske mytologis Thor mænger sig allerede med Spider-Man, Captain America og de andre Avengers på det store lærred, og han har været med siden Marvel-universets begyndelse i 1960erne.
Han er ikke den eneste oldtidsgud, der ligner en superhelt.
Tænk på den græske mytologi: udødelige Endymion, uvejrsskabende Zeus, (næsten) usårlige Achilles, Poseidon, der kan trække vejret under vand og fremkalde jordskælv, lynhurtige Hermes. Og så videre.
Tænk på Bibelens beretninger: Samson var usårlig og bomstærk som en anden Superman, hans “kryptonit” var håret. Mindre kendte Shamgar slog egenhændigt 600 fjender ihjel med en pigstav (tag den, Thor med din hammer). Daniel kunne tyde drømme, undgå at blive spist af løver og havde venner, der ikke blev brændt af ild. For ikke at tale om de mange profeter, der kunne forudse fremtiden.
Jesus? Superegenskaber: Gå på vandet, helbrede syge, vække døde til live, overvinde døden og frelse hele verden. Og. Så. Videre.
SÅDAN BLEV DE TIL
Mytologiens og eventyrenes helte har det endda med at få deres superkræfter på samme vis som tegneseriernes superhelte.
Der er groft sagt tre slags kategorier:
Der er dem, der har trænet eller købt sig til deres evner: For eksempel det femte århundredes mesterkriger, Grendel-dræberen Beowolf, eller græsk mytologis bedste bueskytte, Odysseus (som sidst i Odysseen beviste sin identitet ved at vise sine evner med bue og pil). Førstnævnte minder ikke så lidt om Batman og Iron Man, sidstnævnte ikke så lidt om Green Arrow eller Hawkeye.
Der er dem, der er født med deres evner: For eksempel de græske guder. Eller X-Men og Wonder Woman, som vi vender tilbage til.
Og endelig er der dem, der skænkes deres kræfter på magisk eller pseudovidenskabelig vis. Det er nok min yndlingskategori.
I Richard Wagners Der Ring des Nibelungen (Nibelungens Ring), som er baseret på figurer fra de nordiske sagaer og et middelhøjtysk heltekvad, får Siegfried super-usårlighed, da han bader i blodet af dragen, han dræber. En magisk hjelm gør i samme stykke dværgen Alberich i stand til at skifte form og blive usynlig. Vores egen Thor, tordenguden, får superstyrke af at stramme et magisk kraftbælte om livet, og den danske konge Rolf Krake vandt slag på slag, fordi han fik sit magiske sværd, Skofnung. Fra kong Salomons segl, kong Arthurs Excalibur, Hades’ mørkehjelm, Pandoras æske, Iduns æbler og, ja, Moses’ stav til (for den sags skyld) Frodos ring: Der er vitterligt hundredevis af mytologiske objekter, som giver bærerne alt fra usynlighedskræfter til flyveevner.
Til sammenligning?
Flash fik superhastighed efter at være blevet overhældt med kemikalier under et lynnedslag, Spider-Man fik sine evner fra en radioaktiv edderkop. Green Lantern fik en magisk kraftring, Captain America modtog et super-serum og et ubrydeligt skjold, Ant-Man og The Atom byggede skrumpemaskiner. Wonder Woman fik usynlig jetjager, pistolkugle-afvisende armbånd, helbredende lilla lysstråle og løgnedetektor-lasso. Fantastic Four blev ramt af kosmisk stråling og fik superkræfter baseret på de fire grundelementer, som vi kan spore tilbage til det antikke Grækenland, jord, vand, ild, luft: The Thing blev et jord/sten-monster, Mr. Fantastic kunne flydende strække og bøje sig, The Human Torch kunne sætte ild på sig selv og flyve, og The Invisible Woman kunne gøre sig usynlig.
Og.
Så.
Videre!
Fortsættes i “Fra Moses til Superman – Superhelte har religiøse rødder“, som udkommer den 14. april. Når corona-støvet har lagt sig, og man trygt kan forsamles igen, holder Supersnak-folket release-party i Fantask. Mere om det på Supersnaks facebook-side.