Fra undergrund til overgrund, fra tju-bang-ramasjang til artsy-fartsy. Vi slutter Nummer9s forårsforskræpserie med det store opsamling af forlag med mindre udgivelsesprogrammer: 15 udgivelser fra 8 forlag.
Og vi starter i undergrunden hvor DIY-forlaget Ondskabens Flydende Vatikan sejler lystigt videre ad hjemmebagt-smager-bedst-floden.
De smækkede hele tre nye udgivelser på disken til nys afholdte Nørrebronx tegneseriedage: en solosamling af Peder Riis-historier, anden ombæring af Asger Grevils energiske tju-bang serie om Silas, og som diamanten i pavehatten tredje udgave af kollektivets Tuschmørke-antologi. Forlaget lover havfruer, orker og cyborgbjørne.
Og nu vi er ved pavehatte og katolske referencer, så udgiver Damgaard tredje ombæring Pope Hats. Klassisk slice-of-life indie af det canadiske stortalent Ethan Rilly. Nummer9’s Erik Barkman var svært begejstret over toeren, som han kaldte en lille genistreg.
Læs også: Livet i slæbesporet
Anden forårsudgivelse fra Damgaard er danske Mikkel Stubbe Teglbjærgs kickstarter-finansierede “En dreng og en ræv gik en tur”, der vist lægger sig et sted mellem tegneserien og børnebogen.
Mere til børn & unge kommer der fra veletablerede Høst & Søn, der udgiver Øyvind Torseters “Muledrengen” , en grafisk gendigtning af folkeeventyret “Trolden uden hjerte”, lige om lidt.
Allerede på hylderne fra samme forlag er Aino og Ville Tietäväinens “Bare en ond drøm”, samt Mariko og Jillian Tamakis “Den her sommer”, der fik de store superlativer frem hos Nummer9s anmelder Cecilie “Q” Maintz Thorsen.
Læs også: Sol, sommer, skyld og sladder
Mere Tamaki: eneste sikre forårsudgivelse fra Aben Maler er Jillian Tamakis “SuperMutant Magic Academy”, der begyndte som en improviseret webcomic, og som viser Tamaki med en meget løsere streg end i “Den her sommer”.
– Bogen demonstrerer også, at hun ikke bare er en dygtig tegner, men også en fremragende (og dybt morsom) forfatter, skriver forlægger Steffen Rayburn-Maarup til Nummer9.
Sidste børneudgivelse i denne ombæring kommer fra Calibat, der udgiver andet album i Niels Rolands serie om Muld og Mille, der tidligere har været bragt i Weekendavisen.
Niels Roland må siges at være en veteran på den danske tegneseriescene, men i sammenligning med Helge Hansen, er han stadig en barnerumpe. På sit forlag Fabel udgiver tegneseriealtmuligmanden Lars Jacobsen tredje bind af Hansens klassiske “Styrmand Rask” til marts, med striber fra årene 1946-1947. Også på Fabel: Lars Jacobsens egen “Eventyret om de Danske Tegneserier”.
Og nu vi er ovre i ramasjang-genrene:
G. Floy studio udgiver til marts fjerde samling af både Ed Brubaker og Sean Philips horror-noir “Fatale” og Brian K. Vaughan og Fiona Staples space-soap “Saga”, der ryddede prishylderne, da der sidste år blev uddelt Harvey-awards i guds eget land.
Læs også: Harvey-awards en Saga blot
Og endelig, som den sidste patron i seksløberen, udgiver pulp-forlaget Shadow Zone om et par dage første bind af “Undertaker”, en westernserie der krøller den klassiske genre ved at have en bedemand i hovedrollen.
Puha. Det var en masse.
Her er hele baduljen, forlagsalfabetisk:
Aben Maler
Jillian Tamaki: “SuperMutant Magic Academy” (uden dato)
Calibat
Niels Roland: “Muld og Mille 2” (uden dato)
Damgaard
Ethan Rilly: “Pope Hats 3” (uden dato)
Mikkel Stubbe Teglbjærg: “En dreng og en ræv gik en tur” (uden dato)
Forlaget Fabel
Helge Hansen:” Styrmand Rask 1946-1947″ (marts)
Lars Jacobsen: “Eventyret om de Danske Tegneserier” (marts)
G. Floy Studio
Ed Brubaker og Sean Philips: “Fatale vol. 4” (marts)
Brian K. Vaughan og Fiona Staples: “Saga vol. 4” (marts)
Høst & Søn
Mariko og Jillian Tamaki: “Den her sommer” (8. januar)
Aino og Ville Tietäväinen: “Bare en ond drøm” (16. feb.)
Øyvind Torseter: “Muledrengen” (10. marts)
Ondskabens Flydende Vatikan
Casper Sand Christiansen, Asger Grevil, Henrik Maegaard, Christine Gundlach, Patrick Leis og Peder Riis: “Tuschmørke 3” (februar)
Asger Grevil: Silas 2: “Alligator Projektet” (februar)
Peder Riis: “Sensation” (februar)
Shadow Zone:
Xavier Dorison og Ralph Meyer: Undertaker 1: “Rigmandens sidste måltid” (29. februar)