Femi-nichen sætter spot på Buens Bogcafé, en boghandel og café dedikeret til LGBTQ+-miljøet og al den vidunderlige queerlitteratur, der findes – inklusiv tegneserier!
Et af de uventede højdepunkter ved dette års Art Bubble for mig lå på toppen af trappen, hvor forskellige standholdere solgte tegneserier og merchandise. Her stod et par borde, tungt læsset med tegneserier, og et skilt med ’Buens Bogcafé’. Jeg genkendte navnet fra tidligere omtale her på sitet, men givet at jeg kun har tilbragt knap 24 timer i Aalborg, har jeg endnu til gode at besøge stedet. Nu mødtes vi så et sted i midten, på Dokk1 i Århus.
Jeg faldt i snak med Kristine, der er medstifter af Buens Bogcafé. Hun kunne berette, at de var ved at opruste på tegneseriefronten og at udvalget til Art Bubble blot var en lille smagsprøve. Bare ud fra det, jeg havde at vælge imellem, lover det godt for nordjyske tegneseriefans! Jeg fik et par Pride-udgivelser fra DC og Marvel, samt Sophie Lucido Johnsons topcharmerende graphic memoir ’Dear Sophie, Love Sophie’ med mig hjem – og så lovning på et lille opfølgende interview, så Nummer 9s læsere kunne blive klogere på Buens Bogcafé og deres udvalg af tegneserier. Kristine giver også sit bud på tre queer-tegneserier, hun holder særligt af – god læselyst!
For de uindviede: hvad er Buens Bogcafé?
Buens Bogcafé er en kaffebar og boghandel i 9000 Aalborg med en målgruppe fra 0-99 år. Vi har Danmarks største samling af kommerciel LGBT+ litteratur – alt fra pegebøger over digtsamlinger og erotiske noveller til tegneserier, primært på dansk og engelsk, men også meget lidt på tysk, japansk, grønlandsk og svensk. For os er en bog fra 1973 lige så interessant som en der udkom i går, så vi sælger også brugte titler. Vi har over 1400 titler i sortiment, hvilket vi er meget stolte af!
Vi er det eneste alkoholfrie LGBT+ mødested i Region Nordjylland, som har åbent i hverdagene. Vi er 100 % alkoholfrie, da vi mener at det er vigtigt for LGBT+ personer at kunne mødes i rum som ikke kun hører til nattelivet – særligt for de unge mennesker og familierne.
Hvordan passer tegneserier ind i jeres sortiment?
Vi har mange tegneserier, men særligt manga er noget af det, der rykker mest. Omkring 30% af vores samling er tegneserier, og det har været tænkt ind fra starten. Tegneserieformen har altid flyttet grænser, og indenfor f.eks. translitteraturen er meget af det allerbedste graphic novels/zines af unge amerikanere, som virkelig tør dele ud.
Vi er af den overbevisning, at jo mere vi kan have på hylden des bedre, da LGBT+ oplevelsen er så individuel og bred, at vores udvalg også skal afspejle den diversitet. Det inkluderer selvfølgelig også tegneserier, så vi regner med at udvide sortimentet, efterhånden som vi får muligheden.
Hvordan vælger I, hvilke tegneserier I vil sælge i butikken?
Vi kigger og forhører os efter, om historien indeholder LGBT+ elementer, såsom en lesbisk hovedperson, biseksuel bedste ven, to sam-kønnede forældre, non-binær kærlighedsinteresse eller andet godt fra regnbuen. Vi har heldigvis en skøn, lokal tegneserieforretning – Comic Express – som vi samarbejder med og som er flinke til at hjælpe os med at finde frem til de titler, vi selv overser.
Hvor stor er interessen for tegneserier blandt jeres kunder?
Interessen er stor, da mange LGBT+ personer har nørdede sider og generelt nyder tegnede og ofte lidt skæve historier. Vi har også forsøgt os med nogle arrangementer om tegneserier. En gang om måneden afholder vi tegnelørdage, hvor vi opfordrer folk til at tage pen og papir med, for at sidde og udfolde deres kreativitet i fællesskab med andre ligesindede tegnere. Vi har også haft et enkelt foredrag om yuri og yaoi [queer undergenrer inden for manga, red.].
Og endelig: kan du udvælge 3 favoritter blandt de tegneserier, I har, og kort fortælle, hvad de hver især betyder for dig?
Her er tre, som jeg er særligt vild med, og som bør få ekstra opmærksomhed:
Westend Boy af Tomas Lagermand Lundme og Rune Ryberg (Cobolt)
– Velfortalt og medrivende tegneserie om sugardating og konsekvenserne heraf med en solid streg.
Skamlebben af Anne Mette Kærulf Lorentzen (Cobolt)
– Belyser et emne der ikke så ofte bliver talt om, om en gruppe der sjældent har en stemme.
Ti knive i hjertet af Nora Dåsnes (Turbine)
– Den sukkersøde og kærlige ungdomsfortælling hvor LGBT+ elementet “bare” er i baggrunden, og er en del af karaktererne uden at det problematiseres.
Buens Bogcafé har til huse i Maren Turis Gade 12, 9000 Aalborg og kan besøges virtuelt på buensbogcafe.dk