Velkommen til Nummer 9’s fotoreportage fra uddelingen af Pingpriserne 2017.
Tag endelig et glas champagne. Alle billederne er taget af dygtige Carsten Olsen (undtagen det af Ping-statuetten, som Thomas Thorhauge har taget, det med skiderikkerne, som Carlos Giménez har tegnet, og så det allersidste).
Prisfesten har holdt flyttedag fra Vega til Storm P. Museets have, og således skruet ned for tjekkethed og showmanship og op for god gammeldags dansk hygge. Men prøv lige at se: eftermiddagssol, et lysthus, en barnevogn, shorts, sommerhatte og lårkorte kjoler. Og champagne. Ahhh….
Men ikke alt var nyt. Anders Lund Madsen var igen i år veloplagt vært for festlighederne, og tillige velklædt til lejligheden i strikhue, guldindfattede briller, Baywatch t-shirt og en smuk blåternet jakke med saltstænger i lommen:
Hans medvært var jurymedlem og formand for Dansk Tegneserieråd Marianne Eskebæk Larsen, til dagen døbt A.V. Marianne. Teknikken var meget analog i år. Til gengæld var den pæn.
Her præsenterer Marianne en af de nominerede til Bedste danske debut, Clara Jetsmarks “My Dead Mother”. Den handler om en pige der går rundt med sin afdøde mors talende hoved på hovedet…
… og sørme om den ikke vandt! Her er coole Clara med pingvin og tiger ved bryst. Hun er lige om lidt færdiguddannet fra tegneserieuddannelsen Grafisk Fortælling i Viborg, som en del af allerførste kuld studerende. Hende kommer du til at høre mere til, spår vi skråsikkert.
Og så: det magiske makkerpar er tilbage. Altid ulasteligt klædte Felix Rothstein gør for en kort bemærkning sin gamle Pingvært-makker Anders Lund Madsen selskab i lysthuset. Felix skal overrække prisen for bedste Børne/Ungdomstegneserie.
Og den går til Morten Dürr (til venstre) og Lars Horneman (til højre) for “Zenobia”. De skraber priser til sig for tiden, så de er glade, og også velklædte på den helt rigtige sommerreceptionsagtige måde.
Det gælder også jurymedlem og tegneserieforsker Anne Magnussen. Hun ved alt om de her skiderikker:
… Men skulle i dag dele prisen ud for Bedste internationale tegneserie, som gik til Sonny Liews vilde “The Art of Charlie Chan Hock Chye”. Sonny kunne ikke komme fra Singapore, men skrev at han havde googlet Pingprisen, og at det var den fineste prisstatuette han nogen sinde havde set.
“Full of character and whimsy” skrev Sonny Liew videre, og mand, hvor har han ret!
Det er så mig, Kristian Bang Larsen, chefredaktør for Nummer 9 og derfor automatisk juryformand, stående til venstre. Men det er ham til højre der er den fede, det er Morten Voigt, som netop har fået prisen som Årets journalistiske tegner. Og det udtales ikke “Voigt”, men nærmere “Føjt” eller “Fogt”. Noget med F i hvert fald. Morten tog det rigtig pænt.
I anledning af prisen har Morten Voigts arbejdsgiver Kristeligt Dagblad hyldet ham med en artikel med rige eksempler på hans tegninger. Den kan du læse her. Og fagbladet Journalisten har interviewet ham, og fået ham til at forklare tre af hans illustrationer. Det kan du læse her.
Fra tegneseriepusher til tegneseriepusher. Fantaskmedarbejder, redaktør, brevkasse-bestyrer, oversætter og alment orakel i det fantastiske Morten Søndergaard fik æresprisen, og en af dagens højdepunker var Henry Sørensens veloplagte, rørende og lange hyldesttale til en rørt Marvel-Morten. Som det ses, havde Henry også analoge A.V.-effekter med, ligesom at Faraos Cigarer-butiksbestyreren havde taget en Fantask t-shirt på.
Ingen har fået flere Pingprisnomineringer end Stine Spedsbjerg, men hun har aldrig fået en pris. Men Stine har stil, så hun delte overskudsagtigt prisen for bedste webtegneserie ud…
Til Lawrence Marwit for hans “Myths from the underground”. Han holdt på gebrokkent dansk dagens bedste takketale (han havde skrevet den ned, det er et tip vi giver gratis videre til kommende Pingpris-vindere), og fik også inviteret en af sine første danske tegne-elever, John Kenn Mortensen, med op på den imaginære scene.
Man skal aldrig gå ned på udstyr, så her er reserve A.V. Anlægget, alias A.V. Charlotte, alias Feminiche-blogger, alias Pingceremoni-chef, alias Charlotte Johanne Fabricius. Her præsenterer hun vinderen i kategorien Bedste internationale tegneserie på dansk, “Mørkets skønhed”.
Forlæns-forlægger Torben Hansen tog imod prisen på de franske vinderes vegne. Han havde truet med at komme i Metallica-t-shirt og waders, men valgte i stedet denne nydelige ternede jakke. Et godt år for dansk herremoderåd.
Åh-åh. Hvor er Halfdan? Jurymedlem Sabrina Vitting-Seerup ser lidt forfjamsket ud mens hun uddeler prisen for Bedste danske tegneserie. Den går til Halfdan Pisket for “Dansker”, men Halfdan er der ikke. Han har ellers sagt han kommer, med sit crew og det hele. Sabrina må stikke prisen i lommen.
Her er så vinderne. Fra venstre mod højre: Morten Voigt, Lars Horneman, Morten Søndergaard, Clara Jetsmark, Lawrence Marvit, Forlæns-forlægger Torben Hansen og Morten Dürr,
I år dukkede næsten alle de danske prismodtagere op til Ping-showet, hvad der er meget bedre end sidste år. Men hvor er Halfdan?
Her er Halfdan! Lidt i syv, da næsten alle var gået (al champagnen var drukket) stod han pludselig på trappen ned til haven. Først glad, så forvirret og til sidst noget brødebetynget. Hans kæreste (tror vi det var) kom også, og søsteren med barnevogn og mand.
“Er det ikke klokken syv?” spurgte han. Det plejer det jo at være. I Vega.
Så gav Sabrina Vitting-Seerup ham hans Pingpris. Den blev ikke givet for tjekkethed, men fordi Halfdan Pisket med “Dansker” har lavet et hovedværk i dansk tegneseriehistorie. Den skal du læse!
Og cheffotograf Carsten Olsen var gået, så i stedet var det Dennis Jacob Rosenfeld og hans telefon der forevigede denne allersidste prisoverrækkelse ved Pingceremonien 2017. Vi ses i 2018!