De to små festivaler Small Press Cph og Cph Zine Fest er gået sammen om initiativet Zines On Wheels. Nummer 9 guider til arrangementet, som kulminerer med festivalstemning bragt til døren 11. april.
Det er jo ikke helt det samme: at bestille de små hjemmelavede zines leveret til døren, og så det at snuse rundt på en festival, have god tid, snakke med skaberne og mærke fællesskabet om krøllede streger og kopimaskineæstetik, skaberglæde og enigheden om at ”vi har ikke brug for forlag”.
Men initiativet Zines On Wheels er et pandemi-justeret forsøg på at bringe festivalstemningen til dig, og måske i højere grad et forsøg på at støtte de små skabere – økonomisk, men også moralsk: jeres kreationer er vigtige og skal ud i verden. Zines On Wheels er, simpelt forklaret, en distributionsservice, hvor arrangørerne i tiden op til 9. april bruger deres platforme til at promovere de deltagende skabere, og d. 11. april bringer de så zines ud til dem, der har købt varer. Promoveringen foregår primært på Cph Zine Fests Instagram og Facebook-side, som reposter kunstnernes egne opslag, med hvad man kan købe – som en lille digital bod.
Så hvis du har lyst til lidt hjemlig festival-stemning, er der altså stadig syv dage til at skrive direkte til de deltagende kunstnere, betale dem og så vente på, at dit haul dukker op samlet d. 11 april (vær dog opmærksom: nogle udenlandske kunstnere lukker deres bod tidligere, så de kan nå at sende varerne til København). Betaling for udbringning sker ved anmodning på MobilePay og koster 25 kr for levering inden for København og 50 kr i resten af landet. Overskuddet går til Cph Zine Fest og Small Press Cph.
Herunder kan du læse, hvad Nummer 9’s skribenter kunne tænke sig at læse, men und dig selv at åbne en øl, snif til din printer og gå så på opdagelse i hele det fine udvalg på Cph Zine Fests Instagram.
Cæcilie Emborg (anmelder)
Udover selv at udgive mit zine Hack Your Head, et vidensdelingszine om angst, glæder jeg mig til at læse disse historier når Zines on Wheels cykler afsted 11. april:
Marcus Melo – Being There
Marcus Melo skriver om sin egen og sin mors historie. Hun vokser op under diktaturet i Uruguay, han vokser op i Danmark. Historien hopper mellem de to virkeligheder. Jeg glæder mig til et indblik i en levet virkelighed, jeg ikke selv oplever som etnisk dansker. Jeg glæder mig også til et vildt flot grafisk udtryk, hvor stærke streger og sort/hvid spiller sammen med sparsomme, men klare farver.
Poire Molle – Love Letter To The Nettles
Personligt MÅ jeg eje det her zine. Udover et supercute vinyl-sticker får man et zine med forskellige opskrifter til hvordan man kan bruge nælder og hvordan man kan “stick it to the man”. Det lille A7-zine er i sort/hvid og passer lige ned i lommen, til når jeg skal have det med ud i naturen og nyde en kop the!
Drömsyskon.zine
“Cool zine, much wow, very trans.”
Mere beskrivelse får man ikke for pengene på hjemmesiden, men jeg er sgu alligevel solgt og glæder mig til at finde ud af, hvad der sker i det her zine. Forsiden sender løfter afsted om queer love, repræsentation af minoriteter og kropspositivitet, jeg mener… What’s not to like!
Cæcilie Emborg – Hack Your Head
“A zine with hacks for managing severe anxiety.” Hack Your Head er en samling af ting, der har virket for mig i det mangeårige arbejde med at lære at håndtere min angstlidelse. Det, der virker for mig, kan ikke nødvendigvis virke for alle, men måske kan det virke for nogle. Jeg håber at mit zine bidrager til, at man kan føle sig mindre alene, og at man kan få nogle gode tips til sit eget arbejde med angst. Man bestiller Hack Your Head ved at skrive til mig på min Instagram.
Charlotte Johanne Fabricius (blogger og blogredaktør)
Clara Jetsmark – Cartoon Dialectics (w/ Tom Kaczynsky)
Jeg er altid nysgerrig på Clara Jetsmarks arbejde, og denne lille flipbook fangede min interesse blandt hendes udbud, der også rummer mere traditionelt zine-agtige minibøger og flotte print.
Ina Korneliussen – Æg
Korneliussen har blandt andet lovet et nyt nummer af Fiskeben til udgivelse og sælger også ud af sit bagkatalog – jeg snupper Æg med i min bunke. Jeg er vild med hendes blødt-lækre streg, der minder mig om de sene 70ere og tidlige 80ere. Hun bruger den på mesterlig vis til at spidde hverdagssituationer – noget, jeg for alvor opdagede, da hun deltog i Yngels tegneudfordringer i 2020.
Christine Reinwald – Tag mig ikke tilbage til den nat
Christine Reinwald har et spændende bagkatalog af titler og til så små priser er jeg fristet til at samle en hel stak. Jeg starter dog med Tag mig ikke tilbage til den nat, der virker både aktuel og visuelt ambitiøs i sine sparsomme streger.
Måske er det at snyde lidt, men jeg ser også Zines on Wheels som en mulighed for at købe ‘større’ bøger og albums direkte af tegneseriekunstnere som Rikke Villadsen og kollektiver som Kulkælderen. Jeg har nogle huller i min samling, som jeg passende kunne fylde ud, når jeg alligevel betaler fragt – for eksempel Villadsens Ind fra Havet og den seneste antologi fra Kulkælderen.
Sofie Louise Dam (skribent)
Karla Paloma – Kathrines Küche
Danske Berlin-baserede Karla Palomas zine Kathrines Küche er en vegansk kogebog på tysk, men vistnok ikke helt straight-up, som det antydes af forsiden: “Warning: includes bacon”. Der er flotte, kaotiske layouts, humor og tv-køkken med et twist at hente i zinet. Up For Fun with Lilsky-Fantasma, som handler om zineskaberens hund (der vist har en birolle i tv-køkkenet), ser også flot ud.
Ebba Gideon Sörman – F Is For Failure
Jeg elsker Ebba Gideon Sörmans udtryksfulde streg og fine karakterdesigns, og som fan af alle genrer med auto- foran, er hendes serie F Is For Failure lige noget for mig. Det første zine i serien er selvbiografisk, og handler om en kunststuderende, der ændrer kurs og starter på en naturvidenskabelig uddannelse i stedet. Det virker, som om at Sörman i udgivelse nummer 2 i serien, Kemilabb, har udviklet sin stil lidt, og det var især dette nummer, der fangede mig. Udgivelserne er på svensk.
Cathrin Peterslund – The Tiny Book Of Magic Places
Hvor mine to andre anbefalinger er baseret rent på den digitale præsentation, så kender jeg Cathrin Peterslunds arbejde rigtig godt som kollega til hende på tegnestuen Kulkælderen. Hendes zine The Tiny Book Of Magic Places er en præsentation af hendes ornamenterede blik på verden. Hver illustration, hvert “magisk sted” akkompagneres af en linje tekst, lidt a la New Yorker-cartoons, men mere åbne og finurlige end nødvendigvis humoristiske, og de lægger op til egen videredigtning. Senest har hun udgivet zinet Jungle, som også er et kig værd.
Man kan bestille zines frem til 9. april, ved at kontakte skaberne direkte, og den samlede pakke sendes ud d. 11. april.