På Nørrebro i København ligger en lille butik, der ikke ligner ret mange andre butikker. CMYKkld er et mekka for tegneserielskere og folk, der interesserer sig for grafisk kunst og danske illustratorer. Vi har snakket med Jesper Stengade, der driver CMYKkld sammen med Maya Langeland og Sara Eljas Jacobsen. Han er desuden også blandt butikkens tegnere.
Der var engang, hvor Jægersborggade var et lidt råt sted med pushere og huller i vejen. Hullerne er der til dels stadigvæk, men nu er gaden nærmest et overflødighedshorn af storbyfedhed og hipness (alene det at bruge dette udtryk beviser nok, at denne skribent ikke selv er fyldt med hipness og derfor nok er lidt let at overvælde) i form af cafeer, restauranter, en herlig isbutik og en mulighed for at prøve den urbane grødoplevelse. Hvis ingen af disse steder længere findes i gaden, så er det fordi, at den konstant er i forandring, og det kan være svært at følge med.
CMYKkld er dog en butik med en del år på bagen, og gaden har velsagtens udviklet sig omkring den. Når man først opdager butikken på sin vej fra Nørrebroparken og Stefansgade hen imod Jagtvej er det de mange indrammede illustrationer i vinduet og ofte også på væggen uden for butikken, der fanger ens blik. Lader man sig lokke ned ad den smalle trappe, bliver man mødt af små, trange, men hyggelige og særdeles veludnyttede lokaler. Alle vægge er dækket til med billedrammer, og midt i det forreste lokale er der en udstilling med tegneserier i den mere kunstneriske ende af den niende kunstform, og man finder flere tegneserier på væggen for enden af lokalet. Fra zines fra ind- og udland til flotte udgivelser fra de danske forlag. I det tilstødende lokale kan man stå og bladre i de mange print, der er til salg til penge, der ikke burde kunne slå bunden ud på en bare nogenlunde sund økonomi.
Når du har valgt dit print, bliver det printet på stedet. Det foregår på en hylde i et lille indhug i væggen, hvor printeren står, ligesom betalingen foregår fra en lille boks henne ved udgangen, der kan minde en om billetsalget på en lidt gammeldags togstation. Al plads er udnyttet, og selvom det ofte fører til mangen en forhandling om albuerum kunderne imellem, så er det blandt andet denne tranghed, der gør CMYKkld til en hyggelig og intens oplevelse.
På det seneste er butikken også begyndt at forhandle originaltegninger, men vi dykkede lidt ned i butikkens fortid, da vi talte med Jesper.
Kan du fortælle lidt om konceptet bag butikken?
Maya Langeland uddannede sig som illustrator på Designskolen Kolding. Her mødte hun Morten Sørensen. Efter studiet delte hun og Morten i en periode malerværksted. De blev enige om, at der manglede et sted, hvor illustratorer kunne udgive deres arbejder som plakater. Gallerier fokuserer typisk på Fine Art, og det forekom at der måtte være interesse for tegninger fra en mere kunsthåndværksbetonet tradition. De fik et lokale i Jægersborggade og åbnede “printfabrikken” i 2006 med en samling motiver fra ca. tyve illustratorer fra deres netværk. Motiverne blev printet fra en Epson laserprinter og kostede kr. 40 pr. stk.
Vores grafiske fokus er fortsat illustration. Vi efterstræber at være en platform for professionelle illustratorer – en mulighed for at udstille og udgive egne arbejder ved siden af det kommercielle arbejde. Og vi efterstræber at holde priserne på et plan, hvor alle kan være med.
Jeg kan se på jeres hjemmeside, at I har gjort jer mange tanker om præsentation og indhold i butikken. Er selve butikken et slags kunstprojekt?
Printfabrikken var tænkt som en slags installations/performance kunst. Maya og Morten havde hver en grå uniform og iførte sig handsker under printningen osv. Jeg ved ikke om jeg vil kalde butikken et decideret kunstprojekt i dag, men den er helt sikkert fortsat et kreativt og æstetisk projekt for os.
I har haft mange tegneserieskabere på væggene i butikken. Anders Brønserud, Ina Korneliussen, Søren Mosdal, John Kenn Mortensen mfl. Både prints og originaler. Hvad er jeres forbindelse til tegneseriemiljøet?
Illustratorbranchen er så lille, at alle mere eller mindre kender alle et led eller to ude. Jeg selv sad på tegnestuen Fort Kox med bl. a. Søren Mosdal og Simon Bukhave, som har været en del af butikken, tilbage i 90’erne. Maya har brugt en del energi på at besøge bog- og tegneseriemesser o.l. for at opstøve tegneserier og bøger, som kunne være interessante for os.
Er I selv opsøgende i forhold til kunstnere… eller hvordan foregår det?
Ikke rigtig. Folk kommer typisk til os. Vi var nødt til at standse for tilgang på et tidspunkt, da der var så mange tegnere tilknyttet, at den enkelte begyndte at drukne i mængden. Vi tager typisk kun nye tegnere ind, når et eksisterende samarbejde ophører.
I sælger også tegneserier. Er disse nøje udvalgt, eller hvordan får man sin tegneserie til salg i jeres butik?
Tegneserierne er ikke nøje udvalgt. Vi er mest interesserede i danske udgivelser. Man kan få sin tegneserie i vores butik ved at komme forbi med et par eksemplarer, som vi køber, hvis vi synes, at de passer ind.
Der står flere undergrundstegneserier på jeres hylder af den slags, der kan være lidt svære at finde. Har I selv opdyrket dette, eller har rygtet bare spredt sig?
Det er nok en kombination, men Maya har som sagt lagt meget energi i opsøgende arbejde på messer o.l.
I har lagt lokaler til udgivelsesreceptioner for tegneserier… blandt andet Metrozone af Søren Mosdal… er det jeres plan at blive mere integreret i bogbranchen, eller er det bare et tilfælde?
Vi har vist kun haft den ene udgivelsesreception i samarbejde med Søren og Paw fra Fahrenheit, som foreslog at gøre det hos os. Så det er nok mest et tilfælde.
CMYK findes både på det gode, gammeldags internet og på både Facebook og Instagram. Samt naturligvis ude i den virkelige verden på Nørrebro.