Der kommer i disse år masser af fantastiske fantasy-tegneserier for børn. Her er fem udvalgte, fyldt med magi, eventyr og paralleluniverser at forsvinde ind i.
Kazu Kibuishis ”Amulet”-serie (Alvilda)
I Kazu Kibuishis Amulet-serie følger vi søskendeparret Emily og Navin, der, efter de er flyttet ind i oldefarens gamle hus, opdager at han havde en magisk stenamulet. Denne amulet fører dem til eventyrlandet Alledia, som er på randen af krig mod elvere. Emily og Navin skal på hver deres rejse gennem landet, hvor de bliver testet på både godt og ondt.
Det er en virkelig flot og magisk læseoplevelse. Alle bind er illustreret med stemningsfulde og farverige illustrationer, der virkelig underbygger historien. Stregen kan godt minde lidt om manga, men er helt sin egen. Der er både mennesker, robotter, elvere og andre magiske væsner og et rigt udfoldet univers. Det er en serie der kan læses og genlæses mange gange.
Amulet er en serie på indtil videre 8 bind. 9. og sidste bind er under udarbejdelse og vi er mange der glæder os til slutningen på denne episke historie.
Kan læses fra 9 år.
“Søstrene Gyldenhjerte” af De Gregorio og Barducci (Cobolt)
De tre søstre Gyldenhjerte bor med deres mor i et hyggeligt hus i en mindre fransk by. Den ældste, stædige, dominerende Sarah prøver at få drømmende, kunstneriske mellemsøster Cassiopeia og dyreglade lillesøster Lucille til at hjælpe med at finde ud af hvorfor deres mor ikke taler ret meget om sin ungdom. De går på opdagelse i moderens ting samtidig med, at de prøver at finde den perfekte fødselsdagsgave til hende.
Italienske Allessandro Barbuccis tegninger er livlige, farverig og hyggelige, stilen er et drys Disney med et skvæt manga, og man kan nemt se, at Barbucci også var med inde over den hedengangne WITCH. Farvelægningen er et kapitel for sig, alt er badet i et varmt, gyldent sollys som føles som et visuelt kram og evig sommer. Giovanni Di Gregorio har skrevet en fin og følsom historie om søsterskab og familie, sammenhold og kærlighed.
Søstrene Gyldenhjerte er strengt taget ikke specielt magisk, slet ikke i forhold til mange andre titler på listen. Den har dog stadig et strejf af magisk realisme og æstetisk befinder den sig i samme boldgade som flere andre titler på listen, og vil finde læsere blandt fans af fx Spilledåsens tegninger.
Fra 8 år.
“Magiline” af Sylvia Douyé og Paola Antista (E-voke)
Magiline er elev på professor Balzars skole, et slot på en ø, omgivet af sumpet skov. Magiline og fem andre unge studerer kryptozoolgi, læren om magiske væsener. Magiline når at løse gåder om de magiske dyrs sygdom, lære nyt om sin egen baggrund, ligesom der bliver sået frø til kærlighedsforviklinger blandt eleverne. Franske Sylvia Douyé, der har skrevet til børn og unge i årevis har forfattet, mens italienske Paola Antista står bag de tydeligt Disney-inspirerede streger, hvilket ikke er så sært, da hun er uddannet på Disney Academy.
Historien er digitalt farvelagt, men utrolig vellykket: varme efterårsfarver med skygger og struktur i afmålte doser, hvor Antista dygtigt anvender de digitale muligheder, uden det bliver for digitalt at se på.
Der er kommet to bind af Magiline med flere på vej.
Fra 8 år
“Sjælerytterne – Mørkets sang” af Katie Cook og Elli Puukanga (Carlsen)
Star Stable er et online-adventure spil med over 500.000 brugere, der er vilde med kombinationen af heste og adventure. Så lukrativ en forretning kan man jo ikke se bort fra og forfatteren Helena Dahlgren har skrevet en række bøger om universet. Hovedpersonerne er fire piger og deres heste, med hver deres personlighed og sæt magiske kræfter.
Sjælerytterne – Mørkets sang er en stand-alone tegneserie som følger figurerne fra bøgernes univers, nu utrolig veloplagt og flot tegnet af britiske Elli Puukanga.
Der er en kort intro til univers og personer, men man får nu nok mere ud af tegneserien, ved at læse bøgerne først.
Vi har den med på listen, fordi den er ret godt skruet sammen og visuelt velfortalt. Den er også noget så sjældent som en hestetegneserie noget vi ikke har set meget af på dansk, siden hedengangne Wendy lukkede.
Fra 10 år
”Spilledåsen” af Gijés (Cobolt)
Spilledåsen er en tegneserie i fem bind om pigen Nola, der i fødselsdagsgave får en spilledåse af sin far. Spilledåsen har engang tilhørt Nolas mor, men hun er forsvundet og de ved ikke hvor hun er henne. Nola opdager at hvis hun drejer på nøglen i spilledåsen får hun adgang til en magisk verden der hedder Pandorien. En verden som hendes mor var udvalgt til at beskytte – er det nu Nolas tur? Nola bliver hvirvlet ind i alverdens problemer i Pandorien, samtidig med at hun prøver at finde ud af hvem og hvad hendes mor var.
Hvert bind i serien er på omkring 60 sider og er rigt illustreret med flotte farverige tegninger. Stilen er lidt manga-agtig med de store øjne og lidt skæve proportioner på figurerne, men det passer godt historien og universet vi befinder os i. Der er både menneskelignende væsner, men også mange andre folkefærd – nogle ligner træer, fugle og meget andet. Det er i sandhed et magisk univers der indbyder til flere besøg. Femte bind i serien slutter meget åbent, så forhåbentlig er der flere på vej eller også kunne man håbe på en spin-off.
Kan læses fra 8 år.