Her er fem sjove, rørende og sommerfugle-i-maven kildrende queer-tegneserier for teens og tweens.
Forvirring, forelskelse, fordomme.
Der er de seneste par år kommet en masse LGBT+ tegneserier for teens og tweens. Historier om den første kærlighed, om at springe ud, om forvirring over sin kønsidentitet, om de fordomme man møder. Alt det vidunderlige ved kærligheden og alt det svære ved at falde uden for normen.
Her er en anbefaling af fem af dem, fire på dansk og en enkelt på engelsk. Fem rørende, sjove, men også alvorlige tegneserier, eller grafiske romaner, fortalt så alle kan være med. Min oplevelse er, at tweens og teens, uanset hvilken seksuel orientering de måtte have, eller afklarede de nu måtte være med den, synes at de her serier er fede og fængende. Fordi der er gode historier.
10 knive i hjertet af Nora Dåsnes (Turbine)
Pigen Tilde bor alene med sin (vældig søde) far, og er i den alder hvor børn vokser ind i puberteten i forskellige hastigheder, og den første rigtig forelskelse melder sig.
Det er svært nok i sig selv, for i Tildes lille venindetrio er Laura pludselig kun interesseret i drenge og shopping, mens Bao vil lege videre i skovhytten pigerne bygger. Oven i venindeproblemerne forelsker Tilde sig i en anden pige, og det spirende ungdomsliv bliver snart forvirrende og uoverskueligt for hende.
10 knive i hjertet er fortalt i dagbogsform, og tegnet i en let, moderne stil, der bare er rar for øjnene. Norske Nora Dåsnes bevæger sig helt ubesværet mellem tegneseriens udtryk og andre former for samspil mellem tekst og billede. Der er en suveræn kontrol over virkemidlerne, og det er en af de slags tegneserier der gør forholdsvis komplekse fortælletekniske ting, uden at man overhovedet opdager det, fordi det hele er så fornøjeligt letlæst.
Det er en rørende, varm og ganske vidunderlig tegneserie.
Heartstopper bind 1-4 af Alice Oseman (Politikens forlag)
Åh, den første store forelskelse!
I Heartstopper, Alice Osemans fænomen af en Young Adult-tegneserie, der for nyligt også er blevet til en Netflix-serie, forelsker de store folkeskoledrenge Charlie og Nick sig i hinanden.
Spinkle Charlie er allerede sprunget ud, men tør ikke tro på, at populære Nick fra rugbyholdet vil være andet end venner. Samtidig må Nick, der troede han var hetero, finde ud af hvad han gør med sine følelser, da han forelsker sig i Charlie.
Bøgerne fortæller om drengenes forelskelse: tvivlen, det første kys, den første tids berusende kæresteri, og de problemer der opstår, når to drenge bliver kærester. Alt sammen fortalt med lethed, humor og enorme mængde sødme af engelske Alice Oseman, der tydeligvis ikke er meget ældre end sine hovedpersoner. Her er woke-dialog, Harry Potter-referencer og teen-modetips nok til at skræmme de alt for voksne væk.
Der er udkommet fire bind indtil videre. Heartstopper bind 1-2 vandt Pingprisen 2022 som bedste tegneserie for børn og unge.
Min nat med dig af Tomas Lagermand Lundme og Frederikke Tornager (Fahrenheit)
To store drenge, den ene lys og naiv, den anden mørk og kynisk.
Den erfarne forfatter Tomas Lagermand Lundme dobbeltdebuterede i 2020 som tegneserieforfatter med to københavnerfortællinger om unge homoseksuelle drenge.
I Min nat med dig sidder den unge, følsomme digterspire Janus i en bås på den ikoniske Burger King på Rådhuspladsen og læser Michael Strunge, da en jævnaldrende dreng dukker op.
”Skrid for helvede!” hvæser Mads, der er trækkerdreng. Det er hans plads.
Det starter med en konflikt, men snart spirer et skrøbeligt venskab, og måske mere til, efterhånden som de to drenge bevæger sig gennem den Københavnske nat sammen.
Det er en fin følt lille tegneserienovelle om unge mænd der smerter og drømmer og leder efter noget, de ikke helt ved hvad er. Her er både poesi, humor og mørke, det sidste særligt i scenerne med Mads og hans kunde på toiletterne under pladsen. Debutanten Frederikke “Fred” Tornager indfanger præcist energien og den ungdommelige usikkerhed i karaktererne med hendes spinkle streg.
Min nat med dig modtog Claus Deleuran-prisen 2021 som årets danske debut.
Westend Boy af Tomas Lagermand Lundme og Rune Ryberg (Cobolt)
I Westend Boy er de to drenge ældre, men den ene er stadig lys og naiv og den anden mørk og mere kynisk.
På et hotelværelse på Vesterbro venter unge Emil på Stefan, der måske er hans kæreste, måske bare hans kunde. Stefan er en kendt politiker, og har kone og børn, men Emil drømmer alligevel om, at de skal rejse væk sammen. At det skal være dem.
Også selv om vennen, den mere erfarne og kyniske Gustav, der venter på sin kunde, advarer ham. Den drøm bliver aldrig til noget.
Westend Boy er et kammerspil, et tegneserieteaterstykke med ganske få roller, der foregår over en enkelt nat. Energisk tegnet af altid virtuose Rune Ryberg, der folder sig ud i en række flotte opslag.
Drengene hedder noget andet end i Min nat som dig, men de ligner de samme, og Westend Boy føles på sin vis som en fortsættelse, en todelt syndefaldsfortælling. Først kommer den unge naive dreng med englehåret til København, og siden bliver han sexarbejder.
Hvor de andre tegneserier på listen her er forholdsvis uskyldige, og fint går til de fleste børn fra mellemskoletrinnet og op, er der mørkere temaer og sexscener i Min nat med dig og Westend Boy, som begge nok er mere er til teens end tweens.
My Brother’s Husband 1-2 af Gengoroh Tagame (Pantheon)
Yaichi bor alene med sin datter Kana. Hans tvillingebror Ryoji sprang ud som bøsse da de var unge mænd, og flyttede siden til Canada og giftede sig. Nu er Ryoji død, og en dag ringer en kæmpestor canadisk mand på Yaichi og Kanas dør – Ryoji’s enkemand Mike.
My Brother’s Husband er en varm og kærlig manga om… ja, om homofobi vel.
For den latente homofobi og den tavshedskultur der omgærder homoseksualitet i Japan, sidder også i Yaichi, der mistede kontakten til sin tvillingebror efter han sprang ud, og nu har svært ved at acceptere sin homoseksuelle svoger, der tilmed flytter ind hos Yaichi og Kana.
Anderledes står det til med Kana, der fra første dag er helt forgabt i sin ukendte onkel – han er hendes onkel, udlænding, kæmpestor, behåret som julemanden og kommer fra Canada, et land der næsten hedder det samme som hende – what’s not to like?
My Brother’s Husband er på sin vis en pædagogisk fortælling, hvor man som heteroseksuel, barn som voksen, kan blive konfronteret med, og få svar på, de spørgsmål og fordomme man måtte have om homoseksualitet. Og lære om japansk mad, japansk kultur, og andet interessant tillige.
Men noget af det der gør My Brother’s Husband så god er, at det sker uden løftede pegefingre. I en tid hvor man kan føle, at mennesker med ”forkerte” holdninger bliver udskammede, er det velgørende, at Yaichi, trods alle sine fordomme, aldrig bliver det i My Brother’s Husband. Han er præget af sit samfunds normer og har haft svært ved at forholde sig til sin brors homoseksualitet, men han bliver aldrig fremstillet som andet end en dybest set god og ordentlig mand. Som bliver klogere i mødet med et andet menneske – og med sin datters mere fordomsfrie tilgang til homoseksualitet.
Således er My Brother’s Husband en varm, morsom og rørende fortælling om et venskab mellem tre mennesker, og om en mand der lærer at blive et bedre menneske og at forlige sig med sin fortid, tegnet i venlig mangastreg af Gengoroh Tagame, der som åbent homoseksuel japansk mangaka også har tegnet explicit homoerotiske serier. Men det er en anden historie.
Som den eneste serie her på listen findes My Brother’s Husband ikke på dansk, men kun på letlæst engelsk (og japansk). Men teens & tweens elsker jo manga, så mon ikke de kan læse den alligevel – og ellers må en far eller mor jo oversætte.