“De Fem” er Nummer9’s nye serie hvor eksperter og entusiaster giver fem tegneserierelaterede anbefalinger.
Da den danske tegner Rikke Bakman læste på den svenske “Serieskolan”, var hun hver uge forbi det tegneserie-velassorterede bibliotek i Malmø og fylde sin taske med tegneserier.
Hun har en stor kærlighed til svenske serier, og vi har derfor bedt Rikke om at komme med fem anbefalinger fra den frodige svenske tegneseriescene.
Rikke Bakman er tegneserieskaber og arbejder i feltet mellem kunst, tegneserier og illustration.Hun er mest kendt for den præmierede og skamroste barndomserindring “Glimt“, og kan følges på sin egen blog, og på Sømplet, en kollektivblog med de ligesindede Johan F. Krarup, Signe Parkins og Line Lisberg Refstrup.
Her er Rikke Bakmans…
De Fem tager til Sverige
Jeg er tit stødt på fordomme om svenske serier herhjemme. Ofte er det under udsagnet, at de er grimt tegnet. Det synes jeg ikke de er og jeg har gang på gang oplevet hvor meget svenske serier har at byde på, både med hensyn til indhold og tegning.
Der hvor jeg synes svenske tegneserier har markeret sig stærkest og der hvor min interesse for svenske tegneserier ligger, er inde for genren socialrealisme.
Man skal selvfølgelig lige over den hurdle at de er skrevet på svensk, hvor frukost er morgenmad og dator er computer, osv….
Det er desværre blevet sværere at bestille svenske tegneserier. Engang brugte jeg webboghandlen Alibris, men den er lukket ned i Danmark. Er man en tur i Malmø kan jeg anbefale at besøge Scifibokhandlen, som har et fint lille udbud af svenske tegneserier. Kommer man til Stockholm skal man besøge det imponerende Serieteket. Et bibliotek kun med tegneserier, som ligger i hjertet af Stockholm.
Nu til anbefalingerne:
“NattBarn” af Hanna Gustavsson (Galago)
“NattBarn” handler om teenagepigen Ingrid (kaldet iggy), som bor med sin mor. Iggy bruger det meste af dagene på at surfe gayporn på nettet og være på de sociale medier. Iggy får et godt øje til skolefotografen som også er hårdrockfan, selvom det er problematisk fordi Iggy er mindreårig og måske biseksuel. Bogen kredser om teenageliv og seksualitet og er ramt spot on.
Der er lige kommet en efterfølger om Iggy, og den glæder jeg mig til at læse.
“Aldrig Godnatt” af Coco Moodysson (Katago Forlag)
Endnu en barndoms/teenageskildring.”Aldrig Godnatt” er en bog som fortæller rigtig godt om venskaber og den svære tid mellem barn og voksen. Et rigtig godt tidsbillede af 80’erne med frygten for den kolde krig og katastrofer.
Tegneserien er meget vellykket filmatiseret af Cocos mand, filminstruktøren Lukas Modysson, med flot børneskuespil og filmen formidler godt stemningen fra tegneserien.
“Frances” 1, 2 og 3 af Joanna Hellgren (Galago)
Ikke som mine andre anbefalinger socialrealistiske. “Frances”-bøgerne er for mig et meget litterært romanagtigt bud på en tegneserie. Den fortæller om den forældreløse pige Frances. Hele hendes familehistorie, om klasse og om at stå ved sig selv. Så smukt og sanseligt tegnet, næsten helt manisk med alle de blyantskraveringer side efter side.
Læs også: Den store, stille nordiske roman
Alt af Åsa Grennvall
For eksempel “Et familiealbum”, eller hendes nyeste udgivelse, “Deres ryggar luktede så gott”. Åsa Grennvall må være moderen til de svenske socialrealistiske tegneserier. Hun har tegnet mange serieromaner. De er tegnet i en rå, enkel tuschstreg og behandler alvorlige emner som incest, smerte og familierelationer. Det tætteste jeg kan komme på en sammenligning er amerikanske Phoebe Gloeckner, som også tegner råt for usødet.
“Sailor och Pekka” af Jockum Nordström (Rabén Sjögren)
Min sidste anbefaling er ikke en ren tegneserie men en billedbogsserie som bruger tegneseriesekvenser. Det er bøgerne om Sailor och Pekka. Det handler om en sømand Sailor og hans hund Pekka som laver helt almindelige ting, som at gå ind til byen og købe en trøje eller spille biliard. Jeg har en opsamling med bøgerne og jeg nok læst den hundrede gange. Det er så charmerende tegnet og jeg elsker bare de bøger.