Netop udklækket er et helt nyt kuld af dimittender fra den danske tegneserieskaber-uddannelse Grafisk Fortælling i Viborg. Hen over sommeren introducerer Nummer 9 de nye afgangsstuderende, én ad gangen. I dag Dora Grents.
– Jeg hedder Dora Grents, er 23 år og fra Estland!
Fortæl lidt om dit ”final project”!
– Done With Demons handler om en dæmon ved navn Boris, der bliver smidt ud af helvede og ved en fejl ender i en menneskesky bedstemors lejlighed. Historien består af en samling tegneseriestriber, hvor de to lærer at leve sammen og acceptere hinandens særheder. Det er stort set det! Jeg ville rigtigt gerne lave en tegneserie, der var sjovt at læse og sjovt at tegne, og ser projektet mere som et eksperiment end min ”eneste chance for a lave en lang tegneserie”. Nåh ja, og så er det hele tegnet på grønt papir, fordi det var det tyndeste papir, jeg kunne finde i vores kopirum.
Hvad motiverede dig i sin tid til at søge ind på Graphic Storytelling?
– Ærligt, så blev jeg interesseret i skolen fordi en ven tog et kursus på The Animation Workshop og lagde et billede op, hvor man kunne se at der hang et meme på væggen på toilettet. Jeg, 18 år gammel, tænkte ”Et meme – det her må være et cool sted!” Så tog jeg et sommerkursus i tegneserier på skolen (shout-out til Cecilie “Q” Maintz Thorsen, vores fantastiske lærer) og blev helt overvældet af positive indtryk.
Hvad har overrasket dig mest ved studiet?
– Jeg havde ikke forventet, hvor fantastisk støttende og ikke-konkurrencepræget, skolen ville være, trods der er knald på og alt går stærkt. Vi bliver uddannet til at være professionelle, men vil lærer også at det at være professionel betyder, at man skal være rar og hjælpsom – og at man skal lade sig inspirere af sine med-skabere, snarere end at blive misundelig på dem. Tegneserieindustrien er så lille og vi skal alle sammen være her!
Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at søge ind på skolen?
– Gør det!! Og øv dig i at være omstillingsparat og modtage feedback. At gå på Grafisk Fortælling handler om hele tiden at eksperimentere og lære. Du bliver udfordret til at prøve en lang række stilarter og projektstadier af, og du får feedback på noget nærmest hver uge. Hvis du kan være åben for den feedback og tage den ind, vil både du og dine medstuderende få en langt bedre oplevelse.
Hvad er de vigtigste teknikker eller kreative metoder, du har lært på skolen, og hvordan har de påvirket din måde at arbejde på?
– Jeg har lært at få ting færdig til deadline, hvilket nok er den vigtigste evne overhovedet! Jeg er meget taknemmelig for alle de tekniske færdigheder, jeg har opnået inden for tegning, komposition og skrivning, men jeg tror at tidsstyring og det at have respekt for mig selv som freelancer bliver indbringende for mig både nu og i fremtiden. Det er en stærk hest at kunne ride mod solnedgangen på!
Hvad er dine nuværende forestillinger om, hvad du skal arbejde med efter graduation?
– Det er altid lidt skræmmende at gå ind i det ukendte, men jeg opdagede allerede i løbet af mine første uger på Grafisk Fortælling at skolen har et kæmpe netværk, og at alle i det netværk er rare og hjælpsomme. Man skal bare række ud.
– Jeg har også erfaret, at det er vigtigt at bygge en portfolio op omkring de tegninger, jeg holdt allermest af at tegne. På den måde kan folk se, at mit bedste arbejde er det, der gjorde mig glad. Jeg vil ikke gå på kompromis for en opgave, der ikke tiltaler mig. Det har selvfølgelig taget tid at etablere mig, men der findes ikke noget bedre end at få penge for at lave noget, jeg elsker!
Hjemmeside: doragrents.com
Instagram: @doragrents
Interviewet er oversat fra engelsk af Charlotte Johanne Fabricius