Netop udklækket er et helt nyt kuld af dimittender fra den danske tegneserieskaber-uddannelse Grafisk Fortælling i Viborg. Hen over sommeren introducerer Nummer 9 de nye afgangsstuderende, én ad gangen. I dag: Albin Granberg.
– Mit navn er Albin Granberg, jeg er 27 år gammel og kommer fra det kolde, svenske nord. Jeg er vokset op tæt på skov og bjerge, hvilket har haft stor indflydelse på mig som person og kunstner! Jeg elsker jordfarver og mine venner forbinder mig gerne med naturen, især svampe.
Fortæl lidt om dit ”final project”!
– Jeg har lavet en børnebog på 48 sider (alt inklusive) for børn fra- 3-4 år. Ted on three handler om 6-årige Svante, der forelsker sig i Ted, som han møder i elevatoren i den bygning, de bor i. Det er en historie om at forstå forskellige former for kærlighed og det mod, det kræver.
– Jeg har længe haft idéen til Svante som karakter og valgte at lave en børnebog, fordi jeg gerne ville udforske følelser, der kan være svære at tale om. Jeg har arbejdet i en børnehave før jeg begyndte på Grafisk Fortælling, og det inspirerede mig til at fortælle historier om emner, der stadig er sjælden i børnelitteraturen.
Hvad motiverede dig i sin tid til at søge ind på Graphic Storytelling?
– Jeg søgte ind, fordi jeg gerne ville fortælle historier gennem tegninger. Jeg havde lyst til virkelig at fordybe mig i en uddannelse og en kunstform, jeg har passion for, og Grafisk Fortælling lød som det helt rigtige valg. Jeg var meget spændt på formatet med workshops og gæsteundervisere, og glædede mig til at se, hvor det kunne føre mig hen som tegner og fortæller.
Hvad har overrasket dig mest ved studiet?
– Hvor intenst det er! Det går virkelig stærkt, fordi vi skifter emne fra uge til uge. Man skal indoptage meget information på kort tid og jeg føler stadig, at der er emner fra første år, som jeg fortsat er ved at bearbejde. Men det er fedt – jeg synes, det har hjulpet mig meget i min udvikling.
Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at søge ind på skolen?
– Vær tro mod dig selv. Du skal ikke lave om på din tegne- eller fortællestil i et forsøg på at ramme noget, du tror skolen gerne vil se. Min fornemmelse er, at der er plads til mange forskellige stilarter og fortællemåder på Grafisk Fortælling, så vær ikke bange for at udforske det, der er mest dig. Og derudover: gå til croquis!
Hvad er de vigtigste teknikker eller kreative metoder, du har lært på skolen, og hvordan har de påvirket din måde at arbejde på?
– Med hensyn til det at tegne har basis-fagene – komposition, værdier, perspektiv – hjulpet mig mest. Det var svære og intense kurser, men enormt brugbare.
– Generelt har det at få gæstelærere på besøg, der talte om deres erfaringer i branchen og gav os sparring en-til-en, virkelig åbnet mine øjne. Jeg har set mange eksempler på, at alles tilgang er forskellig og at man tit er nødt til at vælge, hvis råd man vil følge. Hvad føles mest rigtigt netop for mig?
– Det at have gæstelærere fra forskellige steder i verden har også vist mig, hvor forskelligt branchen fungerer i andre lande, og at man skal have de erfaringer med, når man vælger hvor man vil arbejde. En amerikaners erfaringer gælder ikke nødvendigvis i Europa – og omvendt.
Hvad er dine nuværende forestillinger om, hvad du skal arbejde med efter graduation?
– Lige nu er jeg mest nervøs og bange, men også spændt. Jeg vil gerne være illustrator og arbejde med børnebøger, omslag, tidsskrifter… og så kunne jeg godt tænke mig at lave papirvarer. Jeg synes virkelig, jeg har fundet min identitet som illustrator i løbet af de fire år og jeg glæder mig meget til at føre det ud i livet, når jeg er færdig.
– Jeg har tænkt mig at bruge mit netværk – mine klassekammerater og nu kolleger, og de kontakter jeg har skabt mens jeg var på skolen. Jeg er spændt på at se, hvad fremtiden byder på som freelance illustrator!
Instagram: @albindraws
Hjemmeside: albingranberg.com
Interviewet er oversat fra engelsk af Charlotte Johanne Fabricius